Suomen suurin matkablogiyhteisö

Legolandin hulinasta Frederician rauhaan

*Kaupallinen yhteistyö: Legoland Billund Resort & Fredericia

Jos Legolandin hulinan vastapainoksi haluaa hieman rentoutua ja ulkoilla muutenkin kuin kävelemällä laitteesta laitteeseen, Billundin alueella on helppo ottaa vuokra-auto alle ja hurauttaa vaikkapa Fredericiaan.

Alle tunnissa pääsee meren rannalle, vanhaan linnoituskaupunkiin, jossa vietimme mukavan iltapäivän. Lapsia ei ole unohdettu täälläkään, vaan Be Happy Passilla saa turisti-infosta mukaansa omat ”sotilassetit”, joiden kanssa ulkoilureitti muuttui vanhan ajan seikkailuksi erilaisine tehtävineen ja kysymyksineen.

Ruskeat reput selkään, sotilaiden lippikset päähän ja kiväärit tanaan, seikkailumme alkoi Sotilaan patsaalta. Patsas on siinä mielessä erikoisuus, että se tosiaan esittää ihan tuiki tavallista sotilasta, eikä jotain suurta sotapäällikköä kuten useimmat vastaavat muistomerkit. Päivämäärä patsaan juuressa on 6. heinäkuuta 1849, joka on jäänyt Tanskan historian kirjoihin päivänä, jona se voitti Schleswig-Holsteinin (=alue Pohjois-Saksassa) armeijan taistelussa Frederician herruudesta.

Valmiina tehtävään!

Linnoituksia pääsi kiertelemään joko ihan oman mielen mukaista reittiä, tai sitten pystyi tempautumaan mukaan historiaan ja elämään heinäkuun kuudennen päivän tapahtumat uudelleen – joskin ihan fiksusti lapsille siistittynä versiona. Kävelyreitti oli sen verran pitkä, että ilman välitehtäviä ja taustatarinaa oltaisiin varmaan kuultu paljon enemmän ”mä en jaksa enää kävellä” -valitusta. Nyt niitä ei tullut ollenkaan, joten systeemi osoittautui meillä varsin toimivaksi.

Reitti kulki kauniissa ympäristössä ja sään kanssa meillä kävi huikea onnenkantamoinen! Elokuun lopun viikonloppu oli aurinkoinen ja lämmin, aivan kuin olisi keskellä kesää ollut. Ja siis täytyy sanoa, että olin itse ehkä vähän skeptinen tämän lasten sotilassetin kanssa, mutta kun huomasin, miten täysillä Armin ja Reetta rooleihinsa uppoutuivat niin pakkohan siihen oli mennä itsekin mukaan. Tässä tarkkaillaan pusikoissa mahdollisesti vaanivia vihollisia.

Linnoituksen korkeimmilla kohdilla oli muutamia vanhoja tykkejä – joiden päällä kiipeily on muuten sallittu. Tykinkuulakasa oli vain rekvisiittaa, ne oli tiukasti valettu toisiinsa kiinni.

Hieman kuin Suomenlinna

Tässä linnoituksella kävellessä tuli kovasti Suomenlinna mieleen. Totesinpa itsekseni, että ei sitten käyty siellä koko kesänä – vaikka olin 10 viikkoa lasten kanssa vapaalla! Onkohan tässä taas kyse siitä ilmiöstä, että kun joku on liian lähellä, niin sinne ei tule mentyä? Itse ainakin tosi herkästi suunnittelen aina reissuja jonnekin vähän kauemmas, vaikka siitä ihan läheltäkin voisi löytyä vaikka mitä mielenkiintoista. Mutta mikäs näissä maisemissa tuota miettiessä.

Pidettiin evästauko vanhan vesitornin edustalla. Valkoinen torni oli hyvä maamerkki. Niin hyvä, ettei sitä ollut voitu rakentaa kuin vasta sodan uhan jälkeen 1909.

 

 

Koko reitti linnoituksella oli noin 1,8 kilometriä pitkä, sisältäen nousuja ja portaita. Lopussa viimeisetkin energiat sai purettua mielenkiintoisiin kiipeilytelineisiin, joita törrötti maasta siellä sun täällä. Osa kiersi puita mutta osa oli vain paikallaan ilman sen kummempaa funktiota. Tuli mieleen jotkut armeijan käyttämät esteet, joita näkee jenkkileffoissa.

Kun urheat pikku sotilaamme olivat kunniakkaasti suorittaneet koko seikkailun, pidimme juhlallisen mitaliseremonian Ved Volden leikkipaikan viereisellä tasanteella. Molempien repuista löytyi mitalit, jotka luovutettiin saatesanoin ansioituneille taistelijoille.

Ulkoilun jälkeen ajettiin vielä rannan kautta ihastelemaan pikkuhiljaa laskevaa aurinkoa ja suunnattiin takaisin hostelliimme.

***

Legoland Billund Resortilla on yhteinen etuohjelma lähialueen kohteiden kanssa. Kun lataat Be Happy Pass -sovelluksen puhelimeesi, saat käyttöön useita etuja. Fredericiassa lapset saavat ilmaisen sotilassetin turisti-infosta. Lisätietoja Be Happy Pass -nettisivuilta.

***

Blogini uusimmat jutut näet helposti Facebookissa, kuvia ja myös arkisempia stooreja Instagramissa, ja voit seurata minua myös Bloglovinissa ja Blogit.fi:ssä

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply