Balilta Lombokin saarelle

Ti 17.1.2011 Ubud (Bali, ID) – Senggigi (Lombok, ID)

Lombok on lähes Balin  kokoinen, siitä Indonesian saariketjussa seuraavana itään sijaitseva saari. Matkan saarien välillä voi taittaa vesiteitse ainakin kahdella tavalla, joko käyttämällä hidasta, ilmeisesti valtio-omisteista laivayhtiötä (slow boat, noin 4 h) tai vaihtoehtoisesti valitsemalla jonkun nopeista yksityisomisteisista aluksista (fast boat, olikohan 1 h). Saarien välin voinee lentääkin, sillä Lombokilta kuten Baliltakin löytyy toki myös lentokenttä.

Padangbain satamaa lautalta kuvatuna.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tällaisella lautalla merimatka Balilta Lombokille taitettiin. Merenkäyntiä ei aurinkoisella merellä juuri ollut. Matka kesti nelisen tuntia ja oli ihan miellyttävä kokemus.

Tällä kertaa kolmihenkinen ryhmämme valitsi tavoista halvimman, eli hitaan laivayhteyden. Hintaa matkalle tällä tavoin kertyi 130 000 rupiaa (hieman yli 11 euroa). Hintaan sisältyivät laivalipun lisäksi kaikki pikkubussikuljetukset, ensin Balilla Ubudista Padangbain satamaan ja Lombokille saavuttuamme noin neljän tunnin laivamatkan jälkeen Lembarin satamakaupungista tunnin matkan päähän pohjoiseen, Senggigin rantakylään. Kuljetuspalvelu tuntui toimivan sangen tehokkaasti ja pelkästään turisteista koostuneet matkustajat haettiin aamulla hotellilta ja paimennettiin molemman pään siirtymisvaiheessa tehokkaasti ja ystävällisesti oikeisiin pikkubusseihin.

Samantyyppisen, lipun ostamalla olisi päässyt myös pienille, Lombokin edustalla sijaitseville Gilin saarille. Tällöin lippu olisi ollut jonkin verran kalliimpi ja se olisi sisältänyt yhden lisävenematkan Lombokilta edelleen Gilin saarille. Matkalipun lunastimme eräästä Ubudin lukuisista matkapalveluita tarjoavista yrityksistä. Saman matkan olisi toki voinut taittaa ostamalla molempien saarien maakuljetukset sekä laivalipun erikseen, mutta tällöin siirtymisestä olisi suurella todennäköisyydellä tullut todennäköisesti kalliimpi ja varsinkin vaivalloisempi. Kaikille väliä matkustaville suosittelen siis ehdottomasti vastaavanlaista pakettilippua erillisten, itse hankittujen etappilippujen sijaan.

Tunnelmaa laivan kannelta. Taustalla häämöttää Lombokin rannikko. Saari vaikutti mereltä katsoen kasvillisuudeltaan Balista poikkeavalta. Bali oli hyvin vehreä mutta Lombokin kasvillisuus näytti vähäisemmältä. Liekö saarella kuivempaa. Koskemattoman näköisiä hiekkarantoja näytti mereltä katsoen olevan lukuisia.

Rahtilaiva Lombokin edustalla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huomattavasti nopeampi pikavene olisi taittanut välin merkittävästi nopeammin mutta ollut hinnaltaan kaksinkertainen. Tällöin määränpäänä olisivat olleet Gilin saaret, jonne pikaveneet näyttivät kulkevan suoraan, kulkematta Lobokin pääsaaren kautta.

Senngigi valiintui kohteeksemme lyhyen iteroinnin tuloksena. Lombokin suurin kaupunki Mataram oli lähdekirjallisuuden mukaan tylsä eikä suurta hinkua pienille, muutaman kilometrin läpimitaltaan oleville Gilin saarille kellään ryhmästä ollut. Siispä pääsaaren ainoaksi, bussi-laiva-bussi –yhteyden varrella olevaksi etappikohteeksi valittiin Senggigin kaupunki (tai kylä), joka ennakkotietojen mukaan on ainakin ollut merkittävä turistikohde saarella.

Aamuseitsemältä Ubudista lähdettyämme olimme perillä kolmen maissa iltapäivällä. Paikka osoittautui hieman raskaaksi – hotelleja ja ravintoloita oli toki kaupungissa runsaasti mutta matkailijoita tarjontaan verrattuna melko vähän. Erilaisista turistipalveluista kuten vuokramopoista, taksikyydeistä ja majoituspalveluista näytti siis olevan ylitarjontaa ja kaikkia näitä yritettiin kadulla maleksiville harvoille matkailijoille hyvinkin aktiivisesti, muutaman metrin välein myydä. Ehkäpä tilanne on sesonkiaikaan erilainen ja tunnelma kaupungissa rauhallisempi.

Senggigin katunäkymää. Melko hiljaista oli täälläkin, vaikka jotkut majoituspalvelutarjoajat väittivät kovasti paikan olevan täynnä kiinalaisen uudenvuoden ja sieltä tulevien turistien vuoksi. Huoneita kaupungista olisi kuitenkin saanut alle kymmenellä eurolla eikä kiinalaisen oloisia ihmisiäkään juuri katukuvassa näkynyt.

 

3 thoughts on “Balilta Lombokin saarelle

  1. Mielenkiintoista tuo, että noinkin lähekkäin olevilla saarilla on erilainen kasvillisuus. Poikkeavatko ne muulta tunnelmaltaan kovinkin toisistaan?

    Mielenkiintoista on myös se, että seuraavalla saarella itään, ilmeisesti Nusa Tenggara Barat nimeltään, ei google mapsin mukaan ole juurikaan teitä. Joitakin kylien nimiä kartalla on, mutta muuten näyttää autiolta. Onko sulla kunnon karttaa mikä kertoisi samaa? Myös kuvien mukaan saari näyttää varsin autiolta.

    • Juu, kyllä tunnelmakin on hieman erilainen. Täällä saarella on paljon vähemmän turisteja kuin Balilla ja se näkynee, sekä hyvässä että pahassa. Nyt kun täällä on ajellut niin ehkäpä tuo luontokaan ei niin kovasti poikkea Balista. Taisi vain laivasta käsin näyttää siltä.

      Huomasin muuten saman tiettömyyden viereisestä saaresta kun jo joskus Balilla tutkin Googlen karttoja. Jossain näin kyllä kartan, jossa tuolle saarelle oli teitäkin piirretty. Jos niitä ei Googlen kartassa näy niin mahtavat olla pieniä. Viimeisimmällä skootteriretkelläni täällä kohtasin muuten sellaisia karttaan maanteiksi merkittyjä kulkuväyliä, että en olisi uskonut ellen olisi nähnyt. Rankahko reissu oli se. Lisää siitä myöhemmin.

  2. 2014 menimme kyseisellä slow boatilla lombokille, loikoiltiin siellä ylhäällä kannella, ja ystävystyimme hiiriperheen kanssa, jaoimme sämpylät kristillisesti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.