Vihdoin Fidzille

To 5.4.2012 Nadi (FJ)

Eilen keskiviikkona säätilanne Fidzillä alkoi ilmeisesti normalisoitumaan tai ainakin se parani, sillä saarelle lennettiin jälleen. Itse asiassa lentoja Aucklandista oli torstaina kaksi, joista saimme lipun siihen toiseen, kolmelta iltapäivällä lähtevään. Saattaa olla, että tämä toinen lento oli ylimääräinen, jolla pyrittiin purkamaan edellisinä päivinä syntyneitä jonoja. Tuskinpa Fidzille sentään saman yhtiön toimesta normaalitilassa kahdesti päivässä lennetään.

Edellisestä päivästä viisastuneena olin jonottamassa lippua, paremmankaan tekemisen puutteessa, jo viiden jälkeen aamulla – ensimmäisten joukossa vaikkakaan en ensimmäisenä. Jono kasvoikin aamun edetessä melkoiseen mittaan, joten ehkäpä ensimmäisten joukossa seisoskelu kannatti ajallisesti. Sittemmin nimittäin osoittautui, että kakkoskoneessa, johon siis liput saimme, oli runsaastikin vapaata tilaa eikä jonottelu siis olisi paikan saannin kannalta ollut välttämätöntä.

Pääosa saarelle pyrkineistä muista jonottajista vaikutti pikemminkin intialaisilta kuin polynesialaisilta. Tämä oli perin mielenkiintoista ja niinpä sivistinkin itseäni tutkimalla aikani kuluksi Wikipediaa. Ja totta tosiaan, Fidzin väestöstä lähes 40 prosenttia on aikanaan brittien saarille tuomien intialaisten siirtotyöläisten jälkeläisiä. Valtio on ollut 1970 tapahtuneen itsenäistymisensä jälkeen poliittisesti sangen epävakaa ja jännitteet ovatkin pääasiassa syntyneet saaren alkuperäisväestön ja intialaislähtöisen väestön riidoista ja eripurasta.

Fidzin riitaisesta sisäpolitiikasta huolimatta lennolle siis päästiin, noin kolmenkymmenen Aucklandin lentokentällä vietetyn tunnin jälkeen (hyvä kenttä yöpymiseen, muuten). Lento Nadin kansainväliselle kentälle kesti kolmisen tuntia ja perillä oltiin vasta pimeän tultua. Passintarkastus sujui (ellei puolen tunnin jonotusta lasketa sellaiseksi) ongelmitta ja suomalainen sai näköjään passiinsa automaattisesti neljän kuukauden viisumileiman.

Passintarkastuksen ja matkatavaroiden läpivalaisun jälkeen lentokentän yleiselle alueelle päässyttä matkailijaa tervehti ilmeisesti juurikin turisteille tarkoitetun palvelutiskin (tiskiin lähes törmäsi) avulias henkilökunta. Kerrottuamme hotellimme nimen, tyttö tiskin takana soitti paikkaan ja järjesti meille hotellista ilmaisen kyydityksen perille. Hyvää palvelua.

Muutenkin kentällä virkansa puolesta pyörineet paikalliset vaikuttivat hyvin avuliailta ja ystävällisiltä, jopa huolehtivaisilta olematta kuitenkaan päällekäyviä. Tämän lisäksi vaikutelma oli vieläpä jollain lailla vilpitön, mikä on omien kokemusteni mukaan, varsinkin kehittymättömämpien maiden turistipaikoissa, hyvinkin harvinaista. Yleensä turistilta pohjimmiltaan halutaan vain rahaa, ja tämä on tyypillisesti ilmeistä jo ensimmäisestä kanssakäymisestä lähtien. Nadissa tällaista ensivaikutelmaa ei lainkaan syntynyt. Erinäiset riivaajat loistivat poissaolollaan ja tunnelma vaikutti välittömältä ja rennolta.

Nadin rantaa. Varmaan osin taannoisista sateista ja myrskyistä johtuen rannalla näytti olevan kovasti roskaa. Teiden varret Nadissa vakuttavat myös perin roskaisilta. Liekö käytäntö Fidzillä sama kuin (muistaakseni) Kosovossa, jossa sanottiin olevan vain kaksi roskista, auton vasen ja oikea puoli.

Nadin kantakaupunkia.

...ja kuvaa samaisen kaupungin rantaa sivuavalta tieltä. Tämä alue on keskustaa viihtyisämpi mutta melko pieni ja käsittää pääasiassa vain hotelleja ja ravintoloita. Matkaa kaupungin keskustaan on muutama kilometri ja sen saa taittaa peltomaisessa ympäristössä. Kovin urbaani paikka Nadi ei ainakaan toistaiseksi nähdyn perusteella siis ole.

Pitkästä aikaa ruokakuva - kanacurrya. Intialaisvaikutus näyttäisi näkyvän Fidzin ruokakulttuurissakin. Aivan halpa esimerkiksi tämä annos ei ollut, se nimittäin maksoi noin yhdeksän euroa. Halvempia ruokapaikkojakin tosin löytynee.

Jo keskiviikkona kenttäkyydin aikana pimeässä nähty Nadi vaikutti aika mitäänsanomattomalta paikalta ja torstaina päiväsaikaan mielikuva vahvistui. Mitään kovin ihmeellistä tai hienoa täällä ei taida olla. Saattaapa siis käydä niin, että edessä on taas auton vuokraus (Fidzi ei näytä olevan mopomaa). Ei maan pääsaaren näkemistä voine jättää vain lentokentän tylsiin takamaihin ja hotellin uima-altaaseen, ihan heti kun tänne ei kuitenkaan eksyne takaisin.

Niin, ja se sää. Nyt (torstai) ei sada, on puolipilvistä ja lämpötila lienee hieman alle +30 oC. Juuri minkäänlaisia tulva- tai muitakaan tuhoja Nadissa ei ole ainakaan vielä näkynyt. Ellei hotellin (ja ilmeisesti koko alueen) toimimatonta internetiä ja myrskyroskan putsaamisen takia tyhjennettyä uima-allasta lasketa, siis.

 

 

Facebooktwittermailby feather

2 vastausta artikkeliin ”Vihdoin Fidzille

  1. Kerroit että ruoka-annoksesi maksoi 9 euroa. Joskus vertailtiin eri maiden hintoja Big Mag indeksillä. Oletko seuranut tuon perusteella paikallisia hintoja. Pakko myöntää että en osaa sanoa Suomen hintaa Big Macille.

    • Juu, jonkinlaista vertailua ehkä Big Mac -ateriaindeksillä on tullut tehtyä. Juuri Suvassa tulin syöneeksi tuollaisen aterian, muuta kun ei eilen illalla oikein tuntunut löytyvän (no, kiinalaista ruokaa olisi ollut, ei tehnyt sitä mieli). Ihmeellisen aikaisin täällä paikat menevät kiinni. Mutta, se ateria maksoi muistaakseni vähän yli 11 Fidzin dollari eli olisiko karvan verran alle 5 euroa. Ei siis ihan ilmaista. Itse asiassa tuo kuvaa aika hyvin Fidzin(kin) hintatasoa. halvempaa täällä toki on kuin esimerkiksi Australiassa, muttei suinkaan ilmaista. Muun muassa Kaakkois-Aasia lienee selvästi halvempi.

      Myöskään itse en kyllä osaa sanoa, mitä moinen ateria Suomessa nykyisin maksaa. Olisiko jotain 6…7 euroa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.