Päivä 392, Istanbul (Turkki)

Istanbulilla on pitkä hyvin pitkä historia. Ennen turkkilaista valtaa se oli Itä-Rooman valtakunnan eli Bysantin keskus ja tunnettiin nimellä Konstantinopoli. Kaupunki levittyy Bosporinsalmen molemmin puolin ja se on aina ollut eräänlainen yhdistelmä itää ja länttä, sijaitseehan se perinteisesti niiden rajana pidetyssä salmessa. Minulle Istanbul on tuttu paitsi muutamalta aiemmalta matkalta, myös jo aikaa sitten luetuista kirjasta. Useampikin Mika Waltarin romaanihahmo seikkaili täällä. Synkkä ja runollinen Johannes Angelos, sekä näsäviisas, mutta idealistisen naiivi Mikael Karvajalka toverinsa Antti tykinvalajan kanssa, joitakin mainitakseni. Kirjoja ja tarinoita tästä monta tuhatta vuotta vanhasta kaupungista on varmasti vaikka miten, mutta nuo Waltarin hahmot ovat jääneet minulle mieleen.

Muurien rajaama kaupungin vanhin osa sijaitsee salmen Euroopan puoleisella rannalla. Olin varannut meille huoneen sieltä, aivan Topkapin…

Teksti kertoo päivälleen kahden vuoden takaisista tapahtumista. Koko tarinan voi lukea matkasta kertovista kirjoista:

Panamericana: seikkailuja Latinalaisen Amerikan maanteillä.(osa 1)
Länttä ja itää: seikkailuja Pohjois-Amerikan ja Siperian maanteillä (osa 2)

Seuraa Facebookissa: facebook.com/havaintoja
Seuraa Instagramissa: @havaintoja.matkan.varrelta

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.