Mostar (BiH)

Ma 4.11.2013, Mostar (BiH)

No niin, tämänhetkinen sijaintimme on Bosnia-Hertsegovina ja Mostar.

Pääseminen Bosniaan näytti ensin hieman hankalalta, mutta toinen raja toden sanoi. Ensimmäisellä meille kerrottiin, että rajan ylittäminen oli puuttuvan autodokumentin takia mahdotonta. Ei kuulemma onnistu, Bosnian laki sanoo niin. Siispä ajelimme toiselle – ja vilkkaammalle – raja-asemalle, jossa passientarkastusprosessi vei 3 minuuttia ja autopapereita ei edes vilkaistu. Näin se homma etenee.

Mostarissa moskeijoista kaikuvat rukouskutsut, joita ei muutamiin päiviin olekaan kuultu. Edellinen etäinen minareetti ja sieltä monesti päivässä kantautuva rukous taidettiin kuulla Albaniassa. Myös muut ensivaikutelmat Bosniasta ovat ehkä hieman osmannihenkisemmät kuin Montenegrossa tai Kroatiassa. Katukojuissa myytävä turistikrääsä muistuttaa enemmän Istanbulissa kuin vaikkapa Budvassa nähtyä.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan tänään oli tarkoitus ajaa Sarajevoon asti. Rajasompailun vuoksi aika kului kuitenkin arvioitua nopeammin ja päätimme jäädä yöksi Mostariin. Sarajevoon ehtii ihan hyvin huomenissakin.

Lisäksi auton korjauttamista, tai ainakin vian selvittämistä, on pohdiskeltu. Tätäkin seikkaa silmällä pitäen lienee Sarajevoon parempi saapua illan sijaan päiväsaikaan. Ehkä vihdoin saamme jotain aikaan tälläkin rintamalla.

04-tullikoppi

Tämän tuulenpieksämän tullikopin viranomaiset eivät olleet yhteistyökykyisiä.

04-ranta

Maisemia Kroatian rannikolta.

04-Bosnia

Bosnia! Tämä raja oli ensimmäistä miellyttävämpi.

04-mostar-1

Mostarissa on silta.

04-mostar-2

Mostar, Bosnia.

04-mostar-3

Mostar, Bosnia.

04-mostar-ruoka

Bosnialaista perinneruokaa.

Tämä postaus kuuluu artikkelisarjaan, joka julkaistiin alun perin tätä viisiviikkoista matkaa varten perustetussa blogissa tasan vuosi sitten. Tyylillisesti postaukset poikkeavat jossain määrin Havaintoja matkan varrelta -blogin yleislinjasta ollen jonkin verran lyhempiä ja spontaanimpia kuin mihin olen yleensä pyrkinyt. Vaan eipä anneta sen häiritä. Vaihteluhan on tunnetusti asia joka virkistää.

Facebooktwittermailby feather

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.