Malarialääkkeitä ja rokotuksia Tallinnasta

To 2.10.2014, Tallinna (EE)

Lääkkeet, ne lääkkeet! Nyt niitä on. Lupasin taannoin palata matkalääkitykseen ja erityisesti siihen, saako malarialääkkeitä Suomea halvemmalla lahden takaa Tallinnasta. Nyt sen tiedän: saa.

Malarian ennaltaehkäisyyn on käsittääkseni olemassa kolme erilaista lääkinnällistä lähestymistapaa.

Kauppanimellä Lariam (vaikuttava aine meflokiini) myytävää lääkkettä pitää ottaa vain kerran viikossa. Tämän lisäksi lääke ei ole myöskään kovin kallis, joten se ehkä vaikuttaa siten ilmeiseltä ratkaisulta malariaongelmaan. Mutta kuten monet asiat maailmassa, tämäkään ei ole niin yksinkertainen. Masennusta. Hallusinaatioita. Ahdistavia unia. Lariamin legendaarisista sivuvaikutuksista voi itse kukin lukea netistä. Itsekin olen tavannut henkilön, joka piti omaa Lariam-kokemustaan Amazonasin sademetsässä sangen epämiellyttävänä. Toisaalta tunnen useita henkilöitä, jotka ovat mainittua lääkettä syöneet ilman ongelmia. Joten ota tästä sitten selvä. Ainoa tapa on varmaan kokeilla.

Itse en kuitenkaan ajatellut vieläkään, siis kokeilla. Onhan olemassa toinen, vähemmän sivuvaikutuksia aiheuttava lääke nimeltä Malarone (vaikuttavat aineet atovakoni ja proguaniili). Tätä olen aiemmin itse asiassa syönytkin parisen viikkoa ilman ongelmia taikka sivuvaikutuksia. Malaronea otetaan päivittäin ja lääkkeen ottamista tulee myös jatkaa viikko malaria-alueelta poistumisen jälkeen, joten pidemmällä matkalla pillereitä tarvitaan siis sangen paljon. Malaronen ainoa suurempi ongelma on hinta. Suomessa yksi tabletti maksaa 4,15 EUR/ kpl (hinta Yliopiston apteekista). Kuukausia kestävällä matkalla tämä on melkoinen lisäkustannus.

Kolmas vaihtoehto taistelussa matkailijan malariaa vastaan on Doksisykliini. Tämä lääke on kuitenkin antibiootti, joten sitä en itse edes harkinnut. Lisäksi Doksisykliinillä on omat sivuvaikutuksensa, joista ehkä eniten eri lähteissä mainittu on mahdollinen aurinkoihottuma. Ei siis sitä minulle, kiitos.

163 euroa ja 24 senttiä.

163 euroa ja 24 senttiä maksoi tämä pino.

 

Mutta entäs ne hinnat Suomessa ja Virossa sitten?

Menkäämme vihdoin asiaan. Malaronea myydään kahdentoistakappaleen pakkauksissa. Suomessa tämä paketti maksaa 49,80 EUR. Tallinnassa vastaavaa pakkausta myydään hintaan 23,32 EUR, joten ero on eteläisen naapurimme hyväksi melkoinen. Niin uskomattomalta kun se tuntuukin, saman lääkkeen saa parin tunnin laivamatkan päästä yli puolet halvemmalla.

Lariamin hintaakin kysyin varmuuden vuoksi. Kahdeksan tabletin paketti maksaa Tallinnassa 22,02 EUR. Suomen hinta näkyy olevan internetin mukaan 41,11 EUR. Hintaero Viron eduksi on taas selvä, joskaan se ei Lariamin suhteen muodostu yhtä merkittäväksi kuin Malaronen tapauksessa. Lariamiahan matkalle tarvitsee paljon pienemmän tablettimäärän.

Kaikki hinnat on kysytty syyskuun lopussa 2014 ja ne ovat peräisin suomalaisen Yliopiston apteekki -ketjun virolaisen tytäryhtiön myymälästä Tallinnassa. Suomalainen resepti käy myös virossa, mutta sen täytyy olla paperilla. E-reseptiä ei siis hyväksytä. Myös kaverin lääkkeet voi kuulemma hakea kun vain resepti on mukana, kaverin ei täydy olla. Tähän kysymykseeni apteekin palveluhenkilö vastasi tosin hieman empien.

Rokotusten hintoja en sen kummemmin maiden välillä vertaillut koska ne olivat kohdallani pääosin kunnossa. Keltakuumerokotus kuitenkin puuttui ja sen pistättäminen lääkkeineen maksoi eräällä Tallinnan keskustan lääkäriasemalla 35 euroa. Samaan hintaan sisältyi aiempien rokotusteni läpikäyminen sekä resepti edellä mainituille malarialääkkeille.

Keltakuumerokote.

Yellow fever vaccine (live).

 

12 thoughts on “Malarialääkkeitä ja rokotuksia Tallinnasta

 1. Oho, hieno vinkki tämä Malaronen hankinta Tallinnasta! Ihmeellisesti se ei ole koskaan tullut mieleenkään (tosin malarialääkkeelle on ollut tarvetta vasta kerran ja silloin sitä ei tarvinnut itse maksaa, mutta tarvetta noille tulee toivottavasti vielä uudelleenkin). Lariam on hurja lääke enkä aijo itse siihen ikinä koskea – omat kokemukseni olen saanut kolmen eri huonekaverin kautta Lariamin ottamista seuraavana yönä (huoneessa on heidän mukaan liikuskellut mm. joku suuri eläin ja miehiä jotka ovat käyneet meidän matkalaukuilla). Tämä hintatieto pistetään ehdottomasti korvan taakse!

  • Sanopa muuta, ylllätys tämä Malaronen hintakysymys oli minullekin. Jos totta puhutaan, en uskonut koko hommaa kun eräs suomalainen Tallinnan tuttavani siitä minulle vinkkasi. Kuvittelin, että kansainvälisten lääketehtaiden tuotokset ovat aika lailla saman hintaisia kaikkialla. Vaan eivätpä näköjään ole.

   Ja juu, Lariamia itsekin tosiaan vierastan kovin. Vaikka sitten toisaalta useampikin Afrikan reissulle lähtijä on kuulemma syönyt sitä ongelmitta aiemmin ja meinaavat sillä nytkin varustautua.

 2. Hyvä artikkeli konsanaan, kiitos siitä 🙂 En itse ole aiemmin hakenut reseptilääkkeitä Virosta. Tarviiko muuten Tallinnan apteekkeihin virolaista reseptiä? Käykö esim. suomalainen resepti siellä samalla lailla yhtä hyvin? Jos käy vain virolainen resepti, niin mistä lääkärikeskusesta se käy teidän mielestä kätevimmin? Onko esim. nettiajanvarausta etc…

  • Suomalainen resepti käy kyllä, mutta sen täytyy olla siis paperilla. Sähköinen resepti ei käy. Näin minulle kerrottiin. Täysin varma en tietenkään asiasta voi olla koska en sitä itse kokeillut. Oma reseptini oli virolainen, Tallinnasta hankittu.

  • Eipä kestä. Itse en oikein meinannut löytää netistä selvää vastausta tähän kysymykseen, joten päätin siten laatia sen itse. Toivottavasti jutusta on hyötyä mahdollisimman monelle reissaajalle.

  • Kiitoksia. Kuten tuossa aiemmin totesinkin, en aluksi uskonut että hintaerot voisivat olla noin suuria. Mutta näin sitä oppii. Ja todennäköistähän taitaa olla, että kaikki lääkkeet ja rokotukset eivät liene Virossakaan Suomea halvempia.

 3. malarone vs.lariam
  ”Hintaero Viron eduksi on taas selvä, joskaan se ei Lariamin suhteen muodostu yhtä merkittäväksi kuin Malaronen tapauksessa.”
  tein pienen huomion tuossa lauseessa

  malarone 23,32 EUR 12tabuu = 12pvää
  lariam 22,02 EUR 8 tabuu = 8vkoa

  itse olen kans hakenut/haetuttanut reseptilääkkeitä tallinnasta, tosin kaikkia lääkkeitä ei kenian reissulle löytynyt joten ne joutui hakemaan monopolikaupasta.
  lariamia olen 2 reissulla käyttänyt ja itselle ne ei aiheuttanut oireita, mutta nämä on henkilökohtaisia asioita.

  jos miettii ja epäilee noita lariamin oireita niin voihan sitä aina kokeilla ennakkoon parin viikon kuurin ja päättää sitten kumman valitsee. yhdestä paketista kuitenki riittää 2-4hlölle testiin.

  loppujen lopuksi, mihinkä lääkkeisiin päätyykin niin kannattaa kysellä viron suunnalta lääkehintoja. isommalla porukalla jos on lähdössä niin isomman säästön tekee ja jos vaikka kauempaakin lähtee ja säästö on +-0 niin on ainakin yhtä viron reissua rikkaampi.

  • Juu, Lariam tulee paljon havemmaksi kuin Malarone koska sitä tarvitsee seitsemän kertaa vähemmän. Näinhän se on. En itse tiedä, jaksaisinko Lariamia lähteä Tallinnasta hakemaan kun absoluuttisen rahamäärän ero on kuitenkin niin pieni pidemmällä reissullakin. Sen sijaan jos välttämättä haluaa käyttää Malaronea, saattaa säästö olla satasia, ja sen takia jo ehkä risteilylle kannattaakin lähteä.

   Totta myös, että Lariamia on ehkä fiksua kokeilla etukäteen jos sivuvaikutuksia pelkää. Kaikillehan niitä ei suinkaan tule. Tiedän itsekin monia ihmisiä, joilla ei ko. lääkkeestä sen kummempia oireita ole tullut.

   Hintaoja kannattaa myös tsekata ennen kuin lääkkeenhakumatkalle lähtee, sillä tämäkin juttu alkaa olla jo pari vuotta vanha. Tilanteet – ja hinnat – muuttuvat kun aika kuluu…

 4. Poikani sairastui pahimpaan malariatyyppiin Tansaaniassa, olin lopettanut lääkkeemme jo ennen matkaa sivuoireiden vuoksi. Olimme kaupungissa melkein koko ajan.

  • Voi! Toivottavasti saatiin kuitenkin hoidettua <3

   Itse tässä mietin juuri ala-asteikäisen lapsen malarialääkettä safarille. Malaronea tarkoitus ottaa ja tarvitaan kuitenkin pari pakettia, 1-2 tablettia jää yli. Huomaakohan ne sivuoireet/sopivuuden jo esim. yhden tabletin jälkeen? Ajatuksena siis, jos kokeilisi yhdellä reilusti ennen matkaa….

   Itselläni ei aiemmin ole tullut Lariamista mitään sivuoireita (kaksi parin viikon reissua)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.