Lisäjuttuja Kyproksesta

Ti 18.3.2014, Larnaka (CY)

Tänään laajemmin Kyproksen eteläosassa ajeltuani tiet osoittautuivat ehkä vielä paremmiksi kuin turkkilaisten hallinnoimassa pohjoisessa, jossa sielläkään niissä ei suuresti vikaa ollut. Moottoriteitä lukuun ottamatta eteneminen on kuitenkin ajoittain jossain määrin raskasta.

Nopeusvalvontakameroita, tai ainakin niistä varoittavia kylttejä, on nimittäin tuhkatiheään ja ennen jokaista risteystä nopeusrajoitus laskee 50 tai jopa 30 kilometriin tunnissa. Kylien läpi kulkiessaan maanteiden rajoitus laskee myös usein juuri tuohon kolmeen kymppiin. Ja tietysti jos näitä rajoituksia yrittää edes suurin piirtein noudattaa, muodostuu perään lähes heti melkoinen jono. Aivan holtittomasti tosin paikallisetkaan eivät aja. Tosin tietänevät ehkä kameroiden paikat.

140318_Kypros-12

Hiljaista pohjoisrannikkoa.

 

140318_Kypros-13

Pohjoisen vuoristoa. Kuvan sivutietä ei tosin tarvinnut ajaa.

 

140318_Kypros-11

Täydellisiä koteja tarjolla.

 

Kaikkialla perässäroikkujia ei kuitenkaan ollut ja saarelta löytyy hiljaisempiakin teitä sekä kieltämättä hienoja maisemia. Saaren keskiosan havumetsien peittämään vuoristoon tutustuminen jäi valitettavasti aika vähiin, mutta sen verran ehdin nähdä, että luultavasti sinne ainakin suuntaisin mikäli Kyproksella toisen kerran ajan kanssa pääsisin vierailemaan.

Turkkilaisen osan hienointa näkemääni aluetta näytti olevan saaren koilliskolkka. Kovin rauhallista oli sielläkin. Famagustasta ajoin myös läpi, mutta tämä ei ainakaan alueena minua säväyttänyt. Ainakin saaren pohjoispuolella on menossa melkoinen rakennusbuumi ja loma-asuntoprojekteja mainostetaan teiden varrella tiheään. Eräästä merkittävästä kohderyhmästä voinee tehdä päätelmiä mainostekstien kielestä. Kyltit nimittäin olivat usein venäjäksi.

Suunnistushommia.

Suunnistushommia.

 

Kielistä puheen ollen, suunnistusta saarella vaikeuttivat ajoin myös paikannimet. Monella näyttää olevan useampi paljonkin toisistaan poikkeava kirjoitusasu, ottaakseni esimerkiksi vaikkapa Nikosian, joka tunnetaan näköjään tienviitoissa nimellä Lefkosia. Limassol tai vaihtoehtoisesti Lemesos. Näitä on paljon. Lisäksi kreikkalaisen osan kartoissa turkkilaispuolen nimet olivat monesti kreikkalaisia. Nämä nimet taasen oli siivottu sangen tehokkaasti pois kaikista saaren pohjoisosan tienviitoista ja poikkesivat usein täysin siitä, millä nimellä turkkilaiset paikkaa kutsuvat. Karttoja on siis hyvä olla molemmista osista erikseen, paikkojen nimeäminen painotuotteissa kun lienee jonkinlainen arvovaltakysymys sekin.

Kreikkalaisia aakkosia ei onneksi tienviitoista tarvinnut juurikaan tavailla, sillä pääteiden kylteissä näytettiin käyttävän säännönmukaisesti myös englantia. Ehkä sitä brittiperinnettä tämäkin. Näistä kylteistä tavailin muun muassa sen, että tienvarsien roskaaminen on Kyproksen eteläosassa sangen vakava rikos. Sakkoa tulee 854 euroa. Roskien vähäisyydestä päätellen laki näyttää jopa toimivan.

140318_Nicosia-16

Havumetsäinen tieosuus.

 

140318_Kypros-16

Metsää ja vuoria saaren keskiosissa.

 

Kyproksen eteläosa, eli siis Kyproksen varsinainen tasavalta, lienee paitsi selvästi isompi myös jonkin verran vauraampi kuin pohjoinen kumppaninsa. Tältä ainakin pikaisen kierroksen perusteella näytti. Mikähän lienee EU:n – sillä siihenhän Kyproksen (kreikkalainen) tasavalta kuuluu – osuus tässä vaurastumisessa, mene ja tiedä. Hyvät ja uudet moottoritiet toivat mieleen viime syksynä Kreikassa ja Romaniassa ajamamme vastaavat. Tällä kertaa en tosin äkännyt yhtään EU-rahoituksesta kertovaa kylttiä, mutta pitäviä päätelmiä ei tästäkään voine tehdä.

Kirjoitan tätä Larnakan lentokentällä josta matka käy pian taas takaisin Beirutiin. Melko lyhyeksi jäi tämä Kyproksen vierailu, mutta kannatti se tehdä. Ihan heti ehken tosin tänne uudelleen kuitenkaan suuntaa, löytyyhän maailmasta vielä paljon käymättömiäkin kiinnostavia paikkoja. Yleisilmeeltään Kypros on kuitenkin sangen tutun oloinen ja siellä tuntuu vallitsevan melko tyypillinen itävälimerellis-eurooppalainen ilmapiiri. Hyvää juustoa ja oliiviöljyä.

Sitä hyvää juustoa.

Sitä hyvää juustoa.

 

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.