Se oikea Afrikka: Namibian luoteisosa – päivä 16

Ti 16.12.2014, Tsumeb (NAM) – Divundu (NAM)

Niin kutustutun oikean Afrikan alkamista on odoteltu bussissa jo pitkään. Sekä Etelä-Afrikka että Namibia ovat yllättäneet kehittyneisyydellään ja eurooppalaisuudellaan. Homma on näyttänyt toimivan hyvin, tiet ja infra ovat olleet hyvässä kunnossa ja kaikkialla siistiä.

Omat odotukseni ovat olleet ristiriitaisia. Toisaalta ajatus tämän varsinaisen, ehkä stereotyyppisenkin, Afrikan näkemisestä on tuntunut kiinnostavalta. Sitä vartenhan täällä oikeastaan ollaan. Toisaalta vähän hirvittää. Mitä siellä oikeassa Afrikassa syödään? Mihin siellä voi majoittua? Tiedän varsin hyvin viihtyväni paremmin ympäristössä, jossa asiat toimivat kuin niden on tottunut niin sanotuissa sivistyneissä länsimaissa toimivan.

141217-1

Kauppaa tien sivussa.

141217-2

Tyypillistä rakennuskantaa tein varresta.

Syteen tai saveen, tänään se sitten alkoi. Se oikea Afrikka. Muutos Namibian viimeisenä ajopäivänä oli melkoinen, nopea ja hämmentävä. Asutus teiden varsilla muuttui pääosin bambusta tehdyiksi majoiksi. Ihmiset pukeutuvat värikkäästi eikä valkoihoisia juurikaan enää näe. Naiset kantavat taakkoja päänsä päällä. Iltapäiväisestä pyshdyspaikastamme Rundusta ei tuntunut millään löytyvän sen tyyppisiä tuttuja länsimaishenkisiä ruokapaikkoja joihin olemme Namibiassa jo tottuneet. Tunnelma keskusta-alueella muistutti jonkinlaisia pienimuotoisia markkinoita. Tavaroita myytiin pienissä itsekyhätyissä kojuissa ja ihmisiä oli liikkeellä paljon. Afrikkalainen musiikki soi. Kaupustelevista pienyrittäjistä huolimatta markettiketjut olivat yhä täälläkin voimissaan, vaikka rakennukset eivät ihan yhtä siistejä olleetkaan kuin aiemmin Namibiassa. Merkillinen ristiriita.

Ajopäivänä tiistai oli melko raskas. Kilometrejä kertyi yli 500. Tarkoitusenamme oli ajaa mahdollisimman lähelle Botswanan rajaa ja ylittää se keskiviikkoaamuna. Tämän kyseisen rajan tuntumassa ei kuitenkaan ole yhtään suurempaa asutuskeskusta, joten majoitus ja sen löytyminen oli hieman arvoitus. Hieman hankalaksi se menikin. Kymmenen kilometriä ennen rajaa tie muuttui päällystämättömäksi ja piimeäkin tuli. Illalla ehdttiinkin kokea matkan ensimmäisiä varsinaisia pikavuorohetkiä: oliko edessä vihdoin bussiyö? Kuoppaista ja lätäkköistä hiekkauraa ympäröinyt viidakkokin näytti sangen vakuuttavalta. Oikeaa Afrikkaa, tosiaan.

141217-3

Katuvilinään Rundussa.

141217-4

Aurinko laskee Namibian ja Botswanan välisen rajan tuntumassa.

Onneksi rajan pinnassa kulkee kuitenkin joki, joka on näemmä houkutellut paikalle usemmankin majoitusyrittäjän, ja lopulta sopivan hintainen mökkimajoitus löytyikin. Ongelmaksi nimittäin meinasi jälleen muodostua majoitusten korkeahintataso. Nämä ”lodget” kun olivat näemmä lähtökohtaisesti valkoihoisten pitämiä ja vain erilaisille luontoturisteille suunnattuja. Tällaiset matkat eivät liene niitä matkoista halvempia, joten majoituksetkin ovat melko tasokkaita ottaen huomioon niiden sijainnin enemmän tai vähemmän keskellä viidakoa. Tosin tinkiminen auttoi tälläkin kertaa. Lähes aina se on tähän mennessä auttanut.

 

2 thoughts on “Se oikea Afrikka: Namibian luoteisosa – päivä 16

 1. Mainitsemasi joki on Okavango-joki, jonka vedet tulevat Angolan puolelta ja virtaavat Namibian kautta Okavangon Deltalle Botswanaan.

  Lodget sijaitsevat yleensä luonnonkauniilla paikoilla ja majoitusvaihtoehtoina ovat tavallisesti joko majoittuminen sisätiloissa tai leirintä.

  Lodgien telttailualueilla on mahdollista yöpyä edullisesti. Saniteettitilat sekä keittomahdollisuudet ovat hyvät.
  Mahdollisuus on käyttää myös lodgien ravintolaa ja baaria.

  Telttailumatkalla hintatason saa pidettyä alhaisena.

  • En ole nähnyt missään yhtä hienoja leirintäalueita kuin Namibiassa ja Etelä-Afrikassa. Monilla alueilla nimittäin jokaisen teltta- tai matkailuautopaikan yhteydessä oli oma kylpyhuone sekä grillipaikka. Eli paikkojen välissä oli rakennus ja muuri, joka erotti ne toisistaan. Enpä ole tosiaan moista luksusta missään ennen nähnyt. Eivätkä muistaakseni olleet edes kovin kalliita, joten telttailemalla tosiaan säästää varmasti paljon rahaa. Varsinkin pidemmillä reissuilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.