Etelä-Afrikka, ensitunnelmia

Pe 28.11.2014, Kapkaupunki (ZA)

Ensimmäiset vaikutelmat Etelä-Afrikasta ja Kapkaupngista eivät olleet pelkästään positiivisia. Itse asiassa ne olivat jollain tarkemmin määrittelemättömällä tavalla negatiivisia. En anna sen estää, vaan koitan eritellä niitä seuraavasti.

Vaikka kentältä kaupunkiin siirtyminen ei mikään suuren suuri projekti ollutkaan (välin pääsee bussilla), pitkä lento painoi ja parikymmenminuuttisen matkan taittaminen – ja ennen kaikkea linja-autoyhteyden sekä muiden asioiden selvittely – oli jossain määrin tervan juontia. Kaupungissa kadut olivat täynnänsä erivärisiä ja pääsääntöisesti köyhän näköisiä ihmisiä ja ennalta varattua majapaikkaa sai etsiä jonkin aikaa. Eksyin epähuomiossa minibussiasemalle. Huutelivat. Kaupungin infokarttatauluissa pohjoinen ei ollut ylhäällä. Olivat vinksallaan miten sattuu. Sääkin oli pilvinen. Tuuli, todennäköisesti vastaan. Väsytti ja ahdisti. Ärsytti.

141128-kapkaupunki-1

Kapkaupungin keskustaa ja istuskelijoita torstailta.

141128-kapkaupunki-2

Lisää torstain harmautta.

Kun majapaikka löytyi, se paljastui rähjäiseksi yli satavuotiaaksi, sinänsä epäilemättä rappioromanttiseksi rakennukseksi. Tämä ei ollut ongelma. Ongelma oli suoraan jakamani dormihuoneen alakerrassa ollut baari. Musiikki alkoi soida joskus alkuillasta ja se jatkui aamukahteen. Basson tunsi sängyn rakenteissa asti ja biisit tunnisti mainiosti korvatulppienkin läpi. Silti ei tanssittanut. Nukkuminen jäi siis taas vähiin.

Muutkin matkalaiset olivat huomanneet majoituksen puutteet ja tänään se vaihtui. Aurinkokin tuli esiin pilvien takaa ja asiat näyttävät luistavan paremmin. Paikalliset ihmiset vaikuttavatkin pääsääntöisesti kohteliailta, mitä nyt tiettyä flegmaattisuuttakin esiintyy. Eivätkä kaikki edes ole erivärisiä. Eivätkä köyhännäköisiä – vaikka moni on, yhä aurinkoisenakin päivänä. Rahanpyytäjiin törmää aika ajoin.

Jo lentokentällä huomioni kiinnitti palveluhenkilökunnan suuri määrä. Jokaisen tiskin takana väkeä tuntuu olevan liikaa. Sinänsä kunnioitettavaa. Uskoisin kyseessä olevan jonkinlainen tarkoituksellinen työllistämiskamppanja, enemmän porukkaa siellä tiskin takana tai sorvin ääressä ei nimittäin aina taida tarkoittaa parempaa työtehoa. Väkeä on vain niin paljon, että sitä on vaikea sijoittaa järkeviin tehtäviin, epäilen. Ja se taitaa tehdä työnsä aika halvalla.

Kulta vaihtuu käteiseksi ja kenkiä korjataan.

Kulta vaihtuu käteiseksi ja kenkiä korjataan.

Kaupungilla näkee myös kaikenlaista kaupustelijaa, joilta paikalliset myös ostavat erilaisia pikkutarpeita, kuten muutamia savukkeita kerrallaan tai juoman. Työvoimaa näkyy myös olevan tarpeeksi monenlaiseen markkinahenkisyyden näkökulmasta luovempaankin toimintaan. En nimittäin muista muualla nähneeni näin paljon erinäisiä kyltinkantajia. ”Ostetaan kultaa” näyttää olevan yksi päivän kantavista teemoista.

Tällaisia nopeita havaintoja sekä muutama kuva. Varsinainen matka starttaa liikeelle tulevana maanantaina. Viikonloppu ihmetellään siis vielä Kapkaupungin ihmeitä, enkä usko ajan kuitenkaan pitkäksi tulevan. On täällä kuitenkin nähtävää, josta toivoakseni vielä lisää myöhemmin.

141128-kapkaupunki-4

Aurinkoisempi perjantai.

141128-kapkaupunki-5

Afrikka-henkistä tavaraa on kaupan paljon.

141128-kapkaupunki-6

Modernimpaa rakennuskantaa ja vuori.

 

4 thoughts on “Etelä-Afrikka, ensitunnelmia

 1. Etelä-Afrikka on hyvin ristiriitainen maa. Se on kaiketi bkt:llä mitattuna Afrikan rikkain ja läntisestä näkökulmasta modernein ja kehittynein. Silti maassa on paljon köyhyyttä ja rikollisuutta, enemmän kuin muissa Afrikan maissa. Valkoisen väestönosan elämä lienee eurooppalaisittainkin melko vaurasta. Arvioin mutusti Pikavuoron reitin riskialtteimmiksi maiksi Etelä-Afrikan ja Kenian ja kas, löysin tilaston mikä tukee tätä: http://www.numbeo.com/crime/rankings_by_country.jsp Tilasto ei tietenkään kerro kaikkea ja tuossa tilastossa yllättävää oli mm. Ruotsin korkea sijoitus muihin pohjoismaihin verrattuna.

  Muualla reitin varrella arvelen matkanteon olevan rentoa, kunhan kääntää päälle Afrikkamoodin. Tunnetusta venäjävertauksesta mukaillusti: ”Mikään ei toimi mutta kaikki yritetään järjestää – jos ei tänään niin sitten huomenna. Tai ensi viikolla.”

  • Totta, epäilemättä ristiriitainen maa on tämä. Kapkaupungin keskustassa tämä ristiriita ei kovin suuresti näy, tai ainakin täällä näyttävät olevan asiat melko hyvässä järjestyksessä. Olen ymmärtänyt, että esimerkiksi Johannesburgissa ovat asiat toisin. Odotan suurella mielenkiinnolla huomista ja liikkeelle pääsemistä. Etelä-Afrikka on varmaan paljon moniulotteisempi kuin täällä Kapkaupungin länsimaisessa kuplassa voisi kuvitella.

   Etelä-Afrikkaa pidin itsekin ennalta yhtenä reissun vaarallisimmista maista. Toistaiseksi kaikki on mennyt hyvin eikä minkäänlaisia tilanteita ole onneksi ollut. Saapa nähdä mitä ensi viikko tuo tullessaan. Uskon kaiken kuitenkin menevän hyvin, ajoihan tuo esijoukko jo aika pitkät pätkät maan valtateitä.

   Onpas muuten Ruanda turvalliseksi indeksoitu tuossa linkkisi listassa. Peittoaa Suomenkin ja Skandinavian. Kiintoisaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.