New York, New York

Pe 27.4.2012, New York (USA)

Olen käynyt Amerikan mantereella vain kerran ennen tätä matkaa ja tuolloin käynti rajoittui välilaskuun New Yorkissa. Tavallaan tuolloin epäonnekas paluulennon myöhästyminen muuttui kannaltani onnekkaaksi sattumaksi. Koneen vaihto nimittäin venähti lähes vuorokauden mittaiseksi ja pääsin kuin pääsinkin tuolloin käymään Manhattanilla, joka siis on New Yorkin keskussaari ja jonka moni varmaan mieltää mielessään siksi ”oikeaksi” New Yorkiksi. Kaupunkihan todellisuudessa leviää laajalle Manhattanin ympärillekin, mutta esimerkiksi Queensin laajoilta tiheään rakennetuilta pientaloalueilta otettua valokuvaa tuskin monikaan New Yorkiksi mieltäisi.

Mutta niin, se Manhattan. Ensimmäisellä reissulla vaikutuksen teki saaren koko. Korkeita taloja tuntui riittävän loputtomiin, ja tuolloin puoli päivää lähes tauotta käveltyäni olin lähes näännyksissä ja en ollut edennyt kuin keskuspuiston keskivaiheille (joka tarkoittaa myös Manhattanin keskivaiheita). Ja kuljin tuolloin käytännössä yhtä katua etelästä pohjoiseen.

Central Park. Puiston suuruudesta saa ehkä jonkinlaisen kuvan tästä otoksesta. Puistosta löytyy paljon paikkoja, joihin ympäröivä kaupunki ei näy tai oikeastaan edes kuulu.

Toinen kuva keskuspuistosta. Baseball -kentät näkyivät olevan aktiivisessa amatöörikäytössä. Monenlaista muutakin aktiviteettia puistosta näkyi löytyvän.

Nyt aikaa (ja käveltyjä kilometrejä) oli enemmän kuin viimeksi, mutta silti paljon jäi varmaankin näkemättä. Uskoisin, että kaupungissa voisi viettää helposti viikkoja ohjelman, tekemisen tai ihmeteltävän loppumatta. Jalkansa ainakin saa lähes huomaamatta rakoille kaduilla vaellellessaan. Tämä tuli taas todistettua.

Vertikaaliarkkitehtuuria - Midtown. Päivällä ja illalla.

Säpinää sateisella Times Squarella torstaina. Musikaaleja ja muita esityksiä Broadwaylta (joka siis kulkee Times Squaren läpi) löytyy joka lähtöön.

Greenwich Village Manhattanin eteläosassa vaikutti mukavalta kaupunginosalta.Nimensä mukaisesti jotain kylämäisyyttä siinä tuntui ehkä olevan.

New York todellakin vaikuttaa maineensa veroiselta erilaisten kulttuurien sulatusuunilta. Kadut ovat ajoin tungokseen asti täynnä mitä erilaisempia ihmisiä, kieliä ja sosiaaliluokkia, sekä paikallisasukkaita että turisteja, kadunlakaisijoista ja mainoskyltinkantajista pukumiehiin ja -naisiin. Kaikki sulassa sovussa (no, ei ehkä aina – mutta pieni möykkäyskin kuuluu toki asiaan jos aihetta siihen on).

Ehkä kaupungin suurin viehätys onkin tämä – New Yorkissa on helppo kuvitella vaikkapa raksaduunarin ja miljonääripankkiirin syövän samasta katukojusta ostamaansa lounassämpylää samalla puistonpenkillä. Tai ortodoksijuutalaisen tervehtivän kadulla islaminuskoa tunnustavaa arabinaapuriansa. Ja kaikkea tätä katsoo päältä NYPD, usein jossain määrin huonosti istuvaan ja ei ihan vastikään silitettyyn tv:stäkin tuttuun siniseen univormuun pukeutuneena, koppalakki hieman vinossa.

Autoilu New Yorkin keskustassa ei ole köyhien hommaa, mikä näkyy tämänkin monitasoparkin kalustossa. Tunnin parkkeeraus näytti yleisesti maksavan lähes 20 dollaria.

No niin, taitaa mennä jo ihan holtittomaksi maalailuksi ja ylistyslauluksi tämä. Kaupunki on siis suuri ja värikäs. Ohessa muutamia kuvia siitä. Tämän julkaisuaikaan olen jo Islannissa. Kotikonnut lähestyvät uhkaavasti…

Tänään kuunnellaan:

Lou Reed – New York Telephone Conversation

Koska ensimmäisiä kaupungin keskustassa tekemiäni havaintoja oli matkapuhelimeen omissa maailmoissaan puhuvien ihmisten suuri lukumäärä. Tuntui, että joka kolmas vastaantulija puhui intohimoisesti puhelimeensa, tyypillisesti kantaen toisessa kädessään ainakin puolen litran vetoista take away –kahvikuppia. Naispuolisilla kulkijoilla vakiovarustukseen näyttivät usein kuuluvan myös suuret, puoli naamaa peittävät aurinkolasit.

 

2 thoughts on “New York, New York

  1. Ah, New York, lempikaupunkini! Olen ikävöinyt sinne viimeksi tänään 🙂 Minäkin olen kerran viettänyt yhden yön Manhattanilla ennen jatkolentoa keskilänteen, mutta onneksi pääsin viime syksynä lomailemaan kaupungissa kokonaiset viisi päivää. Eihän siinä kerennyt näkemään juuri mitään, pakko palata takaisin!

  2. Näin se on, pitäisi varmaan muuttaa asumaan sinne joksikin aikaa niin ehtisi kunnolla katselemaan. Mielelläni voisin asustella vaikkapa tuolla Villagessa, Washington Squaren tietämissä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.