Aika tasan vuosi sitten me Hevimatkaajat piipahdimme Wienissä. Kaupunkiviikonlopun ohjelmaan kuului myös musiikkia, Epican ja Powerwolfin yhteinen keikka hulppeassa Gasometerissä. Siis missä?
Simmeringin kaupungiosassa sijaitseva Gasometer on neljän massiivisen kaasusäiliön kompleksi, joka näkyy kauas. Ennen noissa 1800-luvun lopulla rakennetuissa torneissa varastoitiin kaasua, ja ne olivat tuossa käytössä aina 1980-luvulla asti. 70-metrisille säiliöille kehitettiin uutta käyttöä, ja niistä syntyi eräänlainen oma pikkukaupunkinsa Wienin rajojen sisälle.

Komeisiin kaasusäiliöihin pääsee kätevästi metrolla. Säiliöiden ulkokuori on säilytetty, mutta sisätilat rakennettu kokonaan uusiksi. Niissä on satoja asuntoja, toimistotiloja, useita ravintoloita, ostoskeskus, elokuvateatteri – sekä suuri konserttisali, jossa meidän hevikeikkammekin pidettiin. Moni käymämme klubi on saneerattu entiseen teollisuuskiinteistöön (esimerkiksi Helsingin Nosturi, Gdanskin B90 ja Tallinnan Rock Cafe), mutta Gasometer on kyllä miljöönä huikein.
Konserttisali sijaitsee yhden säiliön kellarikerroksessa. Tästä johtui ehkä paikan suurin miinus. Ainakin silloin kun me vierailimme siellä musiikillisissa merkeissä, päästettiin väki sisään turvatarkastuksen kautta vain yhdestä ovesta. Tämä johti ruuhkiin, ja satojen henkien jonoon. Pitkän jonon takia missasimme lämmittelybändinä toimineen Beyond the Blackin, mikä kyllä harmitti varsinkin minua yhtyeen musiikin suurena ystävänä. Mutta toisaalta olihan se myös hienoa seistä kirjaimellisesti Alice Cooperin jalanjäljissä: sisäänkäynnille johtava väylä oli merkitty Hollywood Walk of Fame -tyylisesti maailmanluokan artisteille omistetuin tähdin ja jalanjäljin.

Turhauttavan jonottamisen jälkeen köpöttelimme rappusia pitkin useamman kerroksen alaspäin. Pohjakerroksesta löytyi kuitenkin yksi parhaita näkemiämme konserttisaleja. Noin 3000 henkeä vetävässä rokkiluolassa pelasivat niin saundit ja akustiikka kuin valaistus ja ilmastointikin. Sekä juomamyynti: salin puolellakin oli useampi myyntipiste, ja rahastus toimi ilman Brysselin Ancienne Belgiquen kaltaisia polettisysteemeitä, Münchenin Club Backstagen tuoppipantteja tai muita erikoisuuksia. Eli maksu perinteisesti rahalla. Salin reunoiltakin näki hyvin lavalle. Lieköhän lattia viettänyt lavaa kohden? Ainakin sellaisen vaikutelman saimme, ja se auttoi näkemään takaseinänkin vieressä.

Epican ja Powerwolfin yhteinen kiertue pelasi systeemillä, jonka mukaan molemmat heittävät täysipitkän keikan. Mutta pääesiintyjän rooli oli aina sillä nimellä, joka kulloisella paikkakunnalla oli se kuuluisampi. Saksalainen Powerwolf oli Wienissä lähestulkoon kotimaastossaan, ja sai siis kunnian olla illan päätähtenä. Kiertueen Brysselin-konsertissa, jonka niin ikään näimme, päätähti oli taas hollantilainen Epica.
Yleisön reaktioiden perusteella ratkaisu oli ainakin Wienissä onnistunut: kyllähän tänne oltiin tultu ennen kaikkea metallimessua viettämään. Powerwolfin keikoilla parodioidaan jumalanpalvelusta, eikä yhtyeen meno sen vuoksi aivan tosikoille sovi. Wienissä spiikit olivat saksaksi, minkä vuoksi osa niistä meni ohi. Onneksi kuitenkin olimme nähneet sen verran monta bändin keikkaa jo aiemmin, että pystyimme seuraamaan suhteellisen vaivatta. Lisäksi yleisön reaktiot toivat lisämausteensa, sillä Gasometerissä elettiin kyllä mukana aivan täysillä ja se teki illasta mitä nautittavimman.

Mitenkään hurjassa humalassa itävaltalaiset rokkiköriläät eivät kuitenkaan olleet, vaan porukka oli varsin leppoisaa. Mukana oli jonkin verran myös lapsiakin vanhempiensa seurassa, ja pistimme tyytyväisinä merkille, että lasten korvat oli suojattu asiallisesti kuulosuojaimilla. Etelä-Euroopassa näin ei aina toimita, ja esimerkiksi Rock Fest Barcelonassa me ja muut paikalta bongatut suomalaiset olimme suurinpiirtein ainoita korvatulppien käyttäjiä. Niitä ei laitettu edes lapsille! Itävallassa toimitaan onneksi toisin.

Keikan päätyttyä Sali tyhjennettiin tehokkaasti: juomanmyynti loppui melkein välittömästi, joten porukka ei jäänyt sinne notkumaan. Sitä yrittäneetkin ohjattiin nopeasti ulos. Uloskäyntejä oli käytössä useampi, joten ruuhkiakaan ei tässä vaiheessa syntynyt. Ihmiset vaelsivat metrolle ja metrolla jatkamaan iltaansa kukin tavallaan. Me hotellille, illasta tyytyväisinä.
Jos olet suuntaamassa Wieniin, kannatta ehdottomasti tsekata millaista ohjelmistoa Gasometer tarjoaa reissun aikana. Sinne kun pääsee helposti, ja miljöö sekä toimivuus tuovat iltaan lisää nautittavuutta. Mutta varaudu meitä paremmin turvatarkastukseen ja saavu ajoissa!


Siellä ”walk of Famella” on myös suomalaisia.
Hyvä että meidänkin suuret nimet ovat seuraan kelvanneet 🙂