Shanghaista

Ma 21.1.2012, Shanghai (CHN)

23 miljoonaa, sanovat Shanghaissa olevan asukkaita, tai ainakin näin väitti eräs kadulla kohdattu kiinalainen turisti. Tähän nähden sanoisin kaduilla olevan jopa yllättävän vähän tungosta. Ihmisiä toki on, muttei tungos jalkakäytävillä ole yhtä tolkutonta kuin joissain matkalla kohdatuissa pienemmissä kaupungeissa. Kaupunki lienee pinta-alaltaan suuri ja kaiketi kaduillakin, jotka muuten ovat sangen siistejä ja hyvässä järjestyksessä, ehkä enemmän leveyttä kuin parissa aiemmassa keskisuuressa paikassa.

Turisteja, joista suuri osa näyttää olevan kiinalaisia, vaikuttaisi olevan kaupungissa paljon. Länsimaisiakin naamoja kaduilla vaellellessa näki toki myös taajaan. Tämä olikin tervetullutta vaihtelua, sillä Hong Kongin jälkeen ei oman porukkamme ulkopuolisia ulkomaalaisia ole kaupunkikuvassa näkynyt oikeastaan lainkaan. Kaupungin suosio sekä koti- että ulkomaisten matkailijoiden keskuudessa ei olekaan suuri ihme, onhan kaupungin arkkitehtuurissa ja yleisessä metropolihengessä paljon ihmeteltävää ja monia kiehtovia piirteitä.

Kaupungin vetonauloja lienevät myös shoppailumahdollisuudet, sillä suuria kauppakeskuksia ja maailmanluokan brändiliikkeitä Shanghaissa on runsaasti. Aiemmista kaupungeista poiketen liiketiloissa ei ole täällä tarvinnut palella ja englantiakin puhutaan yleensä edeltäviä paikkoja paremmin. Tavaratalojen lievästi kiusallisiin piirteisiin tosin kuuluu valtaisa henkilökunnan määrä, jota tuntuu monesti olevan paljon asiakaskuntaa enemmän. Tekemisen puutteesta kärsivät myyjät tulevatkin tyypillisesti seisoskelemaan asiakkaan taakse välittömästi mikäli tämä pysähtyy jotain tarkemmin tutkimaan. Palveluhenkilökunnan palkkaaminen taitaa tästä päätellen olla Shanghaissakin sangen edullista.

Kokonaisuudessaan koin viihtyväni Shanghaissa hyvin. Kosmopoliittinen ja kansainvälinen suurenmaailman tunnelma oli sangen virkistävää niin kovin monen peruskiinalaisen kaupungin jälkeen. Edellisellä parin vuoden takaisella vierailullani Kiinaan en Shanghaissa käynyt. Pekingissä taasen tuli viisuminhankinta-asioissa vietettyä tuolloin viikko. Tuon vierailun perusteella sanoisin näistä kahdesta kaupungista suosikkini olevan selvästi Shanghai. Saapa nähdä muuttuuko mielikuva tällä kertaa, sillä parin päivän kuluttuahan olemme taas Pekingissä. Sää ei taida ainakaan olla yhtä suotuisa kuin huhtikuussa 2011.

Näkymä Shanghain kattojen ja kaupunkia halkovan joen yli.

Kuhinaa Shanghaissa. Sää oli koko vierailun ajan melko hyvä (hieman alle +10 C) vaikkakin aika harmaa. Maanantaina satoikin hieman.

Matka jatkuu taas huomenna. Kulkuvälineenä on tällöin vaihteeksi juna ja suuntana parin sadan kilometrin päässä sijaitseva Nanjingin kaupunki. Mitenkähän käy, paikallisissa englanninkielisissä uutisissa nimittäin kerrottiin juuri Shanghai – Peking -välillä kulkevien luotijunien myöhästelleen viime päivinä lumimyrskyjen takia. Osa vuoroista oli jopa peruttu…

 

Facebooktwittermailby feather

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.