Mersin, turkkilaista ruokaa sekä blogitiedonanto

Su 29.3.2015, Mersin (TR)

Ensin ne tärkeimmät. Seuraavan kuukauden ajan kirjoittelen näitä aivoituksiani myös Pikavuoro maailman ympäri -blogiin, joka sijaitsee osoitteessa www.rantapallo.fi/pikavuoro. Tästä johtuen täällä omassa blogissani saattaa olla jatkossa hiljaista, vaikka tämä tämänkertainen matka vielä vapun tietämille asti jatkuukin. Muutaman jutun tuonne jo päättyvän viikon aikana raapustelinkin, joten mikäli Pikavuoro-projekti, seikkailuhenkinen linja-automatkailu ja sen tämän hetkinen tila kiinnostaa, kannattaa käydä vilkuilemassa raportteja edellä mainitun linkin takaa.

150329-1

Mersin kuvattuna kaupungin korkeimman rakennuksen (hotelli) ylimmästä kerroksesta.

150329-2

Näkymä Merinin kattojen yli. Kuva harmaalta lauantailta.

Mersiniä on siis ihmetelty viimeinen viitisen päivää. Wikipedian mukaan täällä näkyy olevan lähes 900 000 asukasta, mutta keskustassa pyöriessä sitä on vaikea uskoa. Vaikka kapeilla jalkakäytävillä on ajoittain ahdasta, tunnelma on silti jotenkin pienemmän kaupungin kaltainen. Sen vähän mitä naapurikaupunki Adanaa näin, vaikuttaa Mersin paljon alkuperäisemmältä ja ehkä turkkilaisemmalta kaupungilta modernimman oloiseen naapuriinsa verrattuna. Kadut ovat kapeampia ja rakennukset ehkä jossain määrin nuhjuisempia. Oman vivahteensa kaupunkiin antaa varmaan myös suuri tavaraliikennesatama. Satamakaupungeissa on ehkä aina jonkinlaista särmää ja säröä.

Adanassa huomioni kiinnittivät lukuisat eurooppalaistyyliseen hengailuun sopivat suuret kahvilat laajoine terasseineen. Niitä tuntui olevan rautatieasemalta lähtevän pääväylän varressa ihan vieri vieressä. Tällaista kahvilakulttuuria en Mersinistä ole meren rannalla olevassa puistossa olevan muutaman kahvilan lisäksi oikein havainnut. Perinteistä ehkä tämäkin. Kebabia sen sijaan löytyy. Joka paikasta. Erillaisia varraslihoja tunnutaan tarjoiltavan melkein joka toisessa liikekiinteistössä. Monesti näissä ravintoloissa tai pikaruokaloissa – miksi niitä sitten haluaa kutsuakaan – ei oikein edes ole ruokalistoja. Ruokailijat kaiketi lähtökohtaisesti tietävät mitä haluavat.

150329-3

Ruokaa. Kuvassa tekstissä mainittu 18 euron ateria, tai oikeammin osa siitä. Aivan kaikki näistä höystöistä ja salaateista eivät oikein omaan makuuni ole.

Eräässä – näemmä hyvin suositussa – paikassa ruokaillessamme ainut meille esitetty kysymys oli, jotta syöttekö kana- vai lammasvartaita. Kun tämä päätös oli tehty, pöytään alettiin kantaa monelaista kuppia ja kippoa. Salaatteja, jugurttia, tuoretta leipää ynnä muita höysteitä. Lautasia oli lopulta osin kahdessa kerroksessa. Mitään näistä ei siis tarvinnut tilata, vaan ilmeisesti henkilökunta tiesi asiakasta paremmin mitä pöydässä kuuluu olla. Eikä tuo varsinaisesti mitään haitannut, säästyimmepä taas ylimääräiseltä säätämiseltä sillä eihän tässäkään paikassa niitä listoja näyttänyt olevan.

Varsinainen annoslautanen oli verraten pieni sisältäen vain sen mainitun vartaan, mutta lisukkeita oli ihan ylen määrin. Kaikkea emme saaneet kolmen ihmisen voimin syötyäkään, mutta se lienee ehkä ollut tarkoituskin. Annosten hinnottelupolitiikkakin oli ilmeisesti tässä nimenomiasessa paikassa vähän sinne päin. Laskun loppusumma oli lopulta tasaraha, 50 liiraa eli noin 18 euroa. Mistähän hihasta tuonkin ravistivat. Eipä ollut kuitenkaan hinnalla pilattu kolmen ihmisen ateriaksi. Einehtimesen jälkeen – ja oikeastaan lähes tilanteessa kun tilanteessa – täällä tarjotaan yleensä pieni lasillinen vahvahkoa teetä. Ravintolassa tästä ei monesti tarvitse maksaa, sillä teetä näkyy olevan aina valmiina iso pöntöllinen lähes paikassa kuin paikassa. Kupillisia tulee päivän mittaan juotua aika monta, alkaahan teen lipittäminen jo aamupalalta jatkuen oikeastaan jokaisen ruokailun ja odotushetken yhteydessä pitkin päivää. Korjaamollakin hetkeksi istahdettuamme meille lyötiin lähes heti teelasi kouraan. Vaan ei se mitään haittaa, ole alkanut suorastaan pitää tästä tavasta.

Kuten olen tainnut jo aiemminkin todeta, Merinissä monikaan ei puhu oikeastaan lainkaan englantia. Jopa täällä tapaamani hotellin respahenkilöt eivät yleensä kielitaidollaan loista. Toisaalta hyvin moni tunutuu kuitenkin kieltä jonkin verran ymmärtävän. Puhumispuoli sen sijaan tuottaa yleensä hankaluuksia. Tämäkin kertonee siitä, että Merisin ei satamasta huolimatta ole kaupungeista kaikkein kansainvälisin.

Sää on kuitenkin meitä täällä ollessamme suosinut. Lämpötilat ovat muistuttaneet suomen kesäkelejä eikä palella ole tarvinnut kuten Istanbulissa oli välillä asian laita. Junamatkan vuoristo-osuudella maassa näkemästäni lumesta ei myöskään ole ollut täällä tietoakaan ja mereltä välillä puhaltava tuulenvire on sangen leuto. Eilen ja tänään on tosin ollut pilvisempää ja nytkin satelee jonkin verran vettä. Tämäkään ei pahemmin haittaa, ovathan sateet näemmä aika kuuroluontoisia ja lämpötila kuitenkin miellyttävä.

Täältä matka kkohti Istanbulia jatkuu toivoakseni huomenna. Ennen lähtöä aamulla, ja päivälläkin, on kuitenkin vielä tehtävää, joten nähtäväksi jää kuinka pitkälle pääsemme. Saattaa olla, että Istanbuliin tullaan lopulta ajamaan kolmessa päivässä aiemmin ajatellun kahden sijasta.

 

7 thoughts on “Mersin, turkkilaista ruokaa sekä blogitiedonanto

 1. Tervetuloa Mersiniin! Te näemmä olette tutustuneet vanhan keskustan alueelle jossa on todellakin, vanhaa! Jos teillä on aikaa, hypätkää bussiin ja ajelkaa noin 5 kilsaa länteen päin vaikka Foorumin kauppakeskukseen ja siitä rantabulevardille, jossa näette tätä uudempaa puolta. Bulevardi on useita kilsoja pitkä ja sen reunoilla on paljon pubeja ja ravintoloita. Minun asuinalueeni Mezitli, 13 km keskustasta, on rakennettu viimeisen 5 vuoden sisällä ja täällä on jopa siedettäviä hiekkarantojakin. Istanbulin matkalla kannattaa tehdä pysähdys myös Kappadokiassa, joka on noin 300 km Mersinistä. Se on uskomaton paikka!

  • Juu, olemme olleet Mersinissä hieman maantieteellisesti rajoittuneita. Bussimme on parkkeerattu oikeastaan teollisuusalueelle aika lähelle satamaa, joka taitaa olla juuri toiseen suuntaan mainitsemastasi bulevardilta. Siten olemme pyörineet käytännössä vain tässä vanhalla alueella sekä tästä sitten tästä tuonne linja-autoparkkiin päin. Tarkoituksemme oli lähteä täältä tänään, mutta nyt näyttää että yksi yö vielä tässä menee. Ehkä siis on vielä aikaa laajentaa maailmankuvaa myös Mersinin suhteen. Kiitoksia valaisevista tiedoista.

   Mikä muuten olisi hyvä paikka yöpyä Kappadokiassa? Entäpä onko joku reitti hienompi kuin joku toinen kun alueen läpi ajaa?

 2. Näin Mersinissä asuvana(ennen Adanassa)huvittaa miten ”väärän” kuvan olet Adanasta saanut. Mersin on näistä kahdesta kaupungista modernimpi ja kansainvälisempi, Adanassa ainoa kansainvälisyyttä tuova asia on yliopisto. Kuvasta olettaen hotellisi on Radisson, joka sijaitsee vanhassa kaupungissa? Siitä kun hyppää bussiin jossa lukee Forum, pääsee suuren kauppakeskuksen kulmille, josta on about kilsa rantabulevardille, joka on täynnä baareja ja kahviloita ja hienompiakin ruokapaikkoja. Bulevardin päästä löytyy myös ostoskeskus Marina, jossa paljon kuppiloita ja luksuskauppoja. Mersinissä törmää turisteista eniten venäläisiin, jotka rahojaan mieluusti sinne jakelevat. Itse asun tuossa Forumin kupeessa ja vanhakaupunki eroaa tästä alueesta ja paljon. Mersinissä asuu myös paljon vapaamielisimpiä ihmisiä kuin Adanassa, mutta sitä ei välttämättä kaduilla kävellessä mieti.

  • Kiitoksia tiedosta. Näin sitä saattaa väärän ja rajoittuneen kuvan saada paikasta. Jos totta puhutaan, koitin olla vähän varovainen johtopäätöksiä tehdessäni koska ajattelinkin, että tekstiä voi lukea joku paljon enemmän asioista tietävä. Adanasta mielikuvani muodostuivat tosiaan hyvin lyhyen stopin perusteella. Aikataulumme venähtivät, joten tässä ehkä vielä ehtii tutustua Mersinin modernimpaankin osaan.

   Emme muuten asu Radissonin hotellissa, mutta aivan tässä lähellä. Kävimme vain viikonloppuna ihmettelemässä kaupukia tuolta tornista käsin.

  • Kiitoksia, ja kiitos samoin. Tämähän alkaa olla jokavuotinen tapa, Atlantin aallot siellä ja jonkinlainen Pikavuoro täällä. Euroopan reissu muuten käynnistyi juuri hetki sitten. Keula osoittaa länttä kohden ja matka etenee mallikkaasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.