Lusaka – Afrikkalainen suurkaupunki?

Ke 31.12.2014, Lusaka (ZM)

Afrikkalaisuus. Palaan jälleen kerran tähän samaan, jo moneen kertaan käsiteltyyn tematiikkaan. Lusaka on tähän mennessä suurin kaupunki, johon olemme lähes 6000 kilometrin matkallamme Afrikassa törmänneet. Eri lähteiden arvio kaupungin asukasmäärästä vaihtelee. Uskoisin, että tarkkaa lukemaa ei tiedä kukaan, mutta se lienee ainakin kaksi miljoonaa. Tätä en epäile. Kaduilla väkeä on paljon.

Lusaka on myös paljolti sitä, millaiseksi Afrikkalaiset suurkaupungit olen kuvitellut. Kaikkialla myydään jotain, mikä selittänee osittain jalkakäytävien – mikäli niitä on – ruuhkan. Kauppiaat kun vievät valtaosan kulkuväylien pinta-alasta. Jättömailla ja tyhjillä tonteilla on pellistä rakennettuja hökkeleitä. Usein nekin tosin näyttävät toimivan sekalaisen tavaran kauppakojuina. Teiden sivuissa näkee myös paljon roskaa ja jätteitä. Ensimmäisiä meitä kaupunkiin sisään ajaessamme tervehtineistä hajuista olikin palavien jätteiden imelä tuoksu.

141231-lusaka-1

Yleisnäkymää. Kuvan tornitalo vaikuttaa olevan lähes kaikissa Lusakaa käsittelevissä nettiartikkeleissa. Ainakin itse tunnistin kyseseisen tornin jo kaukaa, parin katsomani nettikuvan perusteella.

141231-lusaka-2

Pääväylä Cairo Roadin sivukatu.

141231-lusaka-3

Jalkakäytävä.

Lusaka ei näytä olevan mikään erityisen miellyttävä paikka tehdä kävelyretkiä. Jalkakäytävät nimittäin näyttävät puuttuvan monelta alueelta tyystin. Monen kadun varteen on tyypillisesti tallautunut epätasainen ja sateen sattuessa mutainen polku, jota jalankulkijat käyttävät. Itse kaduillakin tosin on usein suuria vesilätäköitä, onhan täällä viime päivinä satanut melko usein. Katuvaloja ei kaikkialla ole, joten pimeän tullen jalan kulkeminen ei mikään miellyttävä kokemus ole. Jonkinlainen valonlähde kannattaa pitää mukana, niin miljoonakaupunki kun tämä onkin.

Kovin mairittelevat eivät siis vaikutelmani Lusakasta taida olla. En oikeastaan näe syytä mitä asiaa tänne kenelläkään olisi, ellei siis varsinaista oikeaa asiaa ole. Mutta, kuten aina, älkää minua uskoko. Käykää itse katsomassa.

Toisaalta ainakaan päiväsaikaan ei kuljeskelu kaupungin tungoksessa mitenkään erityisen epämiellyttävältäkään tunnu. Erilaisia riivaajia kaduilla vaikuttaa kuitenkin olevan sangen vähän ja kaupungilla saa kulkea – sikäli kun se on kulkuväylien suhteen mahdollista – sangen rauhassa. Taskuvarkauksien suhteen Lusaka on kuulemma maailmankin mittakaavassa pahamaineinen. Kaikki on toistaiseksi pysynyt tallessa, vaikka jonkinlaisen merkilliseen olalletaputtelu-taksintarjoamis-hämmennysyritykseen lyhyesti eilen pääkadun ruuhkassa törmäsinkin. Ei ollut kaksinen yritys se.

141231-lusaka-5

Kaupallisuutta siinä tutussa ja turvallisessa muodossa. Kauppakeskus Lusakassa.

Onpa Lusaka toisaalta tarjonnut jotain, mihin mikään afrikkalainen kaupunki – tai koko Afrikan manner – ei vielä tähän mennessä ole pystynyt. Nimittäin ihan oikean marmorista, teräksestä ja lasista rakennetun länsimaistyylisen kauppakeskuksen. Sinänsä kummallista, että tällaiseen markkinatalouden temppeliin emme edes Etelä-Afrikassa törmänneet, siellä niitä täytynee kuitenkin olla. Oli miten oli – ja niin säälittävää kun se ehkä onkin – moinen tuttu ja turvallinen ympäristö tarjoaa merkillisellä tavalla lohtua liian hyvään elämään tottuneelle ja kaukana kotoa seikkailevalle satunnaiselle länkkärimatkailijalle. Niin minullekin. Tunnustan.

141231-lusaka-6

Keskustan säpinää.

141231-lusaka-4

Kaupunkia halkovan rautatien ympäristö ei ole mieltä ylentävää seutua.

 

 

6 thoughts on “Lusaka – Afrikkalainen suurkaupunki?

 1. Hyvää ja avartavaa uutta vuotta.
  Lusakan tornista tuli mieleen Harukas,vaikkakin Samsung on Koreasta.
  Olithan samalla saarella vieläkin korkeammalla,Skytree.

  • Hyvää uutta vuotta sinne Suomeenkin. Isot Samsungin mainoksethan tuossa tornissa on. Mieteskelimme, jotta kaukana alkavat olla ne ajat kun tornissa olisi voinut lukea Nokia. Lieköhän joskus lukenutkin…

 2. Kommentoidaan nyt, vaikka olenkin onneton kommentoimaan mitään. Suurella mielenkiinnolla kun olen tätä reissua blogista seurannut ja haikaillut olevani itsekin mukana. Paljon mieluumminhan tuonne rosoiseen Lusakaan matkustaisi kuin johonkin kliiniseen länsimaiseen pääkaupunkiin!

  Ekan kuvan torni muistuttaa pahasti Hampurin Finnlandhausia ja tämä Lusakan torni on googlauksen perusteella Findeco House. Eipä tainnut nimestä huolimatta olla mitään Suomi-kytköksiä kuitenkaan… :O

  • Ensiksi: kiitoksia kommentista, ne ovat aina tervetulleita. Kommentit muistuttavat, että ehkä näitä juttuja joku eksyy joskus lukemaankin.

   Torni lienee tosiaan jonkinlainen Lusakan maamerkki, kaiketi juuri arkkitehtuurinsa takia. Ainakin se tosiaan esiintyy hyvin monessa Lusakan yleiskuvassa.

   Mitä itSe kaupunkiin tulee, niin hieman rosoinen vsikutelmahsn siitä jäi. Toisaalta Lusaka on iso ja tällainen muutaman päivän vierailu on loppujen lopuksi ihan pintaraapaisu vain. Voi olla, että jos hotelli olisi ollut kaupungin jollain toisella alueella, olisivat päälimmäist mielikuvanikin toisenlaiset.

   Mutta tosiaan, ehdottomastihan sitä kannattaa käydä vierailemassa mahdollisimman monenlaisissa paikoissa jos siihen saa tilaisuuden. Sehän se maailmankuvaa avartaa ja laajentaa.

 3. Afrikkalaiset suurkaupungit eivät taida olla viihtyisyyden kannalta parasta mitä maapallolta löytyy, mutta silti ne ovat osa Afrikkaa ja pelkästään sen takia näkemisen arvoisia.

  Näin pitkällä matkalla lienee suorastaan terapeuttista päästä yhdeksi iltapäiväksi ”rentoutumaan” länsimaiseen kauppakeskukseen. Sitä oikeaa Afrikkaa on sitten taas helpompi ottaa vastaan, kun on ikäänkuin pitänyt vapaapäivän välillä.

  • Juuri näin se on. Kokemukset ovat aina sinänsä antoisi, mutta ne voivat olla myös rankkoja. Varsinkin, jos kovin vieraassa todellisuudessa joutuu viettämään pitkiä aikoja. Tällaiseen saumaan juuri tuollainen kauppakeskus on omiaan. Kaikki onkin tuttua ja toimii samalla tavoin kuin mihin on Euroopassa tottunut.

   Sama ajatus varmaankin kerää kovasti matkailijoita McDonaldseihin ympäri maailman. Siellä ainakin tietää mitä saa. Kiintoisaa muuten on, että Kapkaupungin jälkeen emme yksinkään kultakaariin ole Afrikassa törmänneet.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.