Haiti syksyllä 2010 – kuvia

Hieman yli vuosi sitten, lokakuussa 2010 tulin päätyneeksi viikon pituiselle työluonteiselle matkalle Haitiin. Tuolloin saarella sattuneesta suuresta maanjäristyksestä oli kulunut noin kymmenen kuukautta ja mainitut työluonteiset hommat liittyivätkin saaren jälleenrakentamisen suunnitteluun. Maanjäristyksen aiheuttamat tuhot olivat tuolloin vielä näkyvissä kaikkialla, eikä infrastruktuuri tässä maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa liene ollut kaksinen ennen tammikuussa 2010 sattunutta katastrofiakaan.

Seuraavassa joitakin satunnaisia otoksia (sekä lyhyitä kommentteja) kyseiseltä matkalta. Kuvat on otettu kännykkäkameralla, joten niiden laatu ei olle paras mahdollinen.

Port-au-Prince kuvattuna kaupunkia ympäröiviltä kukkuloilta. Kaupungin varakkaampi väestö asuu näillä rinteillä ja myös suuri osa kansainvälisistä avustusjärjestöistä piti käsitykseni mukaan paikallispäämajaansa täällä. Vähemmän varakkaat asuvat alhaalla laaksossa.

Näkymä toimiston ikkunasta. Lähes kaikki varakkaamman kaupunginosan kiinteistöt oli suojattu muurein ja usein myös piikkikangalla.

Useimmat järjestöjen tilat olivat myös vartioituja. Viikon kestäneen reissun aikana siirtymiset tehtiin tyypillisesti lukitussa maastoautossa, usein muurein ympäröidystä aseellisen vartijan vartioimasta tilasta toiseen vastaavanlaiseen.

Maanjäristyksen aiheuttamia tuhoja alhaalla kantakaupungissa.

Kärsinyt kirkko. Tämä rakennus oli käyttökiellossa, kuten useat muutkin kaupungissa. Rakentamista tuntevat voivat kiinnittää huomiota peltikaton rakenteisiin. Selvästikään Karibian kattorakenteita ei mitoiteta lumikuormia (tai juuri mitään muitakaan kuormia) silmälläpitäen.

Telttakylä Port-au-Princen keskustassa.

Jättömaata pääkaupungin liepeillä.

Rauhaisampi katunäkymä kantakaupungista. Vaalijulisteet muurissa liittyvät presidentinvaaleihin. Kampanjointi oli käynnissä juuri tuolloin. Ehdokkaita taisi olla kymmeniä, paikallisista liikemiehistä muusikoihin ja muihin erinäisiin paikallisjulkkiksiin. Ymmärtääkseni ehdokkaat olivat sangen sekalainen seurakunta.

 

 

 

 

Facebooktwittermailby feather

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.