Ristiin rastiin Lhasaa

Su 13.2.11 Lhasa (TIB)

Lauantai ja sunnuntai kuluivat kierellessä Lhasaa, pääosin tiibetiläisen oppamme johdolla. Erityisesti kierroksissa keskityttiin Lhasan lukuisiin palatseihin ja tiibetinbudhalaisiin luostareihin. Launtaina käsittelyssä olivat Lhasan epäilemättä kuuluisin rakennus eli Potalan palatsi sekä vanhan kaupungin keskustassa sijaitseva temppeli. Sunnuntaina vierailtiin kaupungin liepeillä sijaitsevassa Tiibetin suurimmassa luostarissa sekä Dalai Laman entisessä kesäpalatsissa. Ryhmämatkatyylisten nähtävyyskierrosten jälkeen molempina iltapäivinä jäi vielä aikaa kierrellä Lhasaa omatoimimatkailiijankin ominaisuudessa.

Potalan palatsi, joka palveli aiemmin Dalai Lamojen asuinpaikkana. 1950-luvulta lähtien Dalai Lama on ollut Intiassa maanpaossa, joten nykyään palatsissa asustaa joitakin munkkeja jotka huolehtivat rakennuksen ylläpidosta.

Selvästikään Tiibetissä ei ole turistisesonki, joten ainakaan läsimaisia matkailijoita ei juurikaan Lhasassa näkynyt. Tämä ei suinkaan tarkoittanut sitä, että olisimme joutuneet olemaan yksin vierailemissamme nähtävyyksissä. Ne nimittäin ovat myös paikallisten pyhiinvaelluskohteita. Tiibetin kansa vaikuttaa hyvin hurskaalta sillä luostarit ja palatsit olivat välillä tungokseen asti täynnä rukouksia mumisevia paikallisia perhekuntia vauvasta vaariin. Paikallisia pyhiinvaeltajia näki paljon myös kaduilla. Ilmeisesti erinäisiä pyhiinvaellusreittejä on kaupungissa monia ja vaeltajat kiertävät näitä lenkkejä heittäytyen maahan vatsalleen muutaman metrin välein lukien samalla rukouksia. Kuten kuvitella saattaa, eteneminen tällä tavalla on hitaanlaista. Kädessä pidettäviä pyöritettäviä rukousmyllyjäkin näkee paljon kaduilla kulkevilla paikallisilla.

Lhasan liepeillä sijaitseva Tiibetin suurin luostari. Valokuvaaminen luostareiden ja palatsien sisätiloissa oli kielletty.

Luostarit ja paltsit koostuivat pääasiassa lukuisista sokkeloisista, useassa tasossa sijaitsevista hämäristä, usein suitsukkeentuoksuista huoneista, joissa on paljon erilaisten Buddhien ja Lamojen patsaita. Tiloja valaisivat pienet ikkunat sekä kynttiläastiat, joihin pyhiinvaeltajat lisäsivät polttoaineeksi jonkinlaista kiinteää voita. Toinen suosittu uhrilahja tuntui olevan raha, sillä useimpien patsaiden edustat oli kylvetty täyteen pieniä seteleitä. Jyrkkiä portaita ja kiipeämistä oli myös runsaanlaisesti ja tahti olikin syytä pitää rauhallisena ellei halunnut päätään ja keuhkojaan kipeäksi ohuesta ilmasta, tikkaanomaisia portaita kavutessa nimittäin kaupungin korkeusasemankin alkoi huomaamaan.

Kiinalainen vaikutus näkyy Lhasassa selvästi ja virallinen Kiina on selvästi jossain määrin varpaillaan levottomuuksien varalta sillä kaupungilla näkee jatkuvasti aseistettuja sotilaspartioita ja kadunkulmissa armeijan vartioasemia. Tämä on uutta, sillä tällaista virkavallan läsnäoloa ei vielä ole missään muussa kaupungissa näkynyt. Tänne on tosin vaikea kuvitella levottomuuksia sillä niin rauhalliselta meno vaikuttaa. Myöskään virkavallan läsnäolosta huolimatta meitä ei ole siltä taholta mitenkään häiritty. Esimerkiksi passeja ei ole pyydetty täällä nähtäväksi kertaakaan, kuten itse asiassa ei vielä missään muuallakaan Kiinassa.

Säpinää Lhasan vanhankaupungin kaduilla. Etualalla näkyy useita kädessä pidettäviä rukousmyllyjä.

Kiinalainen läsnäolo näkyy myös hienovaraisemmin, sillä esimerkiksi kaikkien pyhiinvaelluskohteiden katoilla liehui näkyvästi Kiinan lippu. Potalan palatsin välittömään läheisyyteen on myös rakennettu uusia liike- ja kaupparakennuksia joiden avulla Lhasaa epäilemättä pyritään kiinalaistamaan tai länsimaalaistamaan salakavalammin kuin vain voimalla olisi mahdollista. Ainakin toistaiseksi paikallinen väestö tosin näyttää yhä pukeutuvan hieman enemmän tiibetiläiseen kuin länsimaiseen tyyliin.

Huomenna matka jatkuu. Edessä on linja-automatka Tiibetin toiseksi suurimpaan kaupunkiin, jossa on tarkoitus viettää yksi yö. Lhasaan palataan tiistaina.

Facebooktwittermailby feather

12 vastausta artikkeliin ”Ristiin rastiin Lhasaa

 1. Hiukan myös suru tulee tätä lukiessa, toivoa sopii että Tiibet onnistuisi kiinan kovasta painostuksesta ja ”salakavalasta” länsimaalaistamis/kiinalaistamisyrityksestä huolimatta säilyttämään omaleimaisuutensa ja ikivanhan kulttuurinsa… Tiibet on kyllä vuosisatojen saatossa joutunut kokemaan tähänkin menessä kovia Kiinan taholta, joten pieni toivon kipinä on, että ikivanhat perinteet säilyisivät tulevaisuudessakin monista haasteista huolimatta.

  • Tätä olen tässä mietiskellyt itsekin ja mielestäni tulee muistaa, että vaikka Tiibet olisi ollut itsenäinen, se ei olisi kuitenkaan ollut mitenkään irrallaan maailmasta niin kuin ei mikään muu paikka pysty olemaan. Länsimaalaiset vaikutukset näkyisivät avan varmasti myös itsenäisessä Tiibetissä. Ilman Kiinan investointeja aika varmasti voidaan mielestäni sanoa, että paljon köyhempi paikka tämä olisi. Itsenäiseen Tiibetiin tuskin löytyisi investoijia, jotka mahdollistaisivat sen infrastruktuurin tason, joka täällä nyt on. Kiina on kaatanut tänne valtavasti rahaa, uskoisin. Ainakaan tuota junanrataa, jota pitkin tulimme ei olisi olemassa, niin kallis projekti se on ollut.

   Ja mikäli oletettu itsenäinen Tiibet olisi edelleen Lama-johtoinen teokratia, länsimaat arvostelisivat sitä varmasti demokratian puutteesta. Yleisesti ottaen on helppo arvostaa henkisiä arvoja mikäli aineelliset ovat kunnossa. Monta monessa näissä jutuissa.

   Mutta nyt bussiin taas…

   • ja monesti unohdetaan, että Tiibet annettiin alun perin Kiinalle kansainvälisellä sopimuksella ns. Great Game aikana. Alun perinhän sinne hyökkäsivät britit Intiasta, ja myös Venäjä oli kiinnostunut. Kiinaa pidettiin silloin neutraaleimpana vaihtoehtona.

 2. Sellainen kysymys tuli tässä ihan käytännön matkailua ajatellen, että vaikuttaisi siltä, että esim. Lhasassa varmaankin saa turisti olla varsin rauhassa (siis kaupustelijoilta ja paikallisilta) ilman mitään häiriötä, mistä voidaan johtaa ajatus, että Tiibet sopinee vaikkapa yksinäisen naisturistin matkakohteeksi ihan ongelmitta ? Varmastikaan siellä ei myös (vielä ainakaan) mitään rikollisuutta suuremmin ole ? Ajattelin vain mahdollisuutta, josko matkustaisin Tiibetiin ihan omin päin yksin, ja viettäisin siellä esim. kuukauden.
  Lieneekö siinä jokin maksimiaika, minkä Kiinan puolelta tuleva turisti saa siellä viettää ? Eli onko tyyliin viikon pituinen turistimatka sellainen vakio, jota harvat ylittävät ? Mahtaisiko olla hankalaa saada sinne oleskelulupaa pidemmäksi aikaa ? (kysymykset saattanevat olla vähän vaikeita, joten en niihin odotakaan vastausta, mutta ajattelinpa kysäistä siltä varalta, että olisit sattunut jostain kuulemaan ”huhuja”).

  • Tiibetiin täytyy ulkomaalaisen matkustaa turistiryhmän mukana. Käytännössä ryhmän voi muodostaa itse muutamien muiden matkalaisten kanssa, mutta ryhmässä täytyy nykyisin myös pysyä. Käsittääkseni tarvii olla myös virallinen opas, omin päin ei pääse paljon vaeltelemaan. Kuukauden lupa Tiibetiin mahdottomuus.

   Kaiken kaikkiaan Kiina on mielestäni maailman turvallisimpia maita varsinkin naispuolisten matkailijoiden kannalta. Taskuvarkaita löytyy joka maasta, mutta väkivaltaa ei juuri tarvitse pelätä (paitsi ehkä juuri tiibetiläisalueilla, kun ovatten kovia ryyppäämään).

   • Mielenkiintoista, miten vaikeana Tiibetiin tulemista tunnutaan useissakin lähteissä pitävän. Näin ryhmämatkalaisen näkökulmasta minkäänlaisia ongelmia ei ole ollut ja opastettuun ohjelmaan ei ole mitään velvotteita osallistua (yksi ryhmästä taisi jättää kaikki kierrokset väliin). Kaupungeilla pystyy liikkumaan täysin omin päin eikä kukaan tule kysymään papereita tms. Itse asiassa virkavaltakin tuntuu ehkä hieman ujoistelevan länsimaalaisia.

    En tietenkään tiedä minkälaisen paperisodan kiinalainen matkatoimisto on joutunut käymään, enkä edes ole itse järjestänyt sopimuksia tuon toimiston kanssa, joten kaikki tuntunee liiankin helpolta. Kiinan ja Tiibetin osuus on tähän asti ollut meille matkustajille valmiista pöydästä valmiiseen pöytään ajelua. Omatoimimatkailijana ja yksin olisivat mielipiteeni varmaankin täysin erilaisia.

    Jos suunnittelisin pidempää Tiibetin/ Kiinan matkaa, ottaisin yhteyttä johonkin kiinalaiseen matkatoimistoon joka tämän tyyppisiä asioita hoitaa. Vähän sellainen vaikutelma on jäänyt, että lähes kaikki on mahdollista kun rahaa löytyy. Ja matka räätälöidään sitten asiakkaan toiveiden mukaan ja toimisto järjestää paperit ja luvat.

    Edit 16.2.11/ TTö

    • Yritin Lhasaan -99. Jouduin odottelemaan Chengdussa viikkoja, että saatiin ryhmä kasaan ja sitten matkatoimisto oli kirjottanu passini numeron väärin matkustuslupaan, joten minua ei päästetty koneeseen.
     Kyllä Lhasassa voi liikkua omin päin, mutta en usko, että ympäri Tiibetiä pääsee muuta kun oppaan kanssa. Ja esim. Kailashin alueelle eivät pääse edes tiibetiläiset, jos heillä ei ole passia (paitsi tietty alueen paikalliset).
     Myös monet aiemmin Lhasassa asuneet ulkomaalaiset on heitetty rajan toiselle puolelle, joten luulen, ettei pitkiä oleskelulupia anneta.
     Tietysti, jos on rahaa, niin moni asia järjestyy, mutta kaikki ei kyllä onnistu. Esim. Yunnanista ei pääse ulkomaalaiset maanteitse Tiibetiin, vaikka olisi halukas vuokraamaan jeepin ja kuljettajan.
     Mutta kaikkialla on kyllä matkatoimistoja, jotka ovat valmiit hoitamaan luvat ja lentoliput, jos rahaa on.

 3. Tiibetin lipusta vielä kiintoisia yksityiskohtia: ”Tiibetin lipun keskellä oleva säteilevä, luonnonkaunis lumihuippuinen vuori symboloi Tiibetin kansan maata, joka on lumisten vuorien ympäröimä. Taivaalta lähtevät kuusi punaista valonsädettä symboloivat Tiibetin kuutta alkuperäistä kansaa: Se, Mu, Dong, Tong, Dru ja Ra. Lumisen vuoren huipulta auringosta voimakkaasti lähtevät valonsäteet symboloivat koko Tiibetin kansan vapauden, henkisen ja aineellisen onnen sekä vaurauden tasaista nauttimista.
  Rohkean näköiset ja pelottomat lumileijonat symboloivat täydellistä voittoa kaikesta.
  Yläpuolella oleva kolmivärinen, kaunis ja säteilevä jalokivi symboloi kaikkia tiibetiläisiä, jotka kunnioittavat kolmea kallisarvoista jalokiveä, turvapaikan kohdetta.
  Kahden lumileijonan pitämä jalokivi symboloi itsemoraalin noudattamista sopusoinnussa perinteiden kanssa, joita ovat 10 jumalallista hyveellistä tekoa ja 16 inhimillistä moraalisääntöä.”

 4. Mielenkiintoisia seikkoja tässä keskusteluketjussa teiltä kaikilta, kiitos niistä. Vaikka en ole nyt juuri matkaa Tiibetiin suunnitellutkaan, niin aina on hyvä oppia uutta. Toki olisi tietty kiinnostavaa päästä itse siellä käymään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.