Suomen suurin matkablogiyhteisö

Esikoulu alkaa viikon kuluttua

Keski-Euroopassa on lomakausi parhaimmillaan mutta Pohjolan perällä kaivetaan jo kurahousuja esiin ja nimikoidaan vaatteita päiväkotien alkua varten. Arminilla alkaa esikoulu täällä torstaina ja en voi uskoa, että kesä on jo niin pitkällä. Toisaalta, onhan tässä tosiaan lomailtu jo niin monta viikkoa, että jonkinlainen arki ja päivärytmi otetaan vastaan kauhunsekaisella ilolla. Seuraavan kerran voin olla koko kesän kotona sitten varmaan eläkkeellä, jos sinne saakka koskaan meidän ikäpolvi tulee pääsemään.

Asioiden hoitaminen on niin helppoa

Olin hakenut – ja sain! – molemmille lapsille hoitopaikkaa tuosta meidän lähimmästä päiväkodista, joka on Arminille jo tuttu ajalta ennen Reettaa ja Saksaan muuttoa. Eihän hän sitä oikeasti muista, mutta muutamat hoitajat muistavat vielä pojan. Eivätkä meinanneet uskoa, että Armin on jo tuleva eskarilainen! Aika rientää. Reetalle toki paikka on ihan uusi.

Soittelin päiväkotiin sen avauduttua kesäloman jälkeen ja halusin vähän tiedustella, että miten tämä aloitus nyt hoituu käytännössä. Myöskin Reetan ryhmä oli edellisellä keskustelukerralla vielä hieman auki. Voi miten helppoa näitä asioita on hoitaa nyt täällä! Siitä vaan puhelin käteen ja soittamaan, ilman että tarvitsee googlata sanoja etukäteen ja jännittää, että mahtaako yhtään saada asiaansa selvitettyä. Saksassa jokainen puhelinsoitto oli aina joku tunnin operaatio etukäteisvalmisteluineen ja lopputulos oli mitä sattui.

Muistan edelleen sen kerran, kun ensimmäistä kertaa soitin Saksassa läheiseen päiväkotiin ja yritin tiedustella, olisiko heillä vapaita paikkoja meidän lapsille. Minä en puhunut saksaa enempää kuin ”Sprechen Sie Englisch?” ja täti ei puhunut englantia senkään vertaa. Yritimme hetken niin, että minä sanoin lauseen englanniksi, hän vastasi jotain saksaksi. Muutaman virkkeen jälkeen oli vaan pakko painaa puhelu poikki, ei siitä tullut yhtään mitään.

Oliko teillä hoidon tarvetta?

Mutta nyt, sain muutamalla yhdistämisellä langan päähän Reetan tulevan opettajan ja sovittiin kaikesta selvällä suomen kielellä. Armin jää suoraan eskariin aamulla klo 9 ja samalla voin mennä Reetan kanssa tutustumaan hänen uuteen ryhmäänsä. Tehdään sama perjantaina ja maanantaista alkaen olisi sitten tarkoitus, että molemmat pääsevät nauttimaan aamupuuroista, uusista kavereista ja varhaiskasvatuksesta.

Varhaiskasvatuksesta puheenollen, en voi olla mainitsematta pientä kuriositettiä, joka särähti Hausfraun  korvaani soittaessani päiväkotiin. Kyselin, että mikä mahtoi olla Reetan hoidon aloituspäivä, en yhtään muistanut, mitä olin hakemukseen tarkalleen alunperin laittanut. Ajankohdaksi oli merkitty eskarin aloituksen jälkeinen maanantai, ja sanoin sen sopivan oikein hyvin. ”Niin oliko teillä siinä jo hoidon tarvetta?”  ystävällinen apulaisjohtaja tiedusteli puhelimessa.

Jaa, mitä tähän nyt sanoisi. Ei, ollaan ihan kunnossa? Kyllä, todellakin on, tämä 10 viikkoa riittää jo. Ei, en aloita töitä heti silloin vain kahden viikon kuluttua siitä. Eikö täällä ole subjektiivinen oikeus päivähoitoon? Eikö tämän pitänyt olla sitä varhaiskasvatusta, ei pelkkää päivähoitoa? Päädyin vain toteamaan, että kyllä on kiitos.

Ehkä olen vähän herkillä tämän asian suhteen, koska Saksassa suhtautuminen oli vaan niin eri. Kyllä, sielläkin on pulaa hoitopaikoista mutta missään kohtaa ei kukaan puolikkaalla lauseellakaan vihjannut, että miksei sun lapset ole kotona sun kanssa, jos et ole töissä? Yli kolmevuotias lapsi aamupäivällä leikkipuistossa äitinsä kanssa – sellaista ei nähnyt käytännössä koskaan.

Mutta tästä pienestä säröstä huolimatta odotan todella hyvillä mielin päivähoidon aloittamista. Ja olen erityisen kiitollinen, että ensimmäiset pari viikkoa voimme totutella vähän lyhyemmillä hoitopäivillä. Ja minä ajattelin hoitaa sillä välin ne omalla to do -listalla sen 10 viikkoa roikkuneet asiat.

Ja käydä lounaalla jossain muualla kuin leikkipuistossa.

***

Blogini löydät myös FacebookistaInstagramistaBloglovinista ja Blogit.fi:stä

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Katriina 3.8.2019 at 13:54

    Saksassa ei makseta veroista naisille siitä, että ovat kotona. Vuodesta 2015 asti on lapsilla 1- vuotiaasta alkaen lakisääteinen oikeus varhaiskasvatukseen. Se tarkoittaa, että huoltajalla on lakisääteinen oikeus saada kaupungilta tai kunnalta vahingonkorvausta menetetystä työtulosta, jos ei päiväkotipaikkaa löydy. Jos neuvottelut eivät tuo tulosta, voi nostaa kanteen hallinto-oikeudessa.

  • Leave a Reply