Matkaelektroniikkaa

[Tämä artikkeli on julkaistu ajastuksella. Peking – Moskova -junan, kuten allekirjoittaneenkin, pitäisi julkaisuhetkellä olla Novosibirskissä Venäjällä. Jos kaikki on siis sujunut suunnitelmien mukaan.]

Seuraavassa erittelynä hieman elektroniikkaa, jota olen mukanani reissussa kantanut sekä kommentteja mainittujen kapineiden tarpeellisuudesta ja käyttötavoista.

Kannettava tietokone

Oikeastaan pidemmällä matkalla aika tarpeellinen väline yhteydenpitoon ja muuhukin yleiseen tietokonetyöskentelyyn. Langattomia verkkoja löytyy nykyään lähes kaikkialta. Oman matkani aikana lähes kaikissa majoitusksista WIFI-verkko on löytynyt. Kiinassa monessa hotellihuoneessa on ollut vielä langallinen yhteys, joten omaa verkkokaapelia kannattaa myös pitää varmuuden vuoksi mukana. Langattomien verkkojen ja kannettavien tietokoneiden yleistymisen myötä internet-kahvilatkin ovat ehkäpä hieman vähentyneet. Useimmilla reppureissaajillakin kun tuntuu nimittäin kannettava kone olevan mukana.

Oma kannettava koneeni. Tämä ehkä luokitellaan vielä minikannettavaksi. Näyttö on muistaakseni 12-tuumainen ja kone on suljettuna noin A4-arkin kokoinen. Yleisesti olen ollut koneen kokoon ja painoon sekä ominaisuuksiin hyvin tyytyväinen. Luotettavuus tropiikissa tosin toi vähän miinusta. Kannattaa ottaa matkalle mukaan pieni kone, jossa on ainakin sisäänrakennettu muistikortinlukija kameran kortille.

Oma koneeni on toipunut huomattavsti siitä kunnosta missä se vielä Thaimaassa oli. Ehkäpä yleinen ilmankosteus ja muutenkin matkalleni sattuneet sateet olivat tekniikalle liikaa. Nyt lienevät sitten komponentit kuivuneet, sillä kone on toiminut viimeajat säällisesti, vaikkakaan ei täydellisesti.

Puhelin/ puhelimet

Itselläni puhelimia on ollut mukana peräti kolme, kaksi suomalaisia liittymiä varten (oma ja työ) sekä yksi paikalliselle liittymälle. Ainakaan itselleni kolme puhelinta ei ollut liikaa, sillä kahta kannan mukanani kotioloissakin. Ainakin kaksi niitä ottaisin ehdottamasti mukaan pidemmälle reissulle (Suomi-numero + paikallinen liittymä). Ilman suomalaista, varmasti toimivaa numeroa (ei pre-paid, joka ei toimi välttämättä ulkomailla ja kaikissa verkoissa) en lähtisi oikeastaan minkäänlaiselle matkalle. Hätätilanteessa toimiva puhelin, vaikka soittaminen ja vastaaminen siihen olisikin hyvin kallista, on silti valtava etu.

Puhelimet. Kaksi laatikon pohjalta kaivettua vanhaa romua ja yksi erittäin käyttökelpoiseksi osoittautunut hieman parempi (siis oikealla). Eri maiden sim-kortteja on kertynyt lompakkoon melkomoinen pino.

Suurimmaksi positiiviseksi yllätykseksi ja erittäin hyödylliseksi kapineeksi, omaksi yllätykseksenikin, osoittautui jonkintasoinen Nokia-älypuhelimeni. Esimerkiksi moni tämän blogin jutuista on kirjoitettu sillä (mistä varmaan osa kirjoitusvirheistä johtuu.)

Toinen erinomainen asia puhelimessa on ollut langaton wlan-verkkotoiminto. Monessa tilanteessa puhelimella on päässyt verkkoon katsomaan jotain tietoa, jonka saaminen helpotti sitten elämää huomattavasti. Esimerkiksi useammassakin kaupungissa latasin googlen kuvahakupalvelusta kaupungin kartan (siis ihan kuvatiedostona) puhelimeen ja kuljin sitten koko ajan kaupungilla vain tuo kartta apunani. Minkä tahansa modernin kaupungin keskustassa kun ennen pitkää suojaamaton langaton verkko löytyy, monesti helpommin kuin karttoja myyvä kioski. Hotelleissa ja majapaikoissa myös lupaillaan usein langattoman verkon olevan asiakkaiden käytössä ja toimiva, eikä se välttämättä sitä ole. Tällöinkin puhelin on erinomasen helppo kaivaa taskusta ja tarkistaa heti respassa pääsekö paikassa verkkoon vai ei.

