Vielä kerran Hong Kong

Ma 18.4.11 Hong Kong (HK)

Hong Kong on Aasian suurkaupungiksi siisti, moderni ja turvallisen oloinen. Pitkän Brittihallinnon perinne näkynee Hong Kongin montaa muuta aasialaista suurkaupunkia länsimaisempana tyylinä. Päivittäiset asiat sujuvat ainakin näin turistin näkökulmasta helposti ja englannilla pärjää mainiosti. Iso-Britanniahan koko kaupungin taisi imperiumin kulta-aikoina kauppapoliittisista syistä perustaa. Kokonaisuudessaan pidin paikasta paljonkin, ja ellei viisumiasioiden selvittämiseen Pekingissä tarvitsisi varata reilusti aikaa olisin varmaankin viettänyt kaupungissa muutaman päivän pidenpään. Hong Kongissa aika ei varmastikaan tulisi pitkäksi (eikä tunnelma ahdistamaan) muutaman viikon matkallakaan.

Hong Kongissa ihmisiä opastetaan toimimaan oikein. Ohessa vain murto-osa näkemistäni opaste- ja kieltotauluista. Erityisesti pöpöt (germs) tuntuvat olevan viranomaisten tulilinjalla.

Ihmisiä Hong Kongissa on paljon, mikä näkyy sekä kaduilla, että erityisesti kaupungin metrossa. Varsinkin Hong Kongin saaren metrolinjan junat olivat yleensä aika täynnä. Matkustinpa metrolla muutamaan otteeseen aamuruuhkaliikenteessäkin ja tuolloin vaunut olivat kaikilla linjoilla erityisen täynnä. Aamulla metrossa huomio kiinnittyi työmatkalaisten yleisilmeeseen, joka oli keskimäärin aika väsynyt. Kolmasosa ihmisistä vaikutti suorastaan nukkuvan. Hektistä on suurkaupungin elämä ja monet paikalliset näyttäväisivät polttavan kynttiläänsä molemmista päistä.

Hong Kongin metro MTR.

Toinen asia johon metroissa kiinnitti huomiota oli mobiililaitteiden, erityisesti älypuhelinten suosio ja käyttöaste. Jos kolmannes ihmisistä taisteli metrossa aamuisin nukahtamista vastaan, tai oli suorastaan unessa, niin pääosa hereillä olevista tuntui käyttävän aktiivisesti puhelintaan netin selailuun, musiiikin kuunteluun tai liikkuvan kuvan katseluun. Vietnamissa Nokian puhelimet olivat muuten kovassa suosiossa, Nokialla kun on tehdas tai tehtaita maassa. Hong Kongissa Nokian laitteita näki ihmisillä paljon vähemmän.

Valtaisan, Kowloonin niemimaalla sijaitsevan kauppakeskuksen yhteen nurkkaan kävelypromenadin jatkeeksi oli rakennettu luistinrata. Enpä ole tällaistakaan muualla nähnyt.

Ainakin hotellimajoitus Hong Kongissa vaikuttaisi olevan kallista ja uskoisin myös vuokratason olevan korkea (tätä en tosin ole tarkistanut, varmaankin googlaamalla asia selviäisi nopeasti). Ruoka kuitenkin oli mielestäni melko halpaa ja kaikki maailman ruokakulttuurit ollevat kaupungissa edustettuina. Esimerkiksi eurooppalaistyyppisiä leipomoita on paljon, kun niitä ei oman kokemukseni mukaan manner-Kiinassa ole käytännössä lainkaan. Shoppailuun, mikäli siitä pitää, kaupunki lienee myös omiaan. Kauppakeskuksia (suuria sellaisia) ja merkkiliikkeitä on paljon. Esimerkiksi elektroniikan olen kuullut olevan Hong Kongissa halpaa. Itse en kuitenkaan tähän perehtynyt sen syvällisemmin kuin kieretelemällä muutamaa tietokoneliikettä eräässä kauppakeskuksessa. Eivät ne koneet ilmaisia näyttäneet täälläkään olevan.

Matkaa varten ostamani pistorasia-adapteri ensimmäistä kertaa käytössä Hong Kongissa. Tähän mennessä kaikkien matkan varrelle sattuneiden paikkojen pistorasioihin ovat käyneet suomalaistyyliset töpselit.

Tänään kuunnellaan, Hong Kongin kauppakeskusten hengessä:

YUP; Tavaroiden Taikamaailma

Oikeastaan tämä sopii hyvin koko nyky-Kiinaan.

Facebooktwittermailby feather

4 vastausta artikkeliin ”Vielä kerran Hong Kong

 1. Hei Tomi ! Kiva seurata matkaasi ja lukea blogiasi ! Kiitos siitä !
  Luistinratoja kauppakeskuksen yhteydessä kyllä löytyy ja niinkin läheltä kuin Liettuasta, jossa kävimme toista vuotta sitten Siau Liau’n kaupungissa. Upea kauppakeskus, jonka keskellä luistinrata ja sen ympärillä tasokkaita ravintoloita, joissa sai seurata luistelua.
  Hyvää matkantekoa Sinulle ja kotimatkaa sitten kun sen aika tulee !

  • No tervehdys Tuula ja Cricke,
   omille matkoilleni ei tuollaista luistinrataa ole ikinä sattunut, mutta nyt kun asiasta mainitsit niin olisikohan tuosta Liettuan kauppakeskuksesta ollut joskus puhettakin bussimatkalla. Parin viikon kuluttua reissuni pitäisi olla ohi, mikäli kaikki menee suunnitelmien mukaan. Saapa nähdä minkälainen kulttuurishokki on edessä.

   Muuten, on ollut mielessä se reppu (johon olen edelleenkin hyvin tyytyväinen). Se on siis merkiltään ja malliltaan Maxpedition Condor 2. Tuolta tilasin omani aikanaan:

   http://www.lamnia.fi/items.php?lang=fi&pid=1010

   Näkyy olevan neljää väriäkin saatavana. Muistaaksen itse reppua ostaessani noita oli vain mustana.

 2. Hei! Minäkin olin tosi positiivisesti yllättynyt Hong Kongista. Olimme valitettavasti vain yhden yön siellä välilasulla Aucklandista tullessa. Koko kaupunki oli niin siisti, metsolla pääsi tosi näppärästi paikasta toiseen. Lentokenttä oli paras tähän asti näkemäni ja sieltä päästi nopeasti junalla kaupunkiin. Ainoa miinus oli hotellimme Kowloonissa, 50 § ja niin pieni, että matkalaukut tuskin mahtui huoneeseen. Mies osti sieltä järjestelmäkameran edullisesti. Hyvää kotimatkaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.