Helsinki – reissu paketissa

Pe 15.11.2013, Helsinki (FI)

Taas yksi, yhden- ja omanlainen pyöriminen saatiin päätökseen ja se kuuluisa ympyrä suljetuksi laivan laskiessa satamaan tänä aamuna Helsingin Vuosaaressa. Tällä kertaa kokoon saatiin peräti 19 maata – 20 jos Suomi lasketaan mukaan – ja aikaa tien päällä poltettiin viisi ja puoli viikkoa. Kilometrejä kertyi noin 8900.

Tällainen rengasmatka tällä kertaa.

Tällainen rengasmatka tällä kertaa.

Erilaisia ilmojakin matkan varrelle mahtui. Lähtiessä sekä Suomessa että Baltiassa oli alkusyksy. Välimerellä kohdattiin ainakin Suomen mittakaavassa perin kesäiset kelit, ja viimeisen viikon aikana sekä Prahassa että Berliinissä oli selvää, että kyllä se talvi on oikeasti tulossa. Lunta ei sentään reitin varrelle osunut. Hätä ei liene kuitenkaan suuri, sillä sitä tultaneen vielä tänä talvena näkemään ihan kotoisammissakin ympyröissä.

Reitti painoittui paljolti itäiseen Eurooppaan ja epäilemättä juuri alkumatkan sekä Koillis-Euroopan maat olivat myös sitä reissun parasta ja kiintoisinta antia, vaikkakin osin byrokratialtaan jossain määrin raskaita. Loppumatka Bosniasta lähdön jälkeen ei enää suuria seikkailuja tai ihmeteltävää tarjonnut, oikeastaan tuttuja ja tutunoloisia paikkoja vain. Ja näinhän sen kaiketi pitää ollakin, Euroopan Unionin jäseniähän tässä olemme itse ja sitä olivat myös kaikki loppumatkan maat. Tämä näkyi sekä hinta- että, sanoisinko yksinkertaistaen, sivistystasossa.

Yhteensä yli 1000 kilometriä vaatinut harharetki Valko-Venäjän läpi ja takaisin oli harmittava takaisku. Ainakin reittikartan viivasta olisi tullut huomattavasti tyylikkäämpi mikäli maasta olisi päästy pois suunnitelmien mukaisesti ja etenemään Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan. Toisaalta Valko-Venäjän kiertäminen johti siihen, että Ukrainasta nähtiin maan länsiosaa, joka olisi muuten jäänyt väliin. Muun muassa tällä alueella sijainnut Lviv oli hyvinkin positiivinen ja yllättävä kokemus.

Laivamatkasta Travemundesta Helsinkiin ei ole paljon kerrottavaa. Paitsi että se oli sangen pitkä ja jossain määrin pitkäveteinen. Tämä tosin lienee tullut mainittua (toistuvasti) aiemminkin, joten eipä siitä sen enempää. No, seisovan pöydän ruoka oli hyvää ja laiva kaikin puolin uuden oloinen ja siisti.

Transit kesti reissun lopppujen lopuksi oikein erinomaisesti, varsinkin ottaen huomioon että autolla on ajettu yli miljoona kilometriä. Laatupeli.

Autokannen todellisuutta.

Autokannen todellisuutta.

15-merella

Merellä.

Laivan sisäosia.

Laivan sisäosia.

Vielä jaksaa jälkiruoan! Huomaa pöytämme lautaspinot.

Vielä jaksaa jälkiruoan! Huomaa pöytämme lautaspinot.

Perillä! 15.11.13. Vuosaari, Helsinki.

Perillä! 15.11.13. Vuosaari, Helsinki.

Tämä postaus on viimeinen artikkelisarjasta, joka julkaistiin alun perin tätä viisiviikkoista matkaa varten perustetussa blogissa tasan vuosi sitten.

4 thoughts on “Helsinki – reissu paketissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.