Pitkä tie Romaniaan

Ma 21.10.2013, Galati (RO)

Sunnuntaina oli tarkoitus ajaa Odessasta Romaniaan ja tähtäimessä oli maan pääkaupunki Bukarest. Matka tiedettiin pitkäksi ja suunnitelma kunnianhimoiseksi. Päivän mittaan kävikin ilmeiseksi, ettei Bukarestiin ole mahdollista päästä järjelliseen aikaan. Tiet Ukrainassa olivat yksinkertaisesti liian kuoppaisia ja hitaita sekä rajamuodollisuuksiin meni tolkuttomasti aikaa.

Romaniaan kuitenkin päästiin ja rajakaupunki Galatista majoituskin löytyi suhteellisen pienen etsimisen jälkeen. Muihin päivän nähtävyyksiin kuului Mustameri, jonka aavaan ulappaan saatiin tänään Ukrainassa ensimmäistä kertaa kunnollinen näköyhteys. Ränsistynyt ja mennyttä ilmeisesti neuvostohenkistä suuruutta henkivä rantapaikka Zatoka oli oikeastaan sangen hieno.

Rajat olivat taas oma lukunsa. Ukrainasta poistuminen vei pari tuntia. Ensimmäistä kertaa koko matkalla auto ja kaikkien tavarat tutkittiin tarkkaan, lokeron ja taskun tarkkuudella. Ongelmia ei lopulta kuitenkaan ollut, aikaa vain paloi. Ja hermot olivat koetuksella. Neuvostomenoa.

Kaiken kukkuraksi Ukrainasta ei pääse suoraa Romaniaan, vaan välissä on noin 2 kilometrin pätkä Moldovaa. Jouduimme siis leimautumaan sisään Moldovaan ja välittömästi takaisin ulos sieltä. Romanian vastaisella rajalla meitä odotti valtaisa Moldovan poistumistulliin jonottava automäärä, tulliin päästettiin nimittäin vain muutama auto kerrallaan ja tahti oli sangen rauhallinen.

Romanian sisääntulo oli sen sijaan oli helppo nakki. Vihdoin Moldovan tullista leimat saatuamme paperien käsittely Romanian puolella vei ehkä 10 minuuttia. Kaiken kaikkiaan rajamuodollisuuksiin ja erinäisiin jonoissa odotteluihin kului neljä ja puoli tuntia. Olimme perillä Romanian Galatissa puoli yhdentoista aikaan illalla. Melko raskasta. Ihan heti näihin maihin ei tulle uudestaan lähdettyä. Rajamuodollisuudet mokomat pilaavat paljon muuten sinänsä positiivistakin mielikuvista ja kokonaistunnelmista.

20-kehno-tie

Kehnoa ukrainalaista maantietä.

20-mustameri-1

Mustameri!

20-mustameri-2

Muuri, Pöke ja Mustameri.

20-mustameri-3

Ranta ja rakennelma.

20-mustameri-4

Rappioromantiikkaa. Zatoka, Ukraina.

20-izmail

Kaupunki nimeltä Izmail.

20-kalamiehet

Kalamiehet kalassa Ukrainassa lähellä Romanian rajaa.

20-raja

Tunkemista ja jonotusta Moldovan poistumisrajalla.

Tämä postaus kuuluu artikkelisarjaan, joka julkaistiin alun perin tätä viisiviikkoista matkaa varten perustetussa blogissa tasan vuosi sitten. Tyylillisesti postaukset poikkeavat jossain määrin Havaintoja matkan varrelta -blogin yleislinjasta ollen jonkin verran lyhempiä ja spontaanimpia kuin mihin olen yleensä pyrkinyt. Vaan eipä anneta sen häiritä. Vaihteluhan on tunnetusti asia joka virkistää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.