Suomen suurin matkablogiyhteisö

Lego House – tänne voisin mennä uudelleen

*kaupallinen yhteistyö: Legoland Billund Resort & Lego House

Jos Legoland huvipuistona ei tarjonnut legohuuman lisäksi valtavia yllätyksiä, Lego House ojenteli niitä senkin edestä. Syksyllä 2017 Tanskan Billundissa avautunut kompleksi, ”The Home of the Brick” on jokaisen legofanin uusi pyhiinvaelluskohde. Ja uskallan väittää, että täällä viihtyy vaikka ei klassikkopalikoista normaalisti juurikaan perustaisi.


Luovuuden puu täyttää portaikon

Lego House ottaa luulot pois heti aulassa. Keskellä hohtavan valkoista rakennusta kohoaa läpi kerroksien massiivinen Tree of Creativity,  luovuuden puu, joka kohoaa yli 15 metrin korkeuteen.

Puun oksilla on kokonaisia pienoismaailmoja ja lapset saivat heti tehtäväkseen laskea, kuinka monta apinaa sieltä mahtaa löytyä. 6,3 miljoonasta Lego-palikasta (kukahan tämänkin on laskenut?!) rakentuvan puun tekeminen kestäisi yhdeltä ihmiseltä 12 vuotta (saati sitten tämän?!). Summa summarum: Puu oli iso.

Kuvamuistot talteen rannekkeella

Sisäänpääsyn yhteydessä kaikille annetaan oma ranneke, jossa RFID-siru ja se toimii tunnisteena talon lukuisiin digikuva-automaatteihin. Ensimmäiseksi ranneke pitää rekisteröidä ja automaatin Lego-hahmo toivottaa kävijän tervetulleeksi.

Läpi talon on mahdollista tehdä omia legorakennelmiaan, mutta koska niitä ei voi viedä talosta pois, annetaan mahdollisuus kuvauttaa itsensä oman luomuksensa kanssa. Mahtava idea!

Ja ehkä vielä mahtavampaa oli, että automaatit olivat niin helppokäyttöisiä ja pienen jakkaran avulla myös tarpeeksi alhaalla lukutaidottomille diginatiiveille. Edes nelivuotias ei tarvinnut niiden kanssa ekan kerran jälkeen apua. Vierailun jälkeen on mahdollisuus kirjautua sivustolle, josta saa sitten fiilistellä tallentamiaan kuvia.

Neljä aluekokonaisuutta – tarkkoja ohjeita ja leikittelevää luovuutta

Talo koostui neljästä eri teemakokonaisuudesta, jotka oli selkeästi värikoodattu. Talokierros aloitettiin punaiselta alueelta, jonka vetonaulana on hervoton palikoista tehty vesiputous. Putoksen allakin kannattaa käydä, ja suurinpiirtein joka paikassa on pieniä yllätyksiä ja yksityiskohtia.

Osa Lego-rakennelmista noudattaa tarkkoja ohjeita, ja meilläkin on kotona Technic Lego jos toinenkin. Niissä ei kuitenkaan jää samalla tavalla tilaa luovuudelle, jota selvästi pyrittiin kaivamaan kävijöistä esiin useammassa pisteessä. Kuten esimerkiksi altaalla, jossa oli vain ja ainostaan sellaisia ihan normaalin 2 x 4 nyppylän kokoisia keltaisia palikoita. Tietenkin aivan älytön määrä. Vain keltasia palikoita, kaikki saman kokoisia.

Aamupäivällä altaan reunalla ei ollut vielä juuri mitään, mutta iltapäivästä siellä kohosi Eiffel-torni, ukkeleita, taloja ja vaikka mitä. Kävijät olivat tempoutuneet päästämään mielikuvituksensa valloilleen. Joskus yksinkertaiset asiat ovat parhaita.

Tekniikkaa ja loogista päättelyä

Punaisella alueella oli myös mahdollisuus rakentaa akkukäyttöinen tasapainoilulaite, joka kiersi ilmaan viritettyä narua pitkin. Hämmästyttävän hankala selittää mistä oli kyse, eikä tuo kuvakaan nyt oikein välitä oikeaa tunnelmaa, mutta niiden rakentaminen oli niin koukuttavaa, että oli ihan harmi kun joutui hoputtamaan perhettä eteenpäin.

Kiinnitin samalla myös huomiota paikan henkilökuntaan – todellinen legonörtin päiväuni – heidän tehtävänsä oli auttaa kävijöitä rakentamaan Legoja  ja esitellä omia taitojaan mitä erilaisimpien hökötyksien ja virityksien rakentamisessa. Ammatinvalintakysymyksiä, sanoisin, taas kerran.

Sininen alue oli yksi omia suosikkejani, kahdestakin syystä. Olen kovin kiinnostunut koodaamisen ja loogisen päättelykyvyn opettamisesta leikin varjolla lapsille – taidosta ei olisi haittaa aikuisillekaan! – ja siihen oli omiaan robottitankkien ohjauspeli.

Pelisessioon pääsi vain parikymmentä osallistujaa kerralla, joten päivän kävijämäärästä riippuen kannattaa käydä ilmoittautumassa henkilökunnan edustajalle etukäteen.

Tehtävänä oli antaa omalle numeroidulle panssarivaunulle ohjeita (eteenpäin, käänny, taaksepäin, ammu) ja pelastaa sulavien jäälauttojen seasta mammutteja ja Lego-ukkoja. Pelialustalle heijastetut grafiikat ja koko tunnelma vei mukanaan koko perheen pienimmästä suurinpaan. Vahva suositus!

Rakenna oma minikaupunki ja herätä se eloon!

Toinen sinisen alueen vetonauloja oli kaupunkimaailma. Pienille neliöalustoille pääsi rakentamaan pikkuruisista Legoista oman minimaailmansa. Valmis rakennelma asetettiin pöydälle, jossa oli sellaista tekniikkaa jota en osaa oikein selittää. Riippuen siitä, valitsiko sinisen, vihreän vai valkoisen alustan, se heräsi pöydällä eloon joko toimistoksi, puistoksi tai asunnoksi. Pöydän pinnalle heijastetut hyperaktiiviset legoukot tulivat samantien ihmettelemään uutta rakennusta ja sen ympärille ilmestyi myös tie. Saisiko tällaisen kotiin kiitos?

 Digitaalinen kala-akvaario

Keltaisen alueen digi-kala-akvaariosta olin kuullut jo etukäteen, ja tämänkin aktiviteetin parissa olisi voinut vierähtää vielä tovi jos toinenkin. Idea on siis suunnitella oma lituskainen kalan tai vaikka ravun sivuprofiili, skannata se laitteella, lisätä tietokoneella silmät ja suu ja ihastella, kun oma pulputtaja sujahtaa digitaalista putkea pitkin seinän kokoiseen digiakvaarioon. Olen ehkä kohta nähnyt kaiken. Koko perhe teki useammankin eväkkään, siellä ne polskuttelivat iloisina kaltaistensa joukossa.

Vihreällä alueella tube-sukupolven olisi ollut mahdollisuus nauhoittaa oma Lego-video. Meidän 6v ja 4v:n innostus tai taidot eivät vielä riittäneet tähän, joten kokonainen alue jäi siis tutkittavaksi ensi kerralle.

Odotukset ylittyivät vaikkei syömään päästykään

Lego Housen tilat olivat avaria, futuristista tunnelmaa täynnä olevia hohtavan valkoisia auloja ja korkeita huoneita. Jos pieni happihyppely on välillä paikallaan, ulkoterasseilla on leikkipaikkoja ja sisääntuloaulassa ruokailumahdollisuuksia. Alakerrassa olisi ollut vielä Lego-museo ja Lego-kaupalta ei yllättäen voi välttyä täälläkään.

Kierroksen jälkeen yritettiin jäädä syömään alakerran Mini Chefiin, mutta pelkkä pöydän odotus olisi kestänyt yli 45min. Tähän ei ollut mahdollisuuksia, joten googlasin nopeasti lähistöltä ravintolaa. Kovin montaa vaihtoehtoa ei ole, koska valtaosa ruokapaikoista on puhtaasti erilaisten resortin kohteiden yhteydessä. Löysin kuitenkin Cafe Bellini Ristoranten, jolle voin antaa suosituksen!

Kaikista Billundin alueen kohteista Lego House ylitti omat odotukset eniten ja tarjosi koko perheelle erilaisia oivalluksia. Virtuaalisuuden ja tekniikan yhdistäminen muuten niin konkreettisiin ja staattisiin palikoihin toimi hämmästyttävän hyvin, ja uskonpa Legojen säilyttävän suosionsa tästä vuosikymmenet eteenpäinkin.

Olin etukäteen kuullut, että tälle paikalle kannattaisi varata koko päivä ja jaan tämän ihan saman vinkin nyt edelleen. Eli: varaa Lego Houselle koko päivä, jos vain aikataulu mitenkään antaa myöden.

Psst. Tiesitkö, että kuusi tavallista Lego-palikkaa voi kiinnittää toisiinsa 915 103 765 eri tavalla?

***

Muut Legoland Billund Resortin vierailuun liittyvät jutut

Drive-in eläintarha Billundissa – Givskud Zoo

Lalandia – viihdekeskus ja vesipuisto Legolandin kupeessa

Legolandin hulinasta Frederician rauhaan

Aito ja alkuperäinen Tanskan Legoland

***

Blogini uusimmat jutut näet helposti Facebookissa, kuvia ja myös arkisempia stooreja Instagramissa, ja voit seurata minua myös Bloglovinissa ja Blogit.fi:ssä

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Tuikku 10.12.2019 at 20:29

    Kuulostaa tosi hauskalta paikalta,ja sä kerrot aina niin sujuvasti ja luontevasti kaikesta,kiitos! Hyvää joulunodotusta sinulle ja perheellesi ❤

  • Leave a Reply