Taipeista

Su 24.2.2013, Taipei (TW)

Taiwan, tai viralliselta nimeltään Kiinan Tasavalta, on poliittisessa mielessä kiintoisa paikka. Se nimittäin toimi Kiinan sisällissodan hävinneiden ”valkoisten” viimeisenä pakopaikkana 1940-luvulla ja kommunistinen Manner-Kiina pitää sitä yhä yhtenä maakuntanaan. Taiwanilaiset ovat tietenkin asiasta eri mieltä ja käytännössä maa onkin ollut itsenäinen valtio aina sodan päättymisestä lähtien, vaikka sitä juuri mikään muu valtio (mukaan lukien Suomi) ei ole virallisesti tunnustanutkaan, epäilemättä juuri kommunistisen Kiinan painostuksesta johtuen. Taiwanin valtiollisen aseman tunnustaneet maat ovat tyypillisesti kolmannesta maailmasta ja jos arvata pitäisi, ovat Taiwanilaiset varmaankin enemmän tai vähemmän ostaneet nämä tunnustukset, investoinneilla tai erinäisin lehmänkaupoin.

Kiina-nimisiä valtioita on siis oikeastaan käytännössä maailmassa kaksi, kommunistinen ja kapitalistinen sellainen. Tai ehkäpä nykyään oikeampi määritelmä olisi totalitaarinen ja demokraattinen sellainen, Manner-Kiinaa kun ei nykyään oikein voi kommunistiseksi kutsua.

Taipei 101, maailman toiseksi korkein rakennus. Jostakin syystä tämän matkan varrelle on sattunut viljalti näitä ennätystorneja ja -piirtäjiä.

Taipeissa näiden Kiinojen ero näkyy oikeastaan siinä, että yleistunnelma lienee lähempänä Koreaa ja Japania kuin Manner-Kiinaa, vaikka lähes koko väestö onkin kiinalaista alkuperää ja puhuu mandariinikiinaa. Maa oli myös ennen toista maailmansotaa vuosikymmeniä Japanin miehittämä, mikä varmaankin on jättänyt oman leimansa moneenkin asiaan täällä. Kiinasta taasen katukuvassa muistuttaa vaikkapa suuri skootterien ja kaksipyöräisten määrä liikenteessä, Koreassa ja varsinkin Japanissa niitä kun oli selvästi vähemmän.

Puistonäkymää.

Olin varannut Taiwaniin kuusi päivää, mikä on yleisesti ottaen ollut matkojeni mittakaavassa pitkä aika ainakaan yhdessä paikassa vietettäväksi. Alun perin ajatus saaren kiertämisestä houkutteli, onhan tapanani aiemmin ollut ajaa vierailemani saaret ympäri jonkinlaisella vuokra-ajopelillä. Taipeihin päästyäni laiskuus (vai oliko se järki?) kuitenkin voitti. Kaupunki on vaikuttanut miellyttävältä ja viihtyisältä paikalta viettää aikaa ja nyt sunnuntaina, kaksi yötä ennen tiistaina lähtevää lentoa Helsinkiin, ei aika ole suinkaan tullut pitkäksi. Näkemistä ja ihmeteltävää on riittänyt.

Kansallinen konserttitalo, aivan Taiwanin suuren miehen Chiang Kai-shekin muistomerkin vieressä.

Toisaalta saari on hyvin vuoristoinen ja maisemat sisämaassa ovat epäilemättä hienoja, kohoavathan korkeimmat huiput saaren keskiosissa lähes neljään kilometriin. Nyt ne jäävät näkemättä. Mutta ainahan on seuraava kerta, sillä tähänastisten kokemusten perusteella sellainen saattaa hyvinkin tulla. Voisin mielelläni tulla tähän Kiinaan toistekin.

Ensimmäisten päivien harmaudesta ja ajoittaisista sumunkaltaisista tihkusateista huolimatta sääkin on suosinut. Palelemaan ei ole joutunut, sillä matalimmillaankin lämpötila on tainnut olla +16 C. Tänään aurinkokin jo paistaa ja lämpöä on reilusti yli parikymmentä astetta. Osaan hyvin kuvitella, että kesäaikaan täällä saattaa olla melko hiostavaa, nytkin kun ilma lienee sangen kosteaa.

Taipein metro, kuvattuna tässä ruuhka-ajan ulkopuolella. Välillä porukkaa on todella paljon.

Kyltti metrosta. En tietääkseni ole ainakaan vielä joutunut näiden toimien kohteeksi, mitä sitten lienevätkään. Sanamuodosta mieleen tulevat ensimmäisenä kyynelkaasu ja mellakkapoliisit. Tuskin kuitenkaan näin.

Hintataso tuntuu Taipeissa olevan selvästi halvempi kuin Japanissa vaikkakin näppituntumalta sanoisin, että Manner-Kiinassa lienee kuitenkin hieman edullisempaa kuin täällä. Big Mac -hintavertailuindeksiä en ole tullut tehneeksi, mutta ero metrolippujen hinnoissa kertonee jotain. Taipeissa metrolla ajaa Tokioon verrattuna keskimäärin alle puoleen hintaan peruslipun maksaessa puolesta eurosta vajaaseen euroon.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.