Suomen suurin matkablogiyhteisö

6 x Hollanti

Hollanti on pienestä koostaan huolimatta monipuolinen matkailumaa. Amsterdam vetää puoleensa suurimmat matkailijamassat, mutta tässä jutussa esittelen muutamat vallan mainiot vaihtoehdot tai lisämausteet Hollannin matkalle. Kevät on ihanaa aikaa matkailla ylipäänsä Euroopassa ja jo pelkästään Hollannissa on useampi vierailun arvoinen kaupunki.

1. Herkuttele Hollannin juustokaupungeissa

Tulppaanien ja tuulimyllyjen lisäksi Hollanti on pullollaan juustoja. Tiesitkö, että kaupungit nimeltään Gouda ja Edam ovat oikeasti olemassa? Pakkohan näissä oli päästä piipahtamaan, ja tehdä kuten kaikki muutkin: ostaa juustokimpale paikallisesta pikkuputiikista kotiinviemisiksi.

Unohda perinteinen edam, tarjolla on erilaisia, mitä villeimpiä makuvaihtoehtoja. Ostin itse miehelle tuon Red Hot Chili Peppersin ja lähinnä itselleni kookosedamin – kuulostaa oudolta, maistuu huikeelta!

Goudan kaupungissa oli viehättävä keskustori täynnä kuhinaa. Torin laidalta löytyi useampi mukavanoloinen lounaspaikka, pysähdyttiin niistä yhteen nauttimaan paikallinen erikoisuus, goudajuustokeitto.  Ei ehkä se houkuttelevin ruokakuva, mutta kyllä hollantilaiset osaa muutakin… kurkkaa jutun lopusta todellinen gourmet-elämys!

Jos eri edam-makujen kanssa meinasi tulla valinnanvaikeus, niin Gouda tarjosi myös sellaisen sortimentin, että tällainen juustohiiri meinasi jäädä vallan jumiin kuin aasi kahden heinäpaalin väliin. Voin vähentää heittämällä lihan syöntiä, mutta nämä juustot seisovat tukevasti minun ja vegaaniaatteen tiellä.

2. Keukenhof on tulppaaneita tulvillaan

Hollanti on tulppaaneiden kasvatusmaana aivan omaa luokkaansa ja tokihan siellä on oma sipulikukkiin keskittynyt puistonsa. Keukenhof, eli ”keittiöpiha”, avaa porttinsa yleisölle vain ja ainoastaan keväisin maaliskuun lopulta toukokuun alkupuolelle. Alue on yli 32 hehtaarin kokoinen, valtava siis, ja sinne istutetaan vuosittain 7 miljoonaa (!) kukkasipulia.

Keukenhofiin pääsee julkisilla suoraan Amsterdamista tai Schipholin lentokentältä, lipun kuljetukselle ja sisäänpääsylle voi ostaa etukäteen.

Vuonna 2020 Keukenhof on auki 21.3.-10.5. ja nettisivuilta voi seurata, missä vaiheessa tulppaanien kukinta on – koska luonnollisesti kevään säät voivat olla arvaamattomia. Tämän vuoden teemana on ”A World of Colours” ja voin uskoa, että se on toteutettu koko sydämellä.

Lue myös kertomukseni vierailustamme Keukenhofiin: ”Romantiikkaa Keukenhofissa”

3. Haag hämmästytti

Ennen ensimmäistä vierailua Haagista ei tullut minulle mitään muita mielleyhtymiä kuin sotarikostuomioistuin.  Mutta siellähän oli vaikka ja mitä! Kiva keskusta ostoskatuineen, kahviloineen ja kahviloineen,  uskomaton merenranta ja upea maailmanpyörä veden päällä. Kirkkaan aurinkoinen  – joskin tuulinen – sää ja keuhkot täynnä kevättä! Ah!

Värikkäiden pylväiden kannattelema, kahviloiden ja ravintoloiden täyttämä kävelysilta De Pier  keräsi viikonloppuna kävijöitä, mutta sekaan mahtui edelleen. Valtavalla rannalla riitti tilaa ja autonkin sai lähistölle parkkiin – joskaan nyt ei ihan viereen.

Kaupungeissa olevat maailmanpyörät ovat suosikkejani, vaikka lähes joka kerta korkeuksiin nouseminen kutkuttaa vatsanpohjassa. Joka kerta myös kutkuttaa jännitys siitä, kellä lapsella tulee pissahätä juuri kopin ovet on suljettu ja pyörä on lähtenyt liikkeelle.

4. Utrechtissa viihtyy päivän, pari tai pidempääkin

Mini-Amsterdamiksikin kutsuttu Utrechtin kaupunki on juuri niin suloinen kuin hollantilaisen kaupungin voi olettaakin olevan. Kompakti, trendikäs, helppo ja rento tulevat ensimmäisinä mieleen kun ajattelen Utrechtia. Kanaalit risteilevät täälläkin keskellä kaupunkia ja mikä olisikaan rennompaa kuin vuokrata pieni vene ja lillutella ympäri kaupunkia? Jos aiot yöpyä Utrechtissa, suosittelen aivan kanaalin laidoilla olevia asuntoja, joissa on ihan oma tunnelmansa.

Utrechtissa on myös Milla-pupulle omistetut liikennevalot (vihreä ja punainen ukkeli on korvattu pupukuvioilla!) ja kokonainen pupumuseo, koska hahmon luoja Dick Bruna on kotoisin kaupungista. Milla tunnetaan englanniksi nimellä Miffy ja hollanniksi Nijntje – en ihmettele, että hahmo on päätetty kääntää eri kielille aivan toisen nimiseksi. Olen kuullut paljon hyvää tuosta museosta, ja se on varmasti meillä vielä käyntilistalla, jos lasten kanssa paikalle päästään.

Erään Euroopan roadtripin päätteeksi vietimme pari mukavaa päivää Utrechtissa, se on todella varteenotettava vaihtoehto Amsterdamille.

5. Deltaworks – jotain ihan muuta

Jos kaipaat Hollannin reissultasi jotain hieman erilaista, jotain sellaista joka ei ole ihan joka jampalle tuttua kauraa, käy tutustumassa johonkin Deltaworksin valtavaan patorakennelmaan rannikolla. Hollannin väestöstä viidennes asuu merenpinnan alapuolella, ja maa ei pysyisi asuttavana ilman jatkuvaa huolenpitoa siitä, että vesi ei nouse liian korkealle.

Tutustu aiheeseen lisää ja lue, miten Deltaworks huolehtii, ettei Hollanti huku.

6. Noordwijk – rantaviivaa silmänkantamattomiin

Kun asuimme Saksassa, lähin vesi oli Düsseldorfin kaupungin läpi virtaava Rein-joki. Olihan sekin jotain, mutta kyllä suomalainen – ja myös saksalainen – kaipaa isomman veden äärelle. Ja tuolta suunnalta lähin isompi vesi oli saavutettavissa Hollannin rannikolla.

Viikonloppuisin menopaluuliikenne olikin yleinen näky, ja vähintääkin saksalaiset tulivat Hollannin puolelle sunnuntaisin shoppailemaan. Saksassa kun kaupat pitivät ja pitävät edelleen ovensa visusti kiinni sunnuntaisin.

Viikonlopun aikana ehtii hyvin rauhoittua aaltojen kohinaan. Helsingin saaristoiseen rannikkoseutuun tottuneelle Noordwijkin ranta oli uskomattoman näköinen. Horisonttia ei katkaissut mikään ja sitä pystyi ihailemaan rantaviivasta rantaviivaan, aivan loputtomiin.

Kurkkaa tunnelmat Noordwijkistä ”Päiväretki meren äärelle

+ Maista Bitterballeneita

Bitterballenit eli hollantilaiset lihapullat  ovat karun näköisiä palleroita, jotka tarjoillaan hyvin simppelisti sinappikastikkeen kanssa. Jäin näihin koukkuun kerrasta, ja jos jollain on vinkkiä, mikä on lähin paikka Helsingistä käsin, mistä näitä saa, niin let me know!

Mikä näistä Hollannin kohteista kiinnostaa sinua eniten? Mitä muita paikkoja nostaisit esille Hollannista?

***

Blogini uusimmat jutut näet helposti Facebookissa, kuvia ja myös arkisempia stooreja Instagramissa, ja voit seurata minua myös Bloglovinissa ja Blogit.fi:ssä

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply