Suomen suurin matkablogiyhteisö

Drive-in eläintarha Billundissa: Givskud Zoo

*Kaupallinen yhteistyö: Legoland Billund Resort & Givskud Zoo

Jos sinulle sanoo tanskalainen kaupunki nimeltä Billund jotain, tiedät ehkä, että siellä on joo se Legoland. Pelkkiä Legoja ei Billundin alueella kuitenkaan tarvitse tiirailla, vaan ottamalla auton alle hurauttaa alle tunnissa kohteeseen jos toiseenkin. Yksi käymisen arvoinen on Givskud Zoo, jonne on ajomatkaa Legolandilta alle puoli tuntia.

Eläintarhat voivat olla joskus hieman ahdistaviakin paikkoja eläinten pienine elintiloineen, mutta Givskudissa vankeus oli tehty piirun verran paremmaksi huikean isoine alueineen, joissa kirahvitkin mahtuivat vaikka juoksemaan. Lisämausteen vierailuun toi se, että puiston alueiden läpi ajetaan autolla kuin safarilla ikään ja oli vinkeää nähdä vaikkapa seepran kopsuttavan suoraan auton vierestä.

Autot jonoihin ja omaan tahtiin puistoon

Jouduimme hieman jonottelemaan sisäänpääsyä puistoon, mutta autot ohjattiin selkeästi monelle eri kaistalle ja kun oli päässyt puiston porttien sisäpuolelle, aluetta sai kierrellä rauhassa ilman ruuhkia omaan tahtiin. Välillä oli mahdollisuus pistää auto parkkiin ja kulkea katsomaan vaikka apinoita tai pysähtyä syömään tanskalaisittain omia eväitä, nauttimaan kahvilapalveluista tai viihtyä leikkialueilla lasten kanssa.

Sisäänkäynnillä kysyttiin, mistä olemme kotoisin ja ystävällinen lipunmyyjä nakkasi meille käteen viimeiset supisuomeksi olevat esitteet. Muutenkin henkilökunta oli silmiinpistävn vieraanvaraista, vastaantulevien huoltoautojen kuljettajat vilkuttelivat aina ja ihan hymyn kera.

Elokuun lopun lauantaipäivä oli ihanan aurinkoinen, meille sattui todella hyvä sää muutenkin, koska edellinen viikonloppu oli käsittääkseni ollut jo aika sateinen. Jäätelöt maistuivat leikkipaikan laidalla ja t-paidalla pärjäsi mainiosti. Viimeisissä kesäpäivissä on aina paljon iloa mutta myös hieman kaihoa, kohta tämä lämpö loppuu.

Avoimia portteja ja tiukempia turvatoimia

Konseptina tällainen drive-in zoo oli minulle ja miehelle siinä mielessä tuttu, että ollaan ajettu joskus vuonna miekka ja kypärä Ameriikan Arizonassa täysin ex-tempore reitille osuneen Bearizonan puiston läpi, ja kokemus oli tuolloin todella mieleenpainuva. Ihan samoille leveleille ei tällä reissulla päästy, mutta noh, Amerikassa kaikki kuuluukin olla isompaa.

Lauhkeampien elukoiden, kuten kirahvien ja seeprojen aitauksissa lapset saivat katsella menoa auton ikkunat auki, mutta leijona-aitaukselle tullessa säännöt olivat tiukat. Ikkunat ja ovet visusti kiinni ja jos tulisi hätätilanne, pitäisi töötätä auton torvella. Normaalisti eri eläinten alueita erottivat ajoporteilla vain kulkuesteet, leveillä väleillä varustetut pyöreät rautatangot, joiden ylittäminen onnistuisi kumipyörillä mutta ei kavioilla tai tassuilla.

Leijonien kohdalla oli lisäksi hurjan korkea piikkilanka- ja sähköaidan yhdistelmä sekä tuplaportit. Ensin ajettiin peräkkäin pieneen karsinaan, jonka edessä oleva vetoportti oli kiinni. Takana oli vastaava portti, jonka sulkeutuessa etuportti aukesi ja autokaravaani pystyi ajamaan alueelle.

