Suomen suurin matkablogiyhteisö

Sveitsin roadtrip: Sinivihreä Blausee, lampi kuin sadusta

Pysähdys piskuisella Blauseella, Kandergrundissa, noin 40 kilometriä Interlakenilta lounaaseen, oli odotuksien arvoinen. Paikka toi kovasti mieleeni edellisvuonna roadtripillemme osuneen Blautopfin Saksassa, ja voisin mielelläni ihastella tällaisia järviä tai lähteitä enemmänkin. Haluan myös heti alkuun huomauttaa, että näitä järvikuvia ei ole käsitelty, vaan valot ja värit näkyvät tässä sellaisinaan kuin ne kameraan tallensin.

Jääkaudelta tähän päivään

Blausee on saanut alkunsa noin 50 000 vuotta sitten jääkauden aikana, jolloin Kanderstegin laaksoa koetteli valtava lumivyöry. Laaksoon kasautui jäätä ja jättimäisiä kivia. Jääkauden päättyessä sulava jää ja lumi jätti jälkeensä useita isoja kuoppia ja monttuja, täynnä vettä tottakai. Joet ja virrat ovat vuosien saatossa tasoittaneet näistä useita mutta eivät suinkaan kaikkia – kuten ei ole tapahtunut Blauseelle.

Aivan Blauseen vieressä virtaa joki, mutta se ei ole sidoksissa lampeen, vaikka tämä toki tulisi ensimmäisenä mieleen. Blausee täyttyy ja tyhjenee maanalaisista virtauksista. Koko lammen vesi vaihtuu kokonaan 2-4 päivässä, eikä se lämpene kesälläkään koskaan yli 10 asteen. Sen sijaan talvisaikaan veden lämpötila on noin 6 astetta, joten se ei jäädy koskaan. Vesi on kirkasta ja mineraalirikasta ja tosiaan taianomaisen sinistä, erityisesti auringon pilkistässä.

Lammen alueelle on sisäänpääsymaksu (8 CHF aikuisilta, 4 CHF lapsilta 6-15v) ja sillä pääsee nauttimaan kauniista luontopoluista, leikkipaikasta ja grillausmahdollisuudesta omille eväille. Lisäksi hintaan kuuluu soutelu lammen ympäri oppaan johdolla. Veneen pohjassa on läpinäkyvä pleksi, josta erityisesti lapset tykkäsivät kurkkia alla uivia kaloja. Opas kertoi sekä lammen todellisesta historiasta että vanhasta legendasta, miten lampi on saanut sinisen värinsä. Surulliseen rakkaustarinaan liittyi ainakin kaunis neito, jolla oli kovin siniset silmät ja joka itki silmät päästään lemmittynsä perään.

Muutama tunti vierähti kevyesti alueella ja poislähtiessä kierreltiin vielä hieman viereisiä luontopolkuja, joista osa kulki isojen siirtolohkareiden muodostamien kujien ja tunneleiden läpi. Täysin esteetönkin reitti toki oli mahdollinen.

Lopuksi vielä vinkkinä Blauseen parkkipaikan kupeessa oleva Pizzeria Conventino. Usein tällaiset ”syö täällä tai ole syömättä” -paikat keskellä ei-mitään eivät vakuuta, mutta nyt saatiin kyllä todella hyvät pizzat sekä aikuisille että lapsille. Kannattaa huomioida kuitenkin keskieurooppalaiset aukioloajat, eli iltapäivisin putiikki on kiinni – kerrankin hoksattiin tämä ajoissa eikä jääty nuolemaan näppejämme.

***

Lisätietoja lammesta Blauseen nettisivuilta

***

Tämä juttusarja käsittelee toukokuussa 2019 tekemäämme roadtrippiä Sveitsissä. Kategoriasta ”Matkailu maittain – Sveitsi” löydät kaikki muut sarjan jutut. Tervetuloa mukaan!

***

Blogini löydät myös FacebookistaInstagramistaBloglovinista ja Blogit.fi:stä

Previous Post Next Post

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply Iida In Translation 28.7.2019 at 12:33

  Onpa upean näköinen paikka! Tuo vesi on kyllä häkellyttävän väristä, näyttää tosi taianomaiselta.

  Toivottavasti tuonne pääsisi vielä joskus! 😊

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 1.8.2019 at 21:59

   Jos Sveitsiin on suunta niin suosittelen kyllä! Onhan siellä tosiaan näitä kuvankauniita paikkoja joka sormelle ja varpaalle, mutta tässä yksi ehdotus 🙂

 • Reply Iina / Iina travels 28.7.2019 at 19:17

  Ihana lampi! Ja tuo veneajelu kuulostaa kyllä kivalta lisältä lammen tutkailuun.

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 1.8.2019 at 22:00

   Veneily oli kiva, huomasin mahdollisuuden siihen vasta kun oltiin jo suunnittelemassa lähtöä, mutta onneksi jäätiin vielä hetkeksi odottelemaan, kun seuraava lähtö oli ihan hetken kuluttua 🙂

 • Reply Maiju 28.7.2019 at 19:53

  On kyllä huikean näköinen järvi! Myös maantieteellinen historia, eli miten esimerkiksi jokin paikka on muodostunut, on todella kiinnostavaa. Kiinnostavampaa kuin paikalliset myytit ja tarinat. 🙂

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 1.8.2019 at 22:09

   Lammen pohjaan oli upotettu tätä neitoa kuvaava patsas, joka korostaisