Jumissa Lombokilla

26.1.2012 Lembar (Lombok, ID)

Olin varannut minibussi-laiva-minibussi -yhdistelmälipun Lombokilta Balille keskiviikoksi ja kuljetus lähtikin ajallaan Senggigistä aamupäivällä. Noin tunnin matkan jälkeen auto saapui Lembarin satamaan jossa odotti epämiellyttävä yllätys: kaikki laivavuorot oli peruttu kovan tuulen vuoksi.

Huhu satamassa kertoi, että seuraava laiva lähtisi mahdollisesti viideltä seuraavana aamuna. En ollut pulassa yksin, satamassa nimittäin oli kymmeniä muitakin turisteja ihmettelemässä tilannetta. Jonkin tunnin odottelun ja säätämisen jälkeen porukka alkoi hajaantua kahtaalle. Osa ihmisistä lähti lentokentälle kokeilemaan onneaan siellä ja osa, allekirjoittanut mukaan lukien, taas jäi Lembariin odottamaan aamua. Kaupungissa varsinaisia majoitusliikkeitä on kovin vähän, mutta onneksi tilapäismajoitus järjestyi tyhjästä paikallistalosta vajaan kymmenen euron korvausta vastaan.

Ihmettelyä ja säätämistä Lembarin satamassa. Porukkaa ajettiin satamaan vielä torstainakin, vaikka lauttatilanteen luulisi olevan jo selvä matkanjärjestäjillekin.

Torstaiaamuna kävi ilmeiseksi, että laivat eivät edelleenkään kulje, ja erään huhun mukaan satamakapteeni olisi sanonut seuraavan vuoron menevän Balille vasta sunnuntaina. Keskiviikkoiltana oli lisäksi kuulemma sattunut jo säästä johtunut lauttaonnettomuuskin, jossa kyseinen alus oli lähes uponnut. Tämä todennäköisesti vaikutti myös omalta osaltaan lauttaliikennetauon pitenemiseen.

Ei siis kuulostanut hyvältä. Sataman matkatoimistossa käymieni neuvottelujen jälkeen päätin lentää. Alle tunnin pituinen lento Lombokilta Denpasariin, Balille järjestyi perjantaiaamuksi hintaan 400 000 rupiaa (noin 36 eur). Saapa nähdä minkälainen häkkyrä kyseinen kone on, varsinkin kovassa tuulessa. Ehkäpä turvallisuustaso kuitenkin voittaa indonesialaisen laivaliikenteen. Toivoakseni, ainakin.

Kova tuuli näkyy Lombokilla myös sähkönjakelussa. Sähköt ovat nimittäin katkeilleet jatkuvasti kaikissa viimeisen viikon aikana vierailemissani paikoissa. Niin myös täällä Lembarissa eilen illalla. Vika lienee päälinjoissa, sillä sähköjen katketessa koko kylä pimenee kerralla. Ehkä lankojen päälle kaatuu puita. Sinänsä tuuli täällä ei mielestäni esimerkiksi Helsingin taannoisiin syysmyrskyisiin päiviin verrattuna ole kovin kummoinen. Vaikeuksia se kuitenkin silti aiheuttaa.

Tilapäismajoitus. Talossa ei ollut lainkaan huonekaluja. Siispä vuokraajat sovelsivat ja hankkivat jostain patjat lattialle.

Näkymä talon takaikkunasta, joka oli rakennettu lähes veden päälle. Paljonlaisesti itikoita oli, liekö vesistö syypää. Taustalla, osin puun takana, näkyy pahamainen lautta, joka siis ei kulje.

Paikalliset muuten tuntuvat tietävän, mistä kovaksi yltyneet tuulet johtuvat. Ne johtuvat kiinalaisista. Kuulin tämän eilen itsestäänselvyytenä useammaltakin lombokilaiselta. Kiinalaisen uudenvuoden aikaan tuulet ovat kuulemma aina kovia, kiinalaiset kun ”laskevat edellisenä vuonna tekemiään voittoja ja rahat kahisevat” totesi eräs paikallinen. Näin vapaasti käännettynä. Mokomat kiinalaiset, olisihan tämä(kin) pitänyt arvata.

 

Facebooktwittermailby feather

8 vastausta artikkeliin ”Jumissa Lombokilla

  • Meinaatko, että Lipposen urahtelu on säikäyttänyt säiden haltijat? Vai kiinalaiset? Onhan se kyllä aika mörkö mieheksi mutta lieneekö kuitenkaan noin hurja. Vaikka eihän sitä koskaan tiedä…

  • No jopas on, vastahan tässä taas kaatosateista ja tulvista selvittiin…

   Ja lennoissakin ongelmia, mahtaa olla lentokentällä kaaos. Tässä samassa talossa yöpyi edellisen yön neljä australialaista, jotka säntäsivät pää kolmantena jalkana tuonne kentälle aamukuudelta havaittuaan etteivät lautat kulje edelleenkään. Itse otin hieman rauhallisemmin ja sain ostettua lipun täältä. Mutta paljon on lennoille halukkaita, uskoisin.

   Gilin saarilla on muuten kaksi pikavuorolaista, jotka yrittivät sieltä tänään suoraa Balille, mutta pikavenekään ei kulkenut. Tulevat huomenna lentäen, mikäli siis pääsevät pikkusaarilta Lombokille. Tuntuu suorastaan naurettavalta, jos veneet eivät tuota väliä kulje. Saaret eivät nimittäin ole kaukana, näkyvät selvästi Lombokilta. Melkein soutumatkan päässä näyttivät olevan.

  • Jaahas, terveisiä Balilta taas. Lento sujui ongelmitta.

   Aika paljon kuljen Helsinki-Tallinna -väliä ja tulee viime syksyltäkin mieleen yksi ilta kun länsisatamassa ei meinannut pysyä pystyssä kun tuuli oli niin kova. Ja vettäkin taisi tulla vaakatasossa. Siihen verrattuna aika kesyä on tämä sää täällä ollut. Vaikka aika voimakkaita puuskia toki on, niin silti aurinko paistelee ja on lämmintä.

   Niin, ja tuollakin kelillä Suprerfast kulki, eikä edes paljon myöhästynyt aikataulusta. Tosin indonesian lautat ovat merikelpoisuudeltaan melko lailla kehnopia (vertautuvat ehkä paremmin Suomenlinnan lauttaan), joten lienee ihan viisasta että eivät niillä juuri nyt aja.

   Puutalkoita taitaa täälläkin olla jollakin. Sen verran paljon sähköt pätkivät, että eiköhän niitä ole mennyt nurin reilusti. En ole tosin kaatuneita puita omin silmin tullut nähneeksi.

 1. Iggy lähestyy Luoteis-Australiaa: http://hisz.rsoe.hu/alertmap/index2.php

  Vaikka se ei ihan kohdalle osuisi niin tuskinpa sääolot tylsäksi muuttuvat… ”A monsoon low is bringing heavy rain and strong winds to the NT and northwest QLD. Cyclone Iggy is contributing to an increase in rain along the northwest coast of WA.”
  http://www.news.com.au/breaking-news/cyclone-iggy-growing-stronger-off-wa-coast/story-e6frfku0-1226255670418

  • Mukavalta kuulostaa. Mutta haasteita, pitähään haasteita elämässä olla.

   Aika monta pikavuorolaista on muuten kerääntynyt tänne Balin Kutalle. Monella (kuten myös minulla) on lento Darwiniin sunnuntaina 29.1. Kenttä on kätevästi tuossa vieressä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.