Jatkosuunnitelmia Phnom Penhissä

Ti 5.4.11 Phnom Penh (KH)

Ensialkuun, otsikkoa kirjoittaessani, tuli mieleen pahoitella aiemmissa kirjoitelmissani, erityisesti Kambodzan paikannimissä mahdollisesti esiintyneitä kirjoitusvirheitä. Jostain syystä varsinkin täällä esiintyviä nimiä on vaikea sanoa, saati sitten aina muistaa miten ne kirjoitetaan ja missä järjestyksessä kirjaimet ovat. Bussimatkalaisten keskuudessa päädyttiin esimerkiksi Sihanoukvilleä kutsumaan pelkästään rantakaupungiksi, sillä nimeä ei alkuun kukaan muistanut kunnolla ja sen kiertäminen keskusteluissa alkoi käydä jo kiusalliseksi. Toisaalta monessa tämän matkan paikassa on huomannut, että paikkojen nimillä tuntuu olevan läsimaisittain kirjoitettuna monta erilaista kirjoitusasua. Alkuperäiskielet ja kirjaimet kun Venäjältä lähtien ovat poikenneet latinalaisista kielistä ja aakkosista.

Mutta, asiaan. Seuraava etappini tulee olemaan Ho Chi Minh City eli entinen Saigon. Busseja sinne menee päivittäin useita ja matkan pituus ajallisesti on bussiyhtiöiden mukaan kuudesta seitsemään tuntia. Saigonista olen ajatellut jatkaa melko pikaisesti Pohjois-Vietnamiin Hanoihin, todennäköisesti junalla. Matka on pitkä, lähes 2000 kilometriä, mutta kaupunkien välillä kulkee ainakin internetistä saatujen tietojen mukaan yöjunia päivittäin. Matka näyttäisi kestävän yli vuorokauden. Hanoista matka jatkuu Kiinaan, jälleen todennäköisesti ilman useampien päivien taukoa.

Junamatkustamisesta kiinnostuneille ja muille junaintoilijoille voin muuten suositella sivustoa josta löytyy melkoisesti tietoa eksoottisemmistakin junayhteyksistä ja monenlaisia neuvoja:

www.seat61.com

Muistelisin, että tutkin tuota sivustoa jo Tiibetin junamatkan yhteydessä ja silloin kaikki aikataulut eivät aivan siltä osin vastanneet todellisuutta. Tämä on tosin täysin ymmärrettävää, sillä täällä niitä muuteltaneen aika vapaasti. Kokemukseni mukaan esimerkiksi Thaimaan rautateiden virallisten internet-sivujen aikataulutkaan eivät pitaneet paikkaansa, joten ymmärrän täysin jos yksityisen sivustonpitäjän on hankala pysyä kaikkien muutosten perässä. Sama pätee varmaankin myös lippujen hintoihin.

Vietnamissa en ajatellut viettää juurikaan enempää aikaa kuin on pakko, joten seuraavasta, olisiko lähes viikosta, tullee melko ankaraa matkustamista. Ajattelinkin viettää muutaman päivän lepäillen Phnom Penhissä ennen tuota seuraavaa rutistusta. Paikkana tämä kaupunki on loppujen lopuksi mielestäni ihan ok. En ainakaan ole itse kokenut tätä mitenkään erityisen turvattomaksi tai vaaralliseksi, vaikka poliiseja tässä maassa näkyy aika harvoin. Kaikkihan on kiinni siitä, missä liikkuu ja mihin aikaan kuten kaiketi kaikkialla maailmassa. Aika paljon täällä on länsimaisia matkailijoita sekä paljon erilaisia länsimaistyyppisiä ravintoloita ja baareja. Suurin riesa, jos sitä voi sellaiseksi sanoa, täällä lienevät erilaisten mopotaksien (Tuk-tuk) kuljettajat, joita on valtavasti. Ja käytännössä jokainen kysyy ohikulkevalta länsimaiselta haluaako tämä kyytiin. Esimerkiksi tunnin kävelylenkin aikana voi varautua vastaamaan kymmenniä kertoja kieltävästi. Tosin kuskit uskovat kerrasta, perässäroikkumiseen en ole täällä juurikaan törmännyt.

Tyypillinen katunäkymä Phnom Penhin keskustasta. Kuvassa näkyy parikin kolmipyöräistä mopotaksia, joita kaupungissa on paljon.

Hintataso täällä on melko edullinen ja käyttövaluuttoja on käytännössä kaksi. Paikalliset rahayksiköt sekä Us-dollarit ja esimerkiksi pankkiautomaateista saa vain dollareita. Usein maksutilanteissa rahaa annetaan takaisin sekä dollareina että paikallisena valuuttana riippuen siitä, miten kullakin yrittäjällä sattuu vaihtorahaa olemaan. Lähtökohtaisesti kaikki suuremmat ostokset maksetaan dollareina ja pienempiin tuntuu olevan viisasta varataa paikallisia seteleitä.

Rantabulevardi Tonle Sap -joen varressa. Kaupungin edessä edellä mainittu joki yhtyy Mekong-jokeen. Ilmeisesti vedenpinnan korkeus vaihtelee joessa eri vuodenaikoina paljon, sillä joen penkoille on varattu kymmenisen metriä nousuvaraa.

Historiallisia temppelirakennuksia Phnom Pehnin keskustassa. Näitäkin kaupungista toki löytyy.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.