Ulos Kiinasta ja Laosiin

To 24.2.11 Kunming (CHN) – Mengla (CHN)

Useiden vaikeaksi ennustama päivä osoitauttui odotettua helpommaksi. Kunmingistä päästiin liikkeelle kahdeksan jälkeen ja kaupungista löydettiin uloskin ennätysajassa. Tie Laosin rajalta noin 50 kilometrin päässä sijaitsevaan Menglan kaupunkiin oli lähes koko päivän hyvää moottoritietä. Opas oli varoitellut matkan varrella olevasta huonosta tieosuudesta, mutta sekin osoittautui pelättyä parempikuntoiseksi.

Päivämatka sujui siis kommelluksitta ja hyvissä tunnelmissa. Alkuiltapäivästä ylitettiin Kravun kääntöpiiri, joka ilmeiseti markkeeraa trooppisen alueen alkamista. Tämä olkikin nähtävissä ympäristössä. Maisemat olivat jo heti aamusta hyvin vehreitä ja varsinkin rajan tuntumassa alkoi tunnelma olla jo enemmän kaakkois-aasialainen kuin kiinalainen. Aurinko paistoi koko päivän ja lämpötila lähestyi päivällä liki kolmeakymmentä astetta. Iltaöisen Menglan äänimaailmakin muistutti jo hyönteisineen selvästi tropiikkia.

Katukuvaa Kunmingista Kiinasta. Kaupunki osoittautui eurooppalaistyylisine kävelykeskustoineen sangen mukavaksi paikaksi. Keväinen sää oli myös hyvin miellyttävä. Katukuvassa alkoi myös näkyä länsimaisia naamoja kun niitä ei aiemmin ollut Kiinassa näkynyt oikeastaan lainkaan.

Pe 25.2.11 Mengla (CHN) – Luang Prabang (LAO)

Rajakaupunki Mohaniin ajettiin heti aamutuimaan ja matka vei vain alle tunnin. Kiinan puoleinen rajanylityspiste sijaitsi rajakaupungin pääkadun päässä ja vaikutti sangen epäviralliselta vaikka rakennukset ja tekniikkka uusia olivatkin. Tällä kertaa ei ollut tietoakaan aiempien rajojen kilometrien levyisistä piikkilankavyöhykkeistä vaan ylitys Laosin puolelle sujui lähes huomaamatta, leppoisissa merkeissä. Tavaroita tai autoa ei tarkistettu eikä muitakaan ongelmia aurinkoisessa aamupäivässä ollut.

Mohanin (CHN) rajakaupungin pääkatu. Rajanylityspiste Laosiin sijaitsi kadun päässä, siis melkein keskellä pikkukaupunkia.

Laosin puoleiselle rajalle käveltiin muutama sata metriä jalan. Leppoisaa vaikutti toiminta olevan myös tällä puolen rajaa. Laosin 30 päivän viisumit saatiin ensimmäiltä virkailijalta 37 us-dollarin hintaan. Tämän jälkeen toisella tiskillä passit leimattiin ja asia oli matkustajien osalta selvä. Autonkaan kanssa ei ollut ongelmia. Ainut suoritettu maksu oli liikennevakuutus, joka maksoi vain parikymmentä dollaria eikä auton dokumenttejekaan kovin tarkasti katseltu. Taaskaan autoa tai matkatavaroita ei tarkisteltu.

Rajan ylitys kesti kaikkinensa parisen tuntia ja puolilta päivin Pikavuoro matkustajineen pääsi Laosin maanteille. Alkumatkasta tiet Laosissa osoittautuivat, odotusten mukaisesti, mutkaisiksi ja osin hyvin kuoppaisiksi. Serpentiinitie oli yhdessä bussin yli kolmenkymmenen asteen sisälämpötilan kanssa haaste varsinkin auton kuljettajalle, sillä ohjaustehostin toimii vieläkin erittäin huonosti. Ratissa oli siis päivän mittaan kääntämistä. Kaikkia osuuksia ei myöskään ollut asfaltoitu tai päällyste oli niiltä poistettu. Kuten rajallakin, tunnelma Laosin pohjoisosan pikkukylissä vaikutti hyvin rauhalliselta ja seesteiseltä. Myöskään virkavaltaa ei näkynyt, joten bussin papereita ei tarvinnut edelleenkään esitellä kenellekään.

Päätietä Laosin puolelta, joitakin kymmenniä kilometrejä Kiinan rajalta. Tie kulki useiden kylien läpi ja oli ajoin hyvinkin huonokuntoista. Kaikkea tien varrella olevaa peitti paksu pölykerros.

Tie muuttui selvästi paremmaksi Pak Mongin kylässä, jossa rajatieltä käännyttiin kohti päivän etapiksi päätettyä Luang Prabagia. Tässä vaiheessa kuitenkin ilta oli jo pitkällä, joten vaikka keskinopeus nousikin yli kaksinkertaiseksi iltapäiväiseen verrattuna perille päästiin vasta yhden aikoihin yöllä. Kaupungin keskusta oli yöllä hiljainen, mutta selvästikin paikka on turistien suosiossa sillä hotelleja ja majataloja näytti olevan kaikkialla. Huolimatta myöhäisestä ajankohdasta majoitus löytyi siis helpohkosti.

Näillä näkymin Luang Prabangissa vietetään kaksi yötä. Matka jatkuu sunnuntaina kohti Vang Viangia, jossa on tarkoitus myös viettää kaksi yötä. Sieltä ajetaan Vientianeen, jossa vietettäneen kaksi tai kolme yötä ennen siirtymistä Thaimaan puolelle. Seuraava rajanylitys ajoittunee siis ensi viikon torstaihin tai perjantaihin.

Facebooktwittermailby feather

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.