Espoo sai reilu viikko sitten uuden museon, kun Pentalan saarella sijaitseva Saaristomuseo avattiin yleisölle. Samalla myös alkoi säännöllinen reittiliikenne Pentalaan. Aiemmin saareen pääsi vain omalla veneellä, elokuisten Saaristopäivien aikaan tai tilaamalla kuljetuksen saaristoravintola Pavenista.

Pidän Espoon retkisaarista ja saaristoveneistä, ja kun vielä sattui sopivan aurinkoinen vapaapäivä olemaan, kävin tutustumassa museoon tuoreeltaan. Saaristoveneellä pääsee Pentalaan useammallakin vuorolla (aikataulut löydät täältä), eikä matkan hinta huimaa päätä. Aikuisen edestakainen kyyti on 6 euroa, lastenlippu maksaa puolet. Kannattaa muistaa varata mukaan käteistä, koska veneessä ei voi maksaa kortilla.
Opastus kannattaa varata
Yhteysvene jättää Pentalan reittiliikennelaituriin, joka on aivan uuden museon kupeessa. Saaristolaismuseo on entisen kalastajatilan rakennuksista koostuva pieni kylä, jonka huolella entistetyissä taloissa voi tutustua kalastajien elämään menneinä vuosikymmeninä. Suurimpaan osaan taloista pääsee ilmaiseksi, vain tilan kaupungille testamentanneen Gurli Nyholmin taloon ja siinä toimivaan kotimuseon pitää maksaa pääsymaksu. Sinne pääsee vain opastetuilla kierroksilla, jotka minun käyntipäivänäni olivat täyteen varattuja. Harmi, olisi kannattanut varata paikka etukäteen. Se onnistuu ohjeilla numerosta, jotka löydät täältä.

Talo on entistettu siihen kuntoon jossa se oli 1980-luvulla jolloin Gurli vielä asui saarella. Hänen kuoltuaan vuonna 1986 Pentalassa ei ole enää asuttu ympärivuotisesti.
Saaristomuseossa on kauppa ja kahvila
Mutta onneksi muissakin rakennuksissa riitti tutkailtavaa: niistä vanhin on rakennettu vuonna 1790! Taloissa on hauskoja yksityiskohtia, näytteillä on esimerkiksi erilaisia tapetteja joita niiden seiniltä on löytynyt kunnostustöiden yhteydessä. Myös vanhat uunit, natisevat lattiat ja seinien jykevät hirret ovat nostalgisuudessaan näkemisen arvoisia.

Yleisö pääsee tutustumaan myös esimerkiksi vanhaan navettaan, ja sen edessä olevalle laitumelle on kesän mittaan tulossa lampaita. Museosta löytyy pieni kahvila, ja omien eväiden syömistä varten on tilaa sekä ulkona että sisällä. Museokaupassa on myynnissä merellisiä esineitä.

Pentalan luontopolku on monipuolinen
Museon lisäksi myös itse Pentalan saari on tutustumisen arvoinen. Kaikkialle ei siellä pääse kulkemaan, sillä suuri osa rannoista on yksityisaluetta. Pentalassa on paljon kesämökkejä ja -huviloja. Lisäksi osa saaresta on luonnonsuojelualuetta.

Museoalueen nurkalta pääsee kuitenkin parin kilometrin mittaiselle luontopolulle, jonka kiertäminen on hyvä tapa tutustua Pentalan monipuoliseen luontoon. Polku oli minusta helppokulkuinen, mutta esteetön se ei kuitenkaan ole. Rollaattorin tai lastenvaunujen kanssa sille ei siis kannata lähteä.

Hyvin merkityn luontopolun varrelta löytyy niin jylhiä kalliomaisemia, tiheää metsää kuin kosteikkoakin. Pentalanjärven rannalla kulkevalla osuudella onkin laitettu märimpiin kohtiin pitkospuita, joita pitkin kulkemalla jalat saa pysymään kuivina. Niin, Pentalan saaren sisäosissa on järvi – ja sen keskeltä löytyy vielä pienempi saari. Järvessä voi pulahtaa uimaan, ja toinen uintimahdollisuus löytyy meren rannalta. Pentalasta löytyy Diksandin ranta, joka on ihan luonnostaan hiekkainen. Myös tälle rannalle pääsee luontopolulta.

Lohisoppaa saaristoravintolassa
En viitsinyt kantaa saarelle omia eväitä mukana, vaan lounastin retken päätteeksi saaristoravintola Pavenissa. Kauniin merellisessä maisemassa sijaitsevan .Pavenin ruokalista oli makuuni hieman suppeahko, esimerkiksi Espoon Ison Vasikkasaaren Gula Villanin tarjonta on monipuolisempi. Päädyin klassiseen lohisoppaan saaristolaisleivän kera, ja annos oli vallan maukas vaikkakin hivenen hintava. Soppa ja ruokajuomaksi tilattu olut maksoivat vajaat 24 euroa.

Edullisemman lounaan olisi saanut museokahvilasta, jossa oli pullan, jäätelön ja piirakoiden lisäksi tarjolla erilaisia salaatteja. Kannattaa siis seuraavalla vierailulla suunnata sinne. Koska aion kyllä käydä tuolla toistekin. Pitäähän se Gurlin talo päästä katsastamaan!
Pentalaa voi täydellä sydämellä suositella päiväretken kohteeksi: samalla reissulla pääsee maisemaristeilylle Espoon Suvisaaristoon, museokäynnille ja luonnossa patikoimaan. Ei hassumpaa.

Blogia voi seurata myös Facebookissa ja Instagramissa.