Pesoja ja pesoja – Kuuban kaksi valuttaa

Ti 8.7.2014, Las Tunas (CU)

Kommunismi kai puhtaimmassa muodossaan tähtää rahattomaan yhteiskuntaan. Kuuba sen sijaan käyttää kahta erillistä valuuttaa, paikallista pesoa sekä vaihdettavaa sellaista (peso convertible eli CUC). Mitä ihmettä? Kuinkas siinä niin kävi?

Tällainen kummallisuus johtuu oppaamme mukaan kuulemma siitä, ettei maan omaan valuuttaan kuulemma suuremmin luotettu ja saarella käytettiin aiemmin yleisesti Yhdysvaltain dollareita, epävirallisena rinnakkaisvaluuttana siis. Tästä ei maan hallinto ymmärrettävästi juurikaan pitänyt.

Pesot, yllä "turistimalli" ja alla "paikallinen".

Pesot, yllä ”turistimalli” ja alla ”paikallinen”.

Siispä kehitettiin tuo toinen peso, joka on ilmeisesti kiinteästi sidottu dollariin. Ainakin automaattikuitin mukaan yksi CUC vastaa yhtä dollaria. Lisäksi tililtä veloitetaan tietenkin komissio. On myös syytä huomata, että jenkkidollarikäteisen vaihtaminen näiksi kovan valuutan pesoiksi on kalliimpaa kuin vaikkapa eurojen. Kurssi on perin kehno, ilmeisesti tarkoituksella. Matkavaluutaksi Kuubaan kannattaakin siis valita vaikkapa juuri euroja. Näin saa omalle rahalleen paremman vastineen vaihtopisteellä.

Kuubassa on siis kauppoja joissa, maksu suoritetaan alkuperäisillä pesoilla sekä sellaisia, joissa maksuvälineenä käytetään CUC:ja. Joissain käyvät molemmat. Sekavaa. Itse en tosin tähän ongelmaan törmännyt. CUC:t toimivat joka paikassa jossa ostoksia tein. Turisti ei varmaan keskimäärin noita alkuperäisiä pesoja mihinkään tarvitsekaan. Paitsi ehkä matkamuistoksi, onhan kolmosen rahassa Chen kuva.

Yhdysvaltojen kauppasaarto vaikeuttaa varmasti elämää Kuubassa paljon. Monia tuotteita ei saarelta tämän takia saa tai niiden saatavuus on rajallinen. Lisäksi saarto vaikuttaa myös voimakkaasti Kuuban ulkomaanvientiin sitä alentavasti, eihän mitään maassa tuotettua saa viedä Amerikkaan, edes osana mitään muuta tuotetta.

Toisaalta lienee itse järjestelmässäkin merkittäviä vikoja, puhdas sosialistinen järjestelmä kun ei ole missään päin maailmaa, minkäänlaisessa yhteiskunnassa vielä toiminut. Hyvin toimivan yhteiskunnan ja talousjärjestelmän kaiketi tulisi pärjätä yhdelläkin valuutalla ja ilman valtaisaa hintasääntelyjärjestelmää, johon Kuuban kahden valuutan järjestelmä myös läheisesti liittyy.

Voisi myös arvella, että kauppasaarron syyksi on helppo laittaa monta asiaa, jotka johtuvat itse asiassa saaren poliittisesta järjestelmästä. Mutta tätähän kukaan ei varmuudella tiedä. Asia selvinnee vasta kun Yhdysvallat saaren kauppasaarron jonain päivänä purkaa.

 

 

2 thoughts on “Pesoja ja pesoja – Kuuban kaksi valuttaa

 1. Oliko molemmilla pesoilla sama kurssi, siis siellä missä molemmat kelpasivat? Oliko kaduilla epävirallisia valuutanvaihtajia, jotka olisivat halunneet dollareita tai euroja omalla kurssillaan?

  Vaikuttaa siltä, että kuubalainen sosialismi (tai mitä sitten onkaan) on paljon mukavampaa kuin neuvostoliittolainen vastineensa.

  • Kurssi oli eri, paikallnen peso oli humasti vähempiarvoinen. En muista kurssia, mutta paikallinen peso lienee ollut luokkaa sata kertaa pienempi raha kuin tuo CUC. Eli tuo kolmosen seteli ei ole juuri minkään arvoinen. Paikallinen peso lienee kärsinyt inflaatiosta ja muista arvonmuutoksista. Tämän takiahan kaiketi kehittyvissä maissa yleensä turvataan jenkkidollariin tai muuhun stabiilimpaan valuttaan.

   Rahanvaihtajia ei kaduilla juuri näkynyt kuten joskus joissain maissa näkee. Itse asiassa tämäkin oli Kuubassa kummasti toisin päin. Kerran nimittäin sattui, että joku paikallinen halusi vaihtaa joitakin (tippinä?) saamiaan kahden euron kolikoita CUC:ksi ja tarjosi vaihtokurssia yksi yhteen. Tämähän oli siis meille aika hyvä kauppa ja hänelle huono. Onhan CUC:n kurssi jotain 1,38. Mutta kaiketi kaveri ei missään muualla saanut kolikoitaan vaihdettua. Mutta hämäräperäisiä valuutanvaihatjia en siis tavannut.

   Kyllä Kuuba tosiaan vaikutti paljon mukavammalta sosialismilta vaikutti kuin entisen itäblokin maissa näkemäni. Kieltämättä. Ehkä se sitten vain on se ilmasto…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.