Hong Kong – mietteitä

To 10.1.2013, Hong kong (HK)

Suhatutumiseni Hong Kongiin ei tämän vierailun aikana ole muuttunut edellisestä – mieleinen paikka on tämä. Sanoisinpa jopa kaupungin olevan tähän asti Aasiassa näkemistäni suosikkini, edelleen. Täällä homma tuntuu vain yleisellä tasolla toimivan, ympäristö on siisti ja järjestyksessä sekä toimiminen helppoa. Englantia puhutaan kaikkialla, vaikkakaan ehkä hieman yllättäen ei aina kovin hyvin. Tai aksentti on ainakin ajoittain hieman vieras. Hintataso ei liene Aasian halvimpia, mutta sanoisin silti päivittäisasioinnin olevan halvempaa kuin vaikkapa Suomessa.

Säpinää Kowloonin pääkadulla. Tämä mantereen puoli jäi Hong Kongissa edellisellä reissulla vähemmälle tutkimiselle.

Hong Kong illalla kuvattuna Victoria Peakilta. Näköalapaikalle pääsee kiintoisalla ylämäkiraitiovaunulla.

Siisteydellä ja järjestyksellä on toki hintansa. Opastekylttejä kaupungissa riittää ja jos ne kaikki lukee, on todennäköisesti lähes kaikki kiellettyä. Mitenkään ahdistavaksi en kuitenkaan länsimaisena matkailijana ole oloani missään vaiheessa tuntenut. Poliiseja katukuvassa näkee aika usein, ja kaupungilla kävellessäni olen pari sakonkirjoitussessiotakin jo ehtinyt näkemään. Paikallisen R-kioskin edessä tupakoivilta nuorilta poliisi näytti kysyvän paperit, huomasin. En tiedä miksi mutta jos arvata pitäisi, arvaisin tupakointi-ikärajaa siinä tarkastetun. Mutta jotenkin jälleen kerran mieltäisin turistin pääsevän sääntöjen suhteen täällä(kin) paikalliseen asukkiin verrattuna merkittävästi helpommalla.

Hotellihuoneen kylpyhuone. Tila on kortilla ja itse huoneessa sitä ei esimerkiksi kaappeihin ole tuhlattu lainkaan. Lavuaari sijaitsee eteisen puolella.

Tila tuntuu Hong Kongissa olevan vähissä ja rakennukset siten korkeita. Ehkäpä tämäkin on yksi syy siihen, että kaupungissa vallitsee perin hyvä järjestys. Tilan ollessa hyvin rajattu tavarat ja asiat lienee pakko pitää ojennuksessa. Paikan pystysuuntaisesta luonteesta kertonee myös se, etten muista missään paikassa aiemmin viettäneeni näin paljon aikaa erinäisiä hissejä odotellen. Esimerkiksi hotellimme respa on viidennessä kerroksessa ja ruokaravintolat saattavat sijaita vaikkapa jonkin tornin seitsemännessä kerroksessa. Jos porukkaa on menossa taloon paljon, hisseihin jonotetaan. Usein rakennusten auloissa on henkilökuntaa, jonka tehtävä on rytmittää tätä liikennettä. Tämäkin asia siis hoidetaan perin täsmällisesti.

Takseja kaupungissa on paljon ja metro toimii hyvin tehokkaasti sekä on siisti, vaikkakin varsinkin keskusta-alueella ajoittain sangen ruuhkainen. Kiinasta poiketen Hong Kongissa ajetaan vasemmalla. Usein suojateiden reunaan on maalattu suuri nuoli ja teksti ”look left” tai ”look right”. Tämä onkin perin hyödyllistä, sillä jopa tekstistä huolimatta oikeanpuoleiseen liikenteeseen tottuneen jalankulkijan selkäydinreaktio pyrkii kääntämään pään juuri väärään suuntaan. Joskus itsensä on suorastaan pakotettava katsomaan nuolen suuntaan. On se kumma miten syvään tottumukset ovat juurtuneet.

Selkeää kadunylitysopastusta.

Perjantaina pitäisi palata taas varsinaisen Kiinan puolelle, mikä ei loppujen lopuksi rehellisesti sanottuna suuresti houkuta. Ainoa kiintoisa ja suoranaisesti odottamani kohde on Kiinan New Yorkiksikin joissain lähteissä kutsuttu Shanghai, jossa en ole aiemmin käynyt. Muut tulevien viikkojen aikana matkan varrelle sattuvat paikat ja kaupungit lienevät vanhaa tuttua Kiinaa, jonka tunnelmat ja meiningit uskon jo nähneeni. Maahan syvempi perehtyminen vaatisi pidempää yhdessä paikassa asumista. Pelkästään kiertämällä luulen jo saaneeni Kiinasta irti sen, mikä siitä on tällä metodilla irti saatavissa.

Toisaalta eihän sitä tiedä, saatan toki olla väärässäkin.

 

 

Facebooktwittermailby feather

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.