Ensimmäisiä vaikutelmia Libanonista

La 28.12.2013, Etelä-Libanon (LB)

Eilen perjantaina Libanonin pääkaupungissa Beirutissa räjähti autopommi. Iskussa kuoli useampi ihminen ja loukkaantuneita oli kymmeniä. Tämä ei kuitenkaan juuri näkynyt juuri mitenkään täällä eteläisessä Libanonissa, jossa itse tulen siis tulevan talven ja kevään näillä näkymin viettämään. Vaikka Libanon ei maana olekaan juuri Uudenmaan lääniä suurempi, on pääkaupunkiin silti täältä Israelin rajan tuntumasta yli kahden tunnin automatka. Ihan vieressä Beirut ei siis ole.

http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/beirutissa-voimakas-rajahdys/2466444

Vaikka Libanon on minulle uusi tuttavuus, Lähi-Itä kokonaisuudessaan ei sitä täysin ole. Tulin nimittäin 90-luvulla viettäneeksi yhden talven avokadoja poimien Pohjois-Israelissa ja itse asiassa matkaa tuolloiseen asustelu- ja työpaikaani ei täältä ole kuin joitakin kymmeniä kilometrjä. Eteläiseen naapuriin ei kuitenkaan ole juuri asiaa, sillä maiden välinen maaraja on käytännössä täysin kiinni eikä siten esimerkiksi maanteitse siirtyminen maasta toiseen ole mahdollista. Sääli. Tilanne tosin lienee tämän maailmankolkan historian tuntien hyvin ymmärrettävä.

Israelin vastaisen rajan pinnassa vaikuttaa nykyään olevan sangen rauhallista. Näinhän ei suinkaan aina ole ollut. Viimeisten vuosikymmenten pääasiallinen ongelmapesäke Libanonissa oli juuri maiden välinen raja-alue, jossa nahistelivat pitkään Israelin vaikutusvaltaa alueella vastustanut islamilainen Hizbollah sekä Israelin armeija ja sen tukemat erilaiset liittolaisjoukot. Nyt rajalla on siis korkea aita ja tilanne sangen seesteinen. Ymmärtääkseni raja-alueella tapahtuvat kahinat ovat viime aikoina olleet melko harvinaisia ja pelkkiä yksittäistapauksia.

Aurinko laskee tässä vielä semi-talvisessa Etelä-Libanonissa.

Aurinko laskee tässä vaiheessa vielä semi-talvisessa Etelä-Libanonissa.

 

Libanonia kokonaisuudessaan ei kuitenkaan miksikään rauhan tyyssijaksi voi edelleenkään sanoa. Maan sisäpolitiikka on kaiketi koko maan historian ajan ollut sangen sekavaa ja sitä se on nytkin. Eilinen pommi-iskukin liittyi mitä todennäköisimmin maan sisäisiin kahinoihin. Tilannetta ei ole lainkaan helpottanut naapurimaan Syyrian jo useampia vuosia jatkunut sisällissota, joka omalta osaltaan on tiettävästi lisännyt Libanoninkin epävakautta. Kovin helppo ei ole tämänkään maan geopoliittinen sijainti tässä matoisessa maailmassamme.

Vajaan parin viikon oleskelun perusteella en ole pahemmin omakohtaisia havaintoja päässyt vielä ruohonjuuritasolla tekemään. Siispä puhun säästä, se kun lienee jopa täällä turvallinen keskustelunaihe. Hämmästyksekseni täällä satoi jopa lunta vajaa pari viikkoa takaperin. Tästä kuulemma hyvin poikkeuksellisesta luonnonilmiöstä ei tosin näy enää jälkeäkään. Kinokset sulivat jo. Yleisemminkin sää Etelä-Libanonin sisämaassa on tosin viileämpi kuin olin odottanut, vaikkakin pääsääntöisesti päivisin hyvin kirkas ja aurinkoinen. Viime päivinä aluetta on tosin piinannut erittäin voimaksa tuuli, joka meinaa repiä liputkin saloista. Ja juuri nyt sataa vettä.

Välimeren rannikolla sää on sisämaata parempi. Siellä lämpötilakin – ainakin parin henkilökohtaisen kokemukseni perusteella – on paljon parempi. Lämpötilakin vastasi ainakin noilla kerroilla Suomen kesäkelejä. Meri lienee yksi lämpötilaa nostava tekijä. Täällä sisämaassa on myös, jos nyt ei aivan vuoristoista, niin ainakin mäkistä. Vajaan kilometrin korkeudessa sääkin on ymmärrettävästi viileämpi kuin merenpinnan tasolla. Ja täällähän olemme, mäellä.

Lähikauppa- ja ravintola.

Paikallista liiketilaa.

 

Libanon-3

Karua maisemaa.

Facebooktwittermailby feather

4 vastausta artikkeliin ”Ensimmäisiä vaikutelmia Libanonista

  • Kyllä, projektin nimi on juurikin tuo jonka tarkkanäköisesti arvasit. Minulle tarjoutui jossain määrin yllättäen mahdollisuus lähteä tänne melko pikaisella aikataululla, joten koska tilanne sen salli otin pestin vastaan. Vietetäänpä tämä talvi tällä tavoin, päätin siis.

   Ja jääneehän tästä muutama ropo matkakassaankin, joten kassavirta ei siten tänä talvena ole vain lompakosta poispäin kuten viime vuosina on tavaksi muodostunut.

 1. OIKEIN HYVÄÄ UUTTA VUOTTA 2014 SINULLE sinne Libanonin maisemiin !
  Olet usein ajatuksissamme ja seuraamme mielenkiinnolla liikkeitäsi blogisi
  myötä !!!

  Tuula ja Christer

  • Kiitoksia ja hyvää alkanutta vuotta 2014 takaisin! Täällä Libanonissa aurinko paistaa ja on perin kirkasta. Aika erilaista ainakin Suomen tähänastiseen talveen verrattuna. Katsotaan tuoko alkanut vuosi minkälaisia seikkailuja tullessaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.