Eivätkä kehut lopu vielä tähän. Nimittäin kolmas erinomaisen hyvä puoli mainitussa puhelimessa on mahdollisuus kytkeä se kaapelilla kannettavaan tietokoneeseen ja käyttää puhelinta ikäänkuin nettimokkulana. Monessa maassa (tällä reissulla Venäjällä, Kiinassa ja Thaimaassa) nimittäin mobiilinettiominaisuudella varustettuja sim-kortteja saa ostaa verraten edullisesti. Kaikilla noilla liittymillä sain tietokoneeni puhelimen kautta verkkoon. Mokkulalla se ei välttämättä olisi onnistunut, ne nimittäin on usein korvamerkitty tietylle operaattorille eli kun vaihdat liittymää täytyy ostaa uusi nettitikku.

Kamera

Vaikka itse en itseäni kaksisena valokuvaajana pidäkään on kamera osoittautunut käyttökelpoiseksi paitsi tietenkin yleisessä muistojen tallentamisessa, myös monessa käytännön asiassa. Jossain kaupungissa muistan käyttäneeni kameran ruudulla olevaa, opaskirjan sivusta otettua kaupunkikarttan kuvaa suunnistamiseen. Erilaisista katukylteistä ja vaikkapa hotellin julkisivusta on helppo ottaa kuva näytettäväksi esimerkiksi taksikuskille myöhemmin. Joskus tuli mieleen, että kameran muistissa olisi hyvä olla myös kuvia esimerkiksi erilaista ruoka-annoksista. Vietnamissa tavallisen riisin tilaaminen osoittautui yhteisen kielen ja mainitun artikkelin englanninkielisestä ruokalistasta puuttumisen takia mahdottomaksi. Ja varmasti sitä riisiä ravintolassa olisi ollut. Kuvaa näyttämällä asia olisi selvinnyt hetkessä.

Kamerani näyttää tältä. Pokkariksi ehkä hieman painavahko mutta metallikuorisena hyvin kestävän ja laadukkaan oloinen kamera. Varustettu myös 10x optisella zoomilla.

Muu sälä

Kaikkiin edellämainittuihin pitää tietenkin olla mukana laturit. Jos puhelimia on monta, kannataa valita ne siten, että niihin käy sama laturi. Itselläni on näiden lisäksi mukana tavallinen hiiri sekä jo nuo aiemmin mainitut verkkokaapeli sekä puhelimen ja tietokoneen yhdistävä tiedonsiirtokaapeli. Ja useampi muistitikku.

5 thoughts on “Matkaelektroniikkaa

 1. Tietsikasta pitikin kysyä jo aiemminkin. Oma kokemukseni kannettavista koneista on että ne hajoavat herkästi vaikka jököttäisivät paikallaan pöydällä, saati sitten kulkevat repussa ympäri Aasiaa. Windows-koneelta tuo näyttää, onko siinä tavallinen kovalevy vai ssd (vai mikäsenytoli)? Onko kone ihan normaali vai joku vahvistettu heavy-user-malli?

  Ollos, tervetuloa takaisin. Luitko oman reissusi jälkeen Ttö:n vanhat kirjoitukset? Eritysesti tämä https://www.rantapallo.fi/ttolli/2011/04/06/pikapaivitys-pikavuoro-ajokin-kohtalosta/ ja siellä Jussin kommentti on kiintoisa. Jos äijien suunnitelmat toteutuu niin on taas mielenkiintoista tiedossa syksyllä… Aika velikultia.

  • Ihan tavallinen Windows-kone onkin kyseessä, ei mitään erityisiä vahvistuksia. Ainut kannettavani, muuten. Kone muistaakseni maksoi alle 500 euroa muutama vuosi sitten kun sen ostin. Siihen nähden se on toiminut hyvin, ja nyt se tosiaan on lähes täysin toipunut. Enpä olisi Thaimaassa uskonut, se kun ei meinannut siellä toimia enää ollenkaan.

 2. Pitikö tuo aikataulu? Trans-Mongolia 01.05. 2011 ja TTö matkalla Moskovaan ja mitä muuta jäi päivästä mieleen. Jaa se Osama bin Laden kohtasi tiensä pään.Heh

  EsaT kiitoksia
  Jäädään odottelee.TTö toivottavasti mukana,tieto,taito hallussa.

  • Aikataulu piti ja Moskovassa oltiin ajoissa. Päivitykset tulevat valitettavasti vähän myöhässä koska junasta niitä ei internetin puuttumisen takia ollut mahdollista tehdä…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.