Lämpimänä päivänä nämä verenhimoiset petoeläimet vetivät lonkkaa laumassa tammenlehvien katveessa. Joku taisi höristää hieman korviaan ja toinen heilautti välinpitämättömänä tassuaan. Jellonille oli tarjolla hieman sivummalla hurjan kokoinen lihakimpale, josta todennäköisesti oli jo parhaat fileet riivitty päältä, koska nyt se sai kerätä rauhassa kärpäsiä lauman nokostellessa.

Dinosaurusten ruokkiminen kielletty

Givskud Zoon loppuvetonaulana oli dinosauruspuisto, joka oli hämmästyttävän kiva. Meillä ainakin tykätään dinosauruksista, ei nyt niin että oltaisiin niihin täysin pähkinöinä, mutta silleen että ainahan ne kiinnostaa. Ajatuksena olisi vielä ehtiä Heurekaan katsomaan sen dinonäyttely, mutta olen vähän ollut kiikunkaakun sen kanssa miettiessäni, mahtaako ne olla nelivuotiaalle liian pelottavia? Täällä asiaa oli hyvä testata, koska dinot olivat tosiaan valtavia – ja lasikuitua. Tämä varmistettiin koputtelemalla useimpia dinoja kyljestä.

Reetta sai aikanaan Saksan perhepäivähoitajaltaan stegosaurus-lelun ja se onkin ollut tytön lempparidino siitä lähtien. Olipas hauska nähdä se täälläkin!

Nämä dinot olivat taidokkaasti tehty, ainakin vaikutelma oli hurjasti parempi kuin sekavansuloisessa Dinopark Funtanassa Kroatiassa. Leveä kävelyreitti kulki hauskasti mutkitellen, koskaan ei tiennyt mikä saurus seuraavan kurvan takaa löytyisi. Luonnollisesti tarjolla oli monenmoista infotaulua ja tietoa dinosaurusten tuhosta.

Lopussa oli tarjolla pelkän kävelyn ja katsomisen vastapainoksi tekemistä lapsille. He saivat kilkatella kalkkikivistä esiin ”fossiileja” ja sihdata niitä myös leikkipaikan hiekkalaatikolta. Sieltä löytyi taskunpohjalle kotiinviemisiksi kaikenlaista pikkuhammasta ja luunpalasta.

Jos reissuaikataulu antaa myöden, Givskud Zoossa saisi vierähtämään vaikka kokonaisen päivän. Jos ihan näin paljon aikaa ei liikene, suositukseni olisi 4-5 tuntia, jos haluaa vähänkään rauhassa yrittää nähdä puiston tarjontaa.

Edullinen majoitusvaihtoehto on sisäänkäynniltä kivenheiton päässä oleva Danhostel Gisvskud Zoo, jossa viivyimme kaksi yötä. Nimensä mukaisesti kyseessä on hostelli, joista meillä on yleisesti todella vähän kokemuksia, joten en sen kummemmin ota tähän kantaa. Mutta sängyt ja suihku löytyi, yllättävän hyvä aamiainen oli erikseen tilatessa tarjolla ja lakana-pyyhepaketin saa myös varattua. Pihalla oli maksuton parkkipaikka ja henkilökunta oli täälläkin kovin ystävällistä.

***

Legoland Billund Resortilla on yhteinen etuohjelma lähialueen kohteiden kanssa. Kun lataat Be Happy Pass -sovelluksen puhelimeesi, saat käyttöön useita etuja. Givskud Zoossa on mahdollisuus päästä ruokkimaan eläimiä eläintenhoitajan kanssa. Lisätietoja Be Happy Pass -nettisivuilta.

***

Blogini uusimmat jutut näet helposti Facebookissa, kuvia ja myös arkisempia stooreja Instagramissa, ja voit seurata minua myös Bloglovinissa ja Blogit.fi:ssä

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply