Fidzin pääsaaren kierros – Eteläosa

La 8.4.2012,  Suva – Pacific Harbour – Sigatoka – Nadi

Suva oli loppujen lopuksi aika nopeasti nähty. Nadiin verrattuna Fidzin pääkaupunki oli suurempi ja kaupunkimaisempi mutta mitään kovin ihmeellistä ei Suvassakaan oikein ollut. Kaupungissa törmäsin myös muutamaan jossain määrin rasittavaan matkamuistokaupustelijaan, joita esimerkiksi lentokentällä siis ei näkynyt. Onpahan siis perinteinen turistinkiusausbisnes kuitenkin pesiytynyt Fidzillekin, vaikka ensivaikutelman perusteella ei siltä näyttänytkään. Juuri muita, ainakaan länsimaisen oloisia, turisteja en Suvassa juurikaan nähnyt.

Näkymä Suvan keskustasta. Vaikka tässä kuvassa ei kovin paljon ihmisiä näykkään, jalkakäytävillä oli ajoin suorastaan ruuhkaa. Lauantai on ilmeisesti suosittu shoppailupäivä.

Suuntasin siis aamupäiväisen kaupunkikierroksen ja auton tankkauksen jälkeen takaisin tielle suuntanani Nadi ja saaren länsipää. Tällä kertaa ajoin paremmaksi mainittua eteläistä tietä. Sää oli tällä kertaa perjantaista poiketen aurinkoinen ja suorastaan helteinen.

Tie todellakin osoittautui selvästikin paremmaksi kuin aiemmin pohjoisrannikolla ajamani. Kuoppia oli vähemmän ja soratieosuuksia ei oikeastaan lainkaan. Tylsempi se oli tosin myös. Maasto oli tasaisempaa kuin pohjoisessa ja vaikka tie rannikkoa myötäilikin, ei meri ollut näkyvissä kuin hetkittäin. Vaikka kyseessä lienee saaren kahden suuren kaupungin välinen pääväylä, liikenne ei silti tälläkään tiellä ollut kovin vilkasta.

Päätie Queens Road Viti Levun etelärannikolla. Fidzillähän ajetaan vasemmalla.

Erilaisia kirkkoja kristinuskon lahkoja Fidzillä näyttäisi piisaavan. Uskonnon harjoittamispaikkoihin liittyviä kylttejä näkee teiden varsilla runsaasti. Maan virallinen kielihän on englanti, vaikka sekä paikallisilla alkuperäisasukkailla että intialaisella väestönosalla omat kielensä onkin (joita he myös keskenään puhuvat). Intialaisväestön englantia on muuten välillä hyvin vaikea ymmärtää.

 a

Tulvatuhojen jälkihoitoa Nadin esikaupungissa. Huomaa sohva katolla. Useiden talojen irtaimisto näytti olevan ulkona kuivumassa.

Lauantain kotimatkalta ei siis juurikaan raportoitavaa kertynyt. Lieköhän syynä vielä liian tuoreessa muistissa olevat Uuden-Seelannin luonnonihmeet vai alkaako matkaväsymys jo vaivata, mutta Fidzin pääsaaren kierros ei lopulta oikein säväyttänyt. Mitään kovin vaikuttavaa en saarella, ainakaan tämän pikakierroksen aikana nähnyt. Kyseessähän tosin on vain yksi Fidzin lukuisista saarista, joten muista en luonnollisestikaan osaa sanoa mitään. Lisäksi maasta jäi hieman takapajuisenoloinen kuva. Tämäkin saattaa tosin johtua kontrastierosta Australiaan ja Uuteen-Seelantiin, tulihan noissa kahdessa länsimaistyylisessä maassa kuitenkin vietettyä juuri ennen tänne tuloa parisen kuukautta. Ja makuasioitahan nämä myös paljolti ovat.

Sunnuntai-iltana Fidzi jää taakse ja matka jatkuu taas. Suuntana tuolloin on Kalifornia ja Los Angeles.

Tänään kuunnellaan:

Joni Mitchel – California

Sinnepä sinne, vaikka se ei koti olekaan…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.