Kevät Lähi-idässä

Ke 9.4.2013, Etelä-Libanon (LB)

Totta tosiaan, kevät. Viimeisen viikon aikana päivälämpötilat ovat tosin olleet täällä lähinnä Suomen kesän helteisimpiä päiviä vastaavia. Aurinko porottaa siniseltä taivaalta ja lämpömittari näyttää parhaimmillaan lähes kolmeakymmentä plusastetta. Iltaisin on usein yhä viileää ja ajoin myös perin pilvistä, lämpötilan laskiessa lämpimän ilman sisältämän kosteus kun kaiketi tiivistyy muodostaen pilviä, jotka pyyhkivät tämänkin lähes kilometrin korkeudessa sijaitsevan mäen yli. Välillä olemme siis kirjaimellisesti pilvessä.

Tyypillisesti Libanonissa kuulemma sataa talvisin paljon ja kaatamalla, jopa viikkoja kerrallaan. Jonkin verran rankkojakin sateita on tänä talvenakin nähty, mutta ilmeisesti paljon vähemmän kuin yleensä. Vesisäiliöt ja -varastot ovat tyhjillään ja maanviljelijät ihmeissään. Erään jututtamani paikallisen mukaan näin vähäsateista talvea maa ei ole kohdannut sataan vuoteen.  Uskokoon ken haluaa, mutta kesällä on eittämättä luvassa ongelmia. Tätä en epäile minäkään.

Vajaa vesivarasto.

Kovin ovat tyhjillään, vesivarastot.

 

Muutenkin käyttövesiongelmat ovat täällä arkipäivää. Eräässä lähikylässä vesi kuulemma pumpataan yli puolen kilometrin syvyydestä ja sitä voidaan jaella kuhunkin talouteen vain yhtenä päivänä viikossa. Eikä talven vähäsateisuus ainakaan pohjavesivarantojen tilannetta paranna. Kovin vierailta tuntuvat tällaiset ongelmat tuhansien järvien maasta tulevalle. Jossain vaiheessa kaivoja ei kai voida enää porata syvemmälle ja pumppujenkin teho loppuu kun reikä alkaa olla kilometrejä syvä. Mitä sitten tapahtuu, kuka tietää.

Vaikka maasto täällä näytti varsinkin talvella perin kitukasvuiselta, kuivalta ja puuttomalta, saa pienikin sade sen muuttumaan vihreäksi. Tämä muutos tapahtuu näköjään vieläpä sangen nopeasti. Kesällä kaikki voi olla – ja vesitilanteen huomioon ottaen varmasti onkin – toisin ja masemat karumpia, paahtaahan päivä täällä silloin vielä huomattavasti huhtikuuta ankarammin, eikä kesäisin normaalisti edes juurikaan taida sataa.

Kevät ei siis liene täällä lainkaan hullumpaa aikaa, ainakaan näin satunnaisluontoisen vierailijan silmin katsottuna. Ohessa muutama kuva, siis siitä keväästä.

140409_maisema-1

Kyllä Libanonista muutama puukin löytyy, muualtakin kuin lipusta.

 

140409_maisema-2

Väritäpliä.

 

140409_maisema-3

Vehreä laaksomaisema eteläisestä Libanonista.

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.