Suomen suurin matkablogiyhteisö

Onnistuneen kesän määritelmä

Kesä Suomessa on tähän mennessä mennyt suurinpiirtein niinkuin toivoinkin ja itseasiassa vielä paremmin. Kauhukuvat kylmästä ja sateisesta lomasäästä eivät käyneet toteen ja tälläkin hetkellä pihallamme Helsingissä on yksinkertaisesti niin kuuma (30c varjossa), että istun mielummin sisällä.

Ilmalämpöpumppu kutsuu viilentymään neljän seinän sisälle ja samaan aikaan takaraivossa jyskyttää, että näin se kesä menee sitten hukkaan hellettä pakoillessa. Onneksi hellettä voi pakoilla myös merenrannalla, ystävien mökillä, jossa ollaan niin monet ikimuistoiset juhannukset vietetty joskus kultaisena aikana ennen lapsia.

Hillitön helle

Keski-Euroopan helteet ovatkin sitten ihan toinen lukunsa. Muistan viime kesältä kun astelimme Kölnin eläintarhassa 36-asteen paahteessa ja nyt Düsseldorfissakin on ollut yli 40c lämpötiloja. Ja Saksassa ainakaan ei juuri ilmalämpöpumppuja näy, joten kuumuus hiipii väistämättä sisällekin vaikka kuinka yrittäisi pitää asunnon viileänä.

Hesarissa oli just pieni juttu liittyen Saksan jo vaaralliset mittasuhteet saaneisiin helteisiin ja paikalliseen tuuletuskulttuuriin. Osa haluaa helteestä huolimatta pitää hieman ikkunaa auki, jotta mahdollisuus tuulenvireeseen olisi mahdollinen ja osa taas pitää kaikki mahdolliset luukut ainaskin päiväaikaan kiinni, jotta ilma pysyisi sisällä viileämpänä.

Itse olen ehdottomasti luukut kiinni -koulukunnan kannattajia. Olinkin tosi ylpeä itsestäni Saksan kesinä, kun sain sisäilman pysymään meidän kodissa parhaimmillaan kymmenisen astetta ulkoilmaa viileämpänä. Ja silti makuuhuoneessa oli joku 25 astetta, että eihän siinä nyt sinänsä mitään viileää ollut.

Kirjoitinpa tästä aikanaan oman jutunkin, joka on taas ajankohtainen: Hausfraun vinkit hellepäiviin

Kesäloman loppusuora

Tajusin juuri, että Arminin eskari alkaa alle kahden viikon kuluttua. Vielä toukokuussa loputtomalta näyttävä kesä kääntyy vääjäämättömästi loppusuoralle, ja tässähän meinaa iskeä jonkinsortin kesäressi. Samaan aikaan tuntuu siltä, että tätä kesää – paluumuuttokesää – pitäisi jotenkin suorittaa käymällä ja kokemalla mahdollisimman monta suomalaista kesäperinnettä. Ja eihän me olla edes Lintsille vielä ehditty!

Toisaalta, kesälomanhan pitäisi olla sitä lomaa, jolloin ei tarvitsisi tehdä kuin pakolliset. Mutta sellaisesta möllöttelystä ei juurikaan jää mitään muistijälkiä, ja ainakin omasta mielestä kesä, tai mikä tahansa ajankohta, tuntuu sitä pidemmältä mitä enemmän tekee erilaisia asioita.

Ja kuitenkin – ollaanhan me jo ehditty vaikka ja mitä. Juhannus vietettiin ystävien tutulla mökillä, isomummia on käyty moikkaamassa Varkaudessa ja nyt vietettiin pari yötä toisten ystävien luona Degerbyssä, Inkoon liepeillä, ja sieltä tämän jutun ihanat kuvatkin ovat.

On käyty uimassa, rannalla, leikkipuistoissa ja muutamassa museossa. Grillattu, syöty jätskiä, poimittu mansikoita, mustikoita ja yritetty saada unta valoisassa Suomen kesäyössä.

Ystäville ja sukulaisille saa nyt kyllästymiseen saakka – vaikkakin toki ymmärrettävistä syistä –  vastata, että miltä nyt tuntuu olla Suomessa? Hyvältä. Tutulta ja hieman erilaiselta samaan aikaan. Kuin ei oltaisi poissa oltukaan, mutta saatu jostain kasapäin kokemuksia mukaan. Tasapainoiselta. Siltä, että oli mahtavaa, että voitiin lähteä mutta myös palata.

Ja siinä astellessani saunamökiltä ulkohuussiin ymmärsin, kaikesta tästä kokemushakuisuudesta huolimatta, miten voisin määritellä onnistuneen kesän?

Kesä on onnistunut silloin, kun paljaat jalkapohjat eivät enää kipristele mökkipihan jokaisesta sorakivestä tai karkeasta ruohonkorresta.

***

Blogini löydät myös FacebookistaInstagramistaBloglovinista ja Blogit.fi:stä

Previous Post Next Post

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Tuikku 29.7.2019 at 20:05

  Hyvää,mukavaa ja lepposaa loppukesää,vielä sitä on jäljellä ja vielä tulee kauniita päiviä. Tampereellakin on ollut kaunis kesä😊😎😘

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 1.8.2019 at 21:57

   Kiitos samoin sinulle <3

 • Reply Periaatteen Nainen 3.8.2019 at 08:37

  Loistava määritelmä hyvälle kesälle!

  Suomessa nämä 30 asteen lämmöt tuntuivat paljon kovemmilta kuin kesällä Espanjassa 😀 . Jotenkin täällä olen tottunut viileämpään (ja puuttui uima-allas ja tinto de verano taittamasta helteen haittoja). Olen myös ikkunat kiinni-koulukuntaa 🙂

 • Reply Emilia/Merkintöjä maailmasta 3.8.2019 at 16:10

  Symppis lopetus postauksessa 😍 Teidän kesä kuulostaa täällä Suomessa siltä, että on ollut sekä ohjelmaa että mukavaa rentoilua 😊 Ihanaa kesän jatkoa, nyt helteet ovat ainakin toistaiseksi ohi ja viileältä tuntuu, ojasta allikkoon😅😅

 • Reply Noora / Seikkailumielellä 4.8.2019 at 23:46

  Itse vasta aloittelen kesälomaani, joten todistelen tässä sekä sinulle että itselleni, että ei se kesä vielä ole ohi! Vaikka kaikki tuntuvatkin jo puhuvan syksystä ja paluusta arkeen, mikä tietty on ihan ymmärrettävää, kun koulut kohta jo alkavat. Satuin muuten olemaan Düsseldorfissa juuri touko-kesäkuun vaihteessa hirveiden helteiden aikaan ja täytyy sanoa, että suurkaupungissa helle tuntui entistäkin tukalammalta. Pääsin myös kokemaan saksalaisen ullakkoasunnon, jonka ikkuna oli juntattu niin tukevasti raolleen, että hellettä ei pitänyt ulkona mikään. Siihen verrattuna tämä suomalaisen raikas kesäsää on ihan hyvä vaihtoehto 🙂

 • Leave a Reply