Sarajevo – Auto pajalle

Ti 5.11.2013, Sarajevo (BiH)

Autoa tutkittiin iltapäivällä korjaamolla ja vika näyttäisi paikallistuvan starttimoottoriin. Akussa vika ei ole.

Auto jäi pajalle, jossa startti irroitetaan huomenissa ja se koitetaan korjata, edellyttäen että se on mahdollista. Uusi maksaisi kuulemma neljäsataa euroja ja toimitusaikakin on toista viikkoa. Uutta starttimoottoria ei autoon siis tulla hommaamaan. Jos vanhaa ei saada korjattua, työntötalkoot jatkunevat loppumatkan.

Bosniassa on muuten oma valuutta, markka. Lieneeköhän maa ainoa maailmassa, jossa tämä Suomessakin perin tuttu rahayksikkö on vielä käytössä. Bosnian markan arvo on lähes täsmälleen puoli euroa, joka sattumoisin taitaa olla saman verran kuin Saksan markankin aikoinaan. Bosnian sodan jälkeen, ennen euroaikaa, D-markka oli muistaakseni maan enemmän tai vähemmän virallinen valuutta. Ilmeisesti bosnialaiset päättivät omaa valuuttaa valitessaan pitää sekä rahan nimen että ostovoiman samana kuin ennenkin. Kiintoisaa.

Sinne se Transit jäi, toistaiseksi.

Sarajevon lähiöitä.

Sarajevon lähiöitä. Sodan aikana kaupungin pääväylällä kulkijoita väijyivät näissäkin tornitaloissa piileskelleet tarkka-ampujat.

Tämä postaus kuuluu artikkelisarjaan, joka julkaistiin alun perin tätä viisiviikkoista matkaa varten perustetussa blogissa tasan vuosi sitten. Tyylillisesti postaukset poikkeavat jossain määrin Havaintoja matkan varrelta -blogin yleislinjasta ollen jonkin verran lyhempiä ja spontaanimpia kuin mihin olen yleensä pyrkinyt. Vaan eipä anneta sen häiritä. Vaihteluhan on tunnetusti asia joka virkistää.

 

 

2 thoughts on “Sarajevo – Auto pajalle

  1. Näkyykö siellä vielä merkkejä sodasta? Oliko se Mostarin toisenlainen talo sodassa hajonnut vai muuten vaan huonossa kunnossa?Onkohan aihe vielä arka vai oletko kuullostellut paikallisilta minkälaiset välit eri väestöryhmien välillä nykyään on? Kosovon sunnuntaisissa vaaleissa oli jonkin verran jännitettä, mutta Kosovon tilanne on vähän eri kuin BH:n.

    En ole ihan varma, mutta eikös Montenegron valuutta ole euro, vaikka maa ei euroon kuulukaan. Mielenkiintoista tämäkin!

    • Mostarissa näkyi usempiakin rauniotaloja ja uskoisin niiden olevan sodan jäljiltä. Varma en tosin voi olla. Myös maan läpi ajellessamme näkyi monen talon seinät olivat täynnänsä laastipaikkaustäpliä. Oletan siinä luodinreikiä korjaillun. Jännitteitä en ole pahemmin havainnut, vaikka mitään pinnan alla kytevää tuskin näin lyhyellä vierailulla pystyy havaitsemaan.

      Todellakin, Montenegrossa käyttivät myös euroja vaikka se ei unioniin saati sitten euroalueeseen kuulu. Näin taitaa olla myös Kosovossa. Käsittääkseni Jugoslavian hajottua täällä olivat useilla alueilla käytössä juurikin d-markat. Siitä oli varmaan luonteva siirtyä euroihin, Saksahan on aina tainnut olla tässä maailmankolkassa läheisempi ”isoveli” kuin vaikkapa Yhdysvallat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.