Soul – Gyeongju – Busan

Su 3.2.2013, Busan (ROK)

Perjantaina satoi. Oikeastaan ensimmäistä kertaa tällä reissulla vettä tuli kunnolla kun lähdimme jo torstaina tutuksi käyneellä vuokrabussilla kohti Korean niemimaan itärannikkoa, jossa oli tarkoitus pysähtyä syömään jo ennakkoon järjestettyyn kalaravintolaan. Tästä oli tarkoitus jatkaa edelleen Gyeongjuun.

Päivämatka sujuikin suunnitelmien mukaisesti. Vettä tosin tuli koko päivän ja sää oli perin harmaa ja sumuinen. Lisäksi auton ikkunat olivat jatkuvasti huurussa, joten maisemien seurailusta ei oikein tullut mitään. Eipä moottoritien varsissa tosin paljon katseltavaa olisi tainnut ollakaan.

Bussi parkissa Etelä-Korean itärannikolla.

Merenelävistä, ja paljolti raaoista sellaisista, koostunut ateria perjantailta. Nämä olisi kannattanut jättää syömättä.

Gyeongjussa oli tarkoitus viettää kaksi yötä ja jatkaa sitten vajaan sadan kilometrin päässä sijaitsevaan Busaniin, jonka on myös Pikavuoro-Korean päätepiste. Majapaikan valinta meni kuitenkin jossain määrin pieleen ja päätimmekin pienemmällä porukalla jatkaa matkaa jo lauantaina. Toinen yö jääkaappikylmässä hostelhuoneessa kun ei houkutellut lainkaan. Yleisemminkin ottaen varsinkaan yhden tai kahden hengen huoneiden ottaminen hostel-nimellä kulkevista majoitusliikkeistä ei Koreassa vaikuta kovinkaan järkevältä. Samaan hintaan kun tyypillisesti saa halvan hotellihuoneenkin, jossa fasiliteetit ovat aivan eri tasolla kuin retkeilymajojen vastaavat.

Juna saapuu asemalle. Kyyti oli ajoittain hieman nykivää, mutta juna oli siisti ja aikataulussa.

Siispä matka jatkui jo lauantaina. Lähes kaksi tuntia kestänyt diesel-veturin vetämässä paikallisjunassa tapahtunut siirtyminen Busaniin oli kiintoisa kokemus ja Korean maaseutumaisemiakin taisi tulla nähtyä paljon paremmin kuin moottoritietä ajavan bussin ikkunasta olisi ollut mahdollista. Alle sadan kilometrin matkaan käytetty parituntinen ei siis harmittanut lainkaan. Aurinkoinen Busan vaikutti ainakin ensialkuun sangen miellyttävältä paikalta. Kaduilla oli vähemmän tungosta kuin suuremmissa kaupungeissa ja ilma vaikutti puhtaalta. Ei liian suuri eikä liian pieni, tämä Busan.

Junan ikkunasta kuvattua rantaa juuri Ennen Busaniin saapumista. Huolimatta aurinkoisesta säästä ilma ei ollut kovin lämmin, ehkä +5 C.

Mutta eipä niin hyvää ettei jotain huonoakin. Lauantaina alkuillasta mahassa alkoi kiertää ja ilta ja alkuyö kuluikin kuumeillessa, oksennellessa ja ripuloidessa. Edes vesi ei pysynyt sisällä. Tällaista en muista kokeneeni kuin kerran elämässäni, toistakymmentä vuotta sitten saatuani jostain valmisruoasta ruokamyrkytyksen. Tuolloin tosin ei ollut kuumetta. Tänään sunnuntaina sitten selvisi, että lähes kaikki perjantaina kalaa syöneet kärsivät samantyyppisistä oireista. Näin sitä kulinaristinen tajunta laajenee. Onneksi tätä kirjoitettaessa olo on jo paranemaan päin, vaikka kiinteää ruokaa on turha yrittää edelleenkään syödä.

 

6 thoughts on “Soul – Gyeongju – Busan

  • Näin se on,
   aika hyvin olen tosiaan tainnut säästyä näiltä kokemuksilta. Viimeisen kolmen reissun aikana joka kerran on ollut jotain pientä ja ne ovat yllättäen aina liittyneet paikallisruoan syömiseen. Länsimaistyyppisen sapuskan syömisestä en ole missään minkäänlaisia vatsavaivoja saanut. Näin kovaoireista vatsatautia en tosin muista koskaan sairastaneeni.

   Taisin muuten kommentoida kalaravintolan jälkeen muutamalle matkakumppanille sitä, etten ole juurikaan vatsataudeista joutunut reissuilla kärsimän. Näköjään jumala tai karma tai joku vastaava taho kosti välittömästi moisen rehvastelun…

 1. Päätepiste,mihin vie miehen tie.Onko tuo Pohjois-Korea käynny mielessä.

  Onnea sen oikkuilevan suolen kaa matkustelemista.Muistissa on viime reissuni ja ne sekunnit ennen varpusparvea,vessat oli ok.

  • Kyllä tämä tästä alkaa jo helpottaa. Ankarahko tauti tosiaan oli, mutta onneksi ainakin kohdallani lyhytkestoinen.

   Toki olisi Pohjois-Korea kiinnostanut. Sinne ei vain pääse täältä etelästä. Raja on kiinni. Pitäisi mennä Kiinan tai Venäjän kautta. Lisäksi kovin kalliita ovat, nuo mokomat matkat sinne…

  • kyllä tässä jo kohta loppusuoralla ollaan. Tarkoitus on tällä kertaa palailla jo helmikuun lopulla. Ellei ihmeitä satu.

   Hmm, raakaa kalaa ja Japani, muistnkohan joskus kuulleeni nuo samassa lauseessa. Joo, mutta sushista, siis ainakin siitä euroopassa japanilaisena myytävästä, oikeasti pidän. Ihan heti en tosin tulle sitä syömään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.