Xi’an (CHN) – Kunming (CHN)

Su 20.2.11 Xi’an – Chengdu

Sunnuntai oli ajopäivä, jolloin päästiin etenemään noin 700 kilometriä. Aamulla päästiin lähtemään hotellista jo puoli kahdeksalta. Kaupungista ulos pääseminen vei taas aikansa ja bussin edessä ajavaan taksiin turvauduttiin taas jotta oikea moottoritie ulos kaupungista löytyi.

Tie oli lähes koko päivän hyvää uutta moottoritietä. Vain puolen matkan tietämillä oli noin viidenkymmenen kilometrin hitaampi kiertotie, jälleen päätien puolivalmiin siltaosuuden takia. Moottoritien alkupää kulki läpi vuoristoisen osuuden, joka sisälsi runsaasti tunneleita ja siltoja. Tien rakentaminen on epäilemättä tullut sangen kalliiksi. Vuoristoiset maisemat alkoivat päivän kuluessa ja matkan edetessä selvästi vihertää. Sääkin siis alkaa pikku hiljaa lämmetä.

Oppaamme oli varannut hotellin jo pari sataa kilometriä ennen Chengdua sijaitsevasta kaupungista. Syy tähän oli oppaan käsitys, että Xi’an – Chengdu -väli on mahdotonta ajaa yhdessä päivässä. Pikavuorolaiset olivat kuitenkin oppaan kanssa eri mieltä ja Chengduun päästiinkin kymmenen jälkeen illalla. Opas saikin loppujen lopuksi vaihdettua hotellivaraukset lennosta Chengduun.

Hotelli löytyi jälleen taksia apuna käyttäen. Oppaan Chengduun pikaisella aikataululla järjestämä majapaikka osoittautui melko rähjäiseksi ja tämä herättikin yleistä tyytymättömyyttä, varsinkin kun huoneen hinta oli sama kuin Xi’anissa, jossa majoitus oli ollut sangen laadukas. Kellon lähentyessä puolta yötä tehtiin päätös nukkua yö hotellissa ja jatkaa matkaa aikataulusyistä ja yleisen tympääntymisenkin takia heti aamulla pois Chengdusta ja kohti Kunmingiä. Aiemmin päivällä opaskin oli vihdoin saatu ymmärtämään, että viisumimme loppuvat jo launtaina 26.2. Hän kun oli laatinut ohjelmansa siten, että rajalla oltaisiin oltu vastaa maanantaina.

Ma 21.2.11 Chengdu – Kunming

Välttävän hotellin aamupala osoittautui, kuinkas muutenkaan kuin välttäväksi. Teen ja riisin ei koettu valmistavan matkalaisia kylliksi päivälle suunniteltuun lähes tuhannen kilometrin ajorupeamaan, joten bussi ajettiin heti kahdeksan jälkeen läheisen McDonaldsin pihaan. Samaan pihapiiriin kuului myös huoltoasema, jossa auton polttoainetankki saatiin samalla pysähdyksellä täytettyä. Viime päivinä ohjaustehostin on jälleen vuotanut öljyä ja sen toiminta on heikentynyt jatkuvasti. Taannoin teetetty tilapäiskorjaus vetelee siis mitä ilmeisemmin viimeisiään. Onneksi ainakin lähipäivien ajo tapahtuu maanteillä, jossa tehostimen toiminnan puutteet eivät häiritse yhtä lailla kuin kaupunkiajossa.

Kaupungista ulos löydettiin tällä kertaa ilman taksia, puoliksi vahingossa. Maisemat muuttuivat päivän mittaan edelleen eilistä vehreämmiksi. Kaiken yllä tosin leijui edelleen jo ennen Xi’ania alkanut ja useita päiviä tauotta jatkunut sumu, joka lienee kuitenkin pääosin sääilmiö, sillä maaseudulla tuskin voi olla näin runsaasti ilmansaasteitakaan. Matkaa taitettiin pitkin moottoriteitä, joten eteneminen noin matkan puoleen väliin asti oli pääsääntöisesti melko nopeaa. Puolimatkan tietämissä moottoritie loppui ja tie muuttui kaksikaistaiseksi, välillä kuoppaiseksikin maantieksi huolimatta siitä, että kiinalaisissa tiekartoissa koko kaupunkien välinen matka oli merkitty moottoritieksi. Tämä hidasti matkavauhtia melkoisesti ja päivämatka alkoi illan hämärtyessä tuntua jo toivottoman pitkältä. Lähempänä Kunmingia, pimeän jo laskeuduttua tie muuttui onneksi hieman paremmaksi. Tästä huolimatta perille päästiin vasta ennen kolmea yöllä.

Autokuljetus Kiinassa. Kahteen jonoon pakattuja autoja näkyy peravaunukuormissa jatkuvasti. Kuorman leveys lähentelee varmaankin neljää metriä. Matkalla Bongattu ennätys taitaa olla 36 autoa yhdessä kuormassa.

Kiinalainen liikenne on muuttunut selvästi hurjemmaksi etelää kohden tultaessa. Tämä saattaa johtua ajoneuvojen määrän lisääntymisestä tai ehkäpä Kiinassakin ihmiset muuttuvat etelässä kuumaverisemmiksi, kuka tietää. Joka tapauksessa päivän mittaan ja varsinkin yöllä nähtiin maantiellä lukuisia kamikaze-tyylisiä ohituksia. Isompikaan kalusto ei juurikaan tuntunut piittaavan vastaantulevasta liikenteestä. Usein rekkoja ja busseja olikin kaksikaistaisella tiellä kolme rinnan, kaksi menossa yhteen suuntaan ja yksi tulossa toiseen. Henkilöautot pujottelivat ison kaluston välissä, usein ohittaen myös oikealta. Ja kaikki tämä tietenkin maantienopeuksissa.

Tietulli huonolla vuoristotieosuudella. Tämä tie oli tiekartoissa merkitty moottoritieksi, jota se ei ilmeisestikään ollut.

Kunmingissä vietetään ainakin kaksi yötä, mahdollisesti kolmekin. Täältä on tarkoitus ajaa Laosin rajalle pysähtyen matkalla yöpymään joko yhdesti tai kahdesti. Oppaan mukaan raja-asema on kiinni lauantaina jolloin viisumit umpeutuvat, joten raja olisi tämän tiedon valossa ylitettävä jo perjantaina. Rajan aukioloaikoja ei ole varmistettu, joten tieto ei ole varma, oppaan puheisiin kun ei ole aina luottamista. Sunnuntain ja maanantain ankara ajaminen tosin mahdollistaa kireämmänkin aikataulun soveltamisen.

Facebooktwittermail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *