Paperit kunnossa

Ti 26.4.11 Peking (CHN)

Kävin eilen maanantaina noutamassa passini Mongolian lähetystöstä. Viisumien noutoajan oli ilmoitettu alkavan neljältä iltapäivällä ja olinkin paikalla hyvissä ajoin, hieman ennen neljää. Kuten passia jättäessäni, nytkään en ollut ensimmäinen viisumikioskin edessä. Jonossa oli jo kymmenkunta ihmistä. Kellon tultua neljä luukulla ei tapahtunut mitään. Vasta noin puolen tunnin odottelun jälkeen luukku avattiin ja passeja ruvettiin palauttamaan jonottajille, joita oli tässä vaiheessa kertynyt jo varmaankin neljättäkymmentä. Tämä sujuikin verraten nopeasti.

Saatuani passin käteeni tarkistin vielä viisumeiden, sekä Venäjän että Mongolian voimassaolopäivät. Ja kyllä, ne näyttivät olevan oikein ja täsmäävän ainakin omaan käsitykseeni siitä, milloin juna minkin rajan ylittää. Venäjän transit-viisumi on näistä kahdesta paljon tiukempi, siinä on määritelty paperin voimassaoloaika päivälleen. Virhe alkupäivämäärässä olisikin ollut kiusallinen. Se olisi nimittäin saattanut tarkoittaa sitä, että viisumin saanut olisi poistettu junasta Mongolian ja Venäjän välisellä rajalla, vaikka vain yhden päivän virheen takia viisumin päivämäärissä. Mongolian transit-viisumi on paljon joustavampi sillä maahan saa saapua vapaasti milloin tahansa kahden kuukauden kuluessa viisumin myöntämisestä. Jos oikein paperia tulkitsen, transit-viisumillakin saisi olla maassa peräti kymmenen päivää (kohdassa duration of stay lukee vain ”10” ilman sen enempiä selityksiä.)

Palatsimuseon (kielletty kaupunki) eräs sisäänkäynti. Portille johtavalla sillalla oli melkoinen tungos.

Viime päivinä ole aikani kuluksi kuljeskellut Pekingin lukuisien nähtävyyksien maastossa. Vaikka noissa epäilemättä onkin paljon ihmeteltävää, on ehkä päälimmäisin tunne ollut vähän negatiivinen. Massaturismi tuo näköjään mukanaan muistakin paikoista tuttuja lieveilmiöitä, myös Pekingin keskustaan. Tunnettujen nähtävyyksien ympärillä on paitsi valtava määrä sekä kiinalaisia että länsimaisia turistiryhmiä, myös paljon erillaisia tavaran- tai kyydintyrkyttäjiä, rahanpyytäjiä ja muita hihastarepijöitä. Kiinassa on aiemmin saanut kiitettävästi olla rauhassa enkä vastaavaa ole muualla täällä tässä mittakaavassa törmännyt. Tämä hulina ja tungos koskee tosin kokemukseni mukaan tiettyjen Pekingin turistikohteiden ympäristöjä, ei suinkaan koko kaupunkia.

Saatuani passin käteeni Mongolian lähetystöstä maanantaina tuntui myös siltä, että hyppäisin mielelläni junaan ja karistaisin Kiinan pölyt jaloistani vaikka saman tien. Onhan tätä Pekingiä katseltu jo lähes viikko. Juna kuitenkin lähtee vasta keskiviikkoaamuna.

Hieman rauhallisempaa näkymää Pekingistä.

 

3 thoughts on “Paperit kunnossa

  1. Mitenkähän blogipäivitykset onnistuu junassa? Mahtaako olla toimivaa yhteyttä edes asemien kohdalla?
    Jos youtube toimisi siellä niin tänään voisi vaikka kuunnella: Back in the USSR . Hyvää matkaa!

  2. Käypä ihan huvikseen syömässä tossa alimman kuvan oikeassa laidassa näkyvässä vietnamilaisessa Nuagessa. Tota ravintolaa on melkein eniten ikävä Pekingistä.

    Tai tuolla edessä näkyvän sillan vasemmalla puolella, hiukan joen vartta eteenpäin on tosi mukava reggaebaari, oma entinen kantakuppilani. Ikävä sinnekin. 🙂

    Hyvää matkaa, onneks kaikki viisumiasiat järjestyi!!

    • Tuo oli aika mielenkiintoinen baarialue, ihan sattumalta sinne harhailin. Luulisin, että näin myös mainitsemasi reggaebaarin. Ainakin Jamaikan lipun värit muistan alueella nähneeni. Nuo ravintolat jäivät sitten kokeilematta, valitettavasti. Eksyin tuonne juuri muualla syötyäni, muuten varmaan olisin mennyt johonkin noista aterioimaan. Viihtyisän oloinen alue, kaiken kaikkiaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.