Tiistai: ajopäivä Kreikasta Albaniaan

Ti 29.10.2013, Sarande (AL)

Thessalonikista – joka muuten osoittautui sangen vilkkaaksi ja eloisaksi opiskelijakaupungiksi – Etelä-Albaniaan pääsee tietä numero kaksi ja tuo tie oli melkoisen uusi ja hyväkuntoinen. Ja on se mahtanut olla myös kallis.

Itse asiassa kustannuksista kerrottiinkin vuoristoisia maisemia halkovan ja runsaasti tunneleita sisältävän tien varrella olevissa kylteissä, joissa ilmeisetsi mainittiin kunkin osuuden hinta euroissa. Heti siinä Euroopan Unioin lipun vieressä. Suurin summa taisi olla yli 350 miljoonaa. Yhteensä kustannukset lienevät olleet miljardeja.

Mutta mikäs siinä, vähäliikenteistä moottoritietä oli helppo ja mukava ajella kohti Albanian rajaa. Viimeinen vajaan sadan kilometrin pätkä oli tavallista maantietä, ja rajalle selvittiin pimeän jo tultua seitsemän jälkeen illalla. Albanian rajamiehet eivät paljon vaivaa nähneet ja kun passit oli leimattu meidät laskettiin maahan laiskalla kädenheilautuksella.

Ensivaikutelma Albanian teistä oli yllättävän hyvä. Noin neljänkymmenen kilometrin pätkä rajalta Saranden rantakaupunkiin oli melkoista serpentiiniä eikä tie ollut leveä, mutta pahempia kuoppia ei päällysteessä ollut. Kreikassa, rajan tuntumassa tapaamamme Albaniasta juuri tulleet pyöräilijäkaverukset varoittelivat meitä teiden kunnosta, mutta ilmeisesti he eivät olleet ikinä ajelleet Ukrainan teiksi kutsutuilla perunapelloilla.

Vaikka eihän ensimäisen päivän perusteella toki mitään kattavia johtopäätöksiä pitäisi tehdä. Parempaa tietoa teistä saadaan taas perjantaina, jolloin suuntana on maan pääkaupunki Tirana.

Lisää kuvia luvassa jahka parempi yhteys löytyy.

Kreikan erinomaista moottoritietä.

Kreikan erinomaista moottoritietä.

Tämä postaus kuuluu artikkelisarjaan, joka julkaistiin alun perin tätä viisiviikkoista matkaa varten perustetussa blogissa tasan vuosi sitten. Tyylillisesti postaukset poikkeavat jossain määrin Havaintoja matkan varrelta -blogin yleislinjasta ollen jonkin verran lyhempiä ja spontaanimpia kuin mihin olen yleensä pyrkinyt. Vaan eipä anneta sen häiritä. Vaihteluhan on tunnetusti asia joka virkistää.

Facebooktwittermailby feather

2 vastausta artikkeliin ”Tiistai: ajopäivä Kreikasta Albaniaan

  1. Kreikan talousasioiden tola ei oikeastaan mielestäni parin maassa vietetyn päivän aikana näkynyt lainkaan. Ehkä pidempi vierailu paljastaisi asioiden oikean laidan.

    Ja tuo tie, paljon eurooppalaista rahaa siihen on varmasti mennyt, mutta toisaalta ainakin rahalla on tehty jotain konkreettista. Tavara ja ihmiset liikkuvat liukkaasti. Sen sijaan että tukirahat kulkisivat Kreikan valtiollisen tilin kautta sijoittajille ja veroparatiiseihin. Niillä tukipakettirahoilla ei taideta mitään konkreettista rakentaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.