Joulu Jerevanissa

Ma 24.12.2012, Jerevan (AM)

Paitsi ettei ole, joulu siis. Aatto Jerevanissa sujui arkisissa merkeissä, joulua nimittäin vietetään Armeniassa – kuten Venäjällä, Ukrainassa ja Georgiassakin – juliaanisen kalenterin mukaisesti vasta tammikuun puolella. Joulukuun 24. päivä oli siis täällä ihan normaali maanantai. Sääkin on lähinnä suomalaisittain syksyinen, lumesta ja hangista ei ole tietoakaan.

Ensivaikutelmat Jerevanista osoittautuivat jossain määrin harhaanjohtaviksi. Rautatieasema sijaitsi hieman syrjässä keskustasta ja sen ympäristö oli hieman rähjäisempi kuin kaupungin varsinainen keskusta, jossa oli varsin siistiä. Historiallisten rakennusten entisöintiprojekti näytti Jerevanissa olevan jopa pidemmällä kuin Tbilisissä, joten yleisvaikutelma oli verraten ”valmis”.

Jerevanin ydinkeskustaa.

Toinen satunnaiskuva keskustan liepeiltä.

Muistan ennakkoon lukeneeni, että Jerevan on maailman vanhimpia jatkuvasti asuttuna olleita kaupunkeja. Tämä ei mielestäni kuitenkaan juuri katukuvassa näy, joten tässä mielessä Jerevan on ollut jopa pienoinen pettymys – ihan ok, muttei mitään erityistä. Naapurin pääkaupunki Tbilisi taisi olla jollain tavalla, sanoisinko mystisempi.

Säätila on ollut sekä Tbilisissä että Jerevanissa muutaman asteen plussalla (tätä kirjoitettaessa jopa +7 C) ja hieman harmaa. Pahemmin ei ole onneksi satanut. Pakkasessa ei ole siis tarvinnut kärvistellä eikä ulkotiloissa palella. Sen sijaan osa sisätiloista on eri asia. Jo Georgiaan saavuttuani kävi ilmeiseksi, että osa rakennuksista kärsii samasta ongelmasta mihin olen talvisin matkustellessani usein törmännyt eteläisessä Euroopassa. Talot ovat huonosti lämmitettyjä ja usein hataria, joten talvikuukausina sisällä saa melkeinpä olla enemmän vaatetta kuin ulkona. Onneksi tämä ei kuitenkaan päde kaikkiin rakennuksiin. Esimerkiksi Jerevanin majapaikassani lämmitys pelaa esimerkillisesti ja paikassa on muutenkin perin rauhaisaa. Kyseessä on jälleen guesthouse, joka käsittää käytännössä vain yhden suuren kerrostaloasunnon. Muita vieraita on vain muutama.

Koreat jouluvalot kaupungin keskusaukiolla.

Jerevanin kaduilla vaellellessani on huomioni kiinnittynyt suomalaisesta näkökulmasta ehkä hieman koomiseenkin tapaan, joka näyttää Armeniassa olevan aika yleistä, ja jollaista en muista nähneeni missään muualla. Miespuoliset kaveruksetkin kulkevat nimittäin usein käsikoukkua. Eihän siinä mitään, sympaattistahan tuo lienee. En tosin voi mitään sille, että esimerkiksi tällä tavoin kulkevat maastopukuiset varusmiehet herättävät minussa hieman hilpeyttä.

Toinen hajanainen havainto koskee Jerevanin kraanavettä, joka on muuten poikkeuksellisen hyvää. Mistä lie vuoristolähteestä sen pumppaavat. Kannattaa muuten matkustellessa tarkkailla markettien juomavesihyllyjä. Mikäli pullovesiä on tarjolla verraten vähän ja ne ovat kalliita, juovat paikalliset mitä todennäköisimmin vesijohtovettä. Näin näkyy olevan Jerevanissa. Mikäli taasen kaupoissa on tarjolla valtaisat määrät pullotettua juomavettä, ei kraanavesi todennäköisesti ole maassa kaksista. Asia tosin kannattaa tietenkin varmistaa myös kysymällä.

”Onkos täällä kilttejä lapsia?” Jerevanin kadulta bongattu, no, mikä onkaan. Joulupeto?

Armeniassa puhutan armeniaa ja tälläkin kielellä on omat, kaikista muista kielistä poikkeavat aakkosensa. Usein tekstit ovat myös englanniksi, mutta kuten Georgiassakin, eivät aina. Englantia puhutaan vaihtelevasti, mutta sanoisin jälleen että paljon paremmin kuin venäjällä. Tilanne lienee tässäkin asiassa aika lailla Georgian kaltainen.

Tänään kuunnellaan:

M.A. Numminen – Joulupukki puree ja lyö

Ihmissusimaisen joulukoristuksen inspiroimana.

Facebooktwittermailby feather

2 vastausta artikkeliin ”Joulu Jerevanissa

 1. Hieman yllättävää tuo eri kalenterin käyttö. Jotenkin olisin odottanut että Armenia ja etenkin Georgia olisivat sen verran länsisuuntautuneita että käyttäisivät samaa kalenteria kuin Euroopassa.

  En voi sille mitään, että mieleen tulee entisaikojen Radio Jerevan.
  http://fi.wikipedia.org/wiki/Radio_Jerevan
  http://netti.nic.fi/~myllma/jerevan.htm

  Silloinen huumori on muuttunut jo melkein nostalgiaksi. Vaikka osuuhan nämä toisinaan vieläkin maaliinsa…
  • Meiltä kysytään:
  Miksi äänestyspaikoilla on aina useita äänestyskoppeja?
  • Me vastaamme:
  Jotta äänestäjämme voisivat valita eri koppien väliltä.

 2. Taitaa olla niin, että kaikki nuo mainitsemani maat kyllä käyttävät samaa kalenteria kuin mekin. Sen sijaan kirkko noissa maissa ei suostu sitä käyttämään ja näinollen kirkolliset juhlapyhät ovat sitten eri aikaan kuin meillä. Näin olen asian ymmärtänyt, korjatkaa mikäli olen väärässä.

  Radio Jerevan on terminä etäisesti tuttu, mutta en olisi osannut sanoa lainkaan mihin se liittyy. Nyt tiedän, heh. Tai muistan taas, sillä lienen joskus tiennytkin…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.