Suomen suurin matkablogiyhteisö

Projekti puumaja, osa 2

Sarjan edellisessä osassa saatiin rahdattua tarvittavat materiaalit rakennuspaikalle (Projekti Puumaja, osa 1) ja tässä osassa tehdään majan perustukset. Ajatuksena on tehdä kestävä, tukeva ja turvallinen maja, jossa voisi vaikka yöpyä jos haluaa. Kaikki lähtee kunnon suunnitelmista ja ensimmäisten tukipuiden kuoppien kaivuusta.

Majan paikka on tärkeä

Maja rakennetaan paksun hongan kylkeen neljän tukipuun varaan noin parin metrin korkeuteen. Ikkunoista tulee näkemään merelle ja päämökille, ovi tulee ilta-auringon puolelle. Vaikka aikuiset ovatkin isossa osassa tässä rakennusprojektissa, lapset saavat ja voivat osallistua innostuksensa ja taitojensa mukaan niin paljon kuin haluavat.

Ensin teimme laudoista neliön muotoisen kehikon kooltaan 2m x 2m, jolla mallinnettiin, missä kohdissa kulmien tukipuut tulisivat olemaan. Kulmien kohdalta alettiin kaivaa ja 3/4 kuopasta onnistui oikein mainiosti. Merenrannan läheisyyden hiekkamaa antoi helpohkosti periksi eikä kuopan kohdalle ollut eksynyt vaikkapa paksuja juuria.

Yhden kulmakuopan kohdalla ei kovin syvälle päästy kaivamaan, kun lapio karahti kiveen kerta toisensa jälkeen. Todettiin, että kivi on sen kokoinen, ettei sen ylöskaivuu ole järkevää saati välttämättä edes mahdollista.

Järjettömän painavat, 10cm x 10cm paksut ja alunperin yli 5-metriset tukipuut kiinnitettiin isoilla ruuveilla tolppakenkiin. Kolme tolppaa sellaisiin kapeneviin pitkiin kenkiin ja yksi matalemman malliseen. Tuo kuitenkin lepää erittäin tukevasti sen ison kiven päällä, joten kolme muuta tolppaa saavat olla sitten siellä syvemmällä maan sisällä. Kuoppiin lasketut tolpat kenkineen tuettiin kivimurskeella, jota liikeni pihalta uuden mökkirakennuksen perustuksista helposti muutaman kottikärryllisen verran.

Tolpat pystyyn ja rakennelma suoraan

Sitä mukaa kun saatiin tolppia pystyyn, niiden väliin ruuvattiin muutamia tukilautoja ylläpitämään rakennelmaa kasassa. Nämä tukilaudat saavat olla paikallaan ihan siihen saakka, kun maja on lopullisen valmis. Näistä on apua myös mm. majaan kiipeämisessä ennen suunniteltuja köysitikkaita ja niihin voi tukea itseään seiniä laitettaessa.

Osaltaan maja tuetaan vanhaan honkaan. Tämä tehtin virittämällä metallipanta puun ympärille ja tämä on pyritty tekemään mahdollisimman hellästi itse puuta ajatellen. Pantaan kiinnitettiin ylimääräiset puupalikat, jotka ottavat kiinni runkoon metallin sijaan.

Puumajan lattia tulee muutaman metrin korkeuteen, ajatus oli että aikuinen voi seistä suorana majan alla. Taas ohjelmassa mittailua, sirkkelöintiä ja ruuvaamista.

Työvälineet kannattaa olla kunnossa, niin homma sujuu joutuisammin eikä ärräpäät lentele turhaan. Jos et itse omista vaikkapa sirkkeliä, kannattaa kysyä sitä lainaan tutuilta tai toki niitä voi myös vuokrata eri firmoilta, jos oman ostaminen ei ole ajankohtaista. Kannattaa kuitenkin huomioida, että ainakin meillä majan rakentamiseen on mennyt jo useampi viikko, kun sitä pääsee tekemään suurinpiirtein yhden päivän viikossa.

Vatupassi on ystävä heti alkuun

Aavistuksen kärsimättömänä ihmisenä majan rakennuksen alkuvaiheet olivat ne tylsimmät. Tukipuiden kuoppien kaivuu, vatupassin kanssa heiluminen suuntaan ja toiseen ja sellainen loputon hinkkaaminen koettelivat hermoja. ”Nyt olis suorassa tänne mutta hieman vinossa tuonne”  ei nimittäin ole riittävä suoritus puumajan pääsuunnittelijalle eli Miehelleni, vaan sen on oltava suorassa, piste.

Ja hyvä niin! Onhan se totta, että koko projekti saattaisi mennä myöhemmin pahemminkin vinoon, jos tässä kohtaa olisi menty kieli poskella vähän sinnepäin.

Jotta vatupassin ilmakupla pysyisi jatkossakin keskellä, tulevan lattian alle vedettiin vielä ristiin yhdet tukipuut. Kyllä näillä pitäisi pysyä paikallaan?

Projekti Puumajan seuraavassa osassa tarkemmin lattian kiinnitystä ja seinien rakennusta pala palalta. Instagramissa löytyy tallennetuista stooreista reaaliaikaisempaa seurantaa majan valmistumisesta, uteliaimmat voivat klikata jo sinne.

***

Blogini uusimmat jutut näet helposti Facebookissa, kuvia ja myös arkisempia stooreja Instagramissa, ja voit seurata minua myös Bloglovinissa ja Blogit.fi:ssä

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply