Sähköä ja sähköttömyyttä

Ma 26.5.2014, Etelä-Libanon (LB)

Paitsi vesi, myös sähkö on Libanonissa kortilla ja sitä säännöstellään. Maan eteläosan kylissä julkinen sähköverkko toimii kuulemma vain tiettynä aikana päivästä. Muina aikoina virtaa ei pistorasioista tule.

Jopa maan pääkaupungissa Beirutissa ongelmat ovat vastaavanlaisia. Keväämmällä kaupungissa vieraillessani neljän tähden hotellin sähkötkin katkesivat yhden illan aikana noin kymmeneksi sekunniksi ehkä viitisen kertaa. Ehkäpä rakennuksen varavoimakone vaati käynnistyäkseen tuon ajan, sillä juurikin diesel-käyttöisiin generaattoreihin vauraarampi väki täällä tuntuu luottavan, kun valtakunnan verkkoon ei luottaa voi. Muistan myös kuulleeni, että Beirutissa saa ostaa itselleen ympärivuorokautisen sähköliittymän mutta ylimääräiset tunnit ovat tällöin suhteettoman kalliita.

Sähköasennukset tuovat mieleen Aasian.

Sähköasennuksia Tyroksessa. Tyyli on tuttu Kaakkois-Aasiasta.

 

Koko kuvio tuntuu nykymaailmassa perin oudolta. Luulisi, että maailmasta löytyy lukuisia ylikansallisia yrityksiä jotka miellään Libanoninkin sähköistäisivät, siis ihan kunnolla. Tätä paikallisille ihmeteltyäni ilmeni, että tällaista on joskus yritettykin. Kyseisen henkilön mukaan sopimuksen kuitenkin kaatoi maan riitaisa hallitus. Teoria kuului olevan, että valtaapitäville on edullista jos kansalla on konkreettisia ja yksinkertaisia asioita joista valittaa. Kuten ajoittainen sähköttömyys. Pysyvätpähän poissa politiikasta kyselemästä vaikeita.

Ei ole helppoa, edelleenkään.

Nämä sähköongelmat eivät tietenkään koske alueen kansainvälisiä toimijoita kuten vaikkapa Yhdistyneitä kansakuntia. Sähkö omaan käyttöön tuotetaan kussakin paikassa juuri noilla jo aiemmin mainitsemillani voimakoneilla. Diesel palaa, kuten palavat myös valot. Ihan vuorokauden ympäri.

 

 

2 thoughts on “Sähköä ja sähköttömyyttä

 1. moikka ja terveiset Japanista ja Etelä-koreasta,tulin eilen kotiin.

  Tuo sähkö oli mielessä molemmissa maissa joissa tuli asennuksia katsottua.Koreassa vähän samanlaista kuin kuvassasi ja Japanissa kaikki pylväät betonia.

  Osakan jännite, 100v ja 60hz.Kaikki laturit toimivat.

  Osakan yläpuolella oleva ydinvoimala suljetaan.

  • Tervetuloa takaisin. Itsekin palasin juuri Lähi-idästä.

   Hämärästi muistelen, että meillä oli Japanissa aikanaan jotain ongelmia jonkin laitteen latauksen kanssa. Pääsääntöisesti kuitenkin taisivat laturit toimia ihan hyvin, huolimatta noista jännite-eroista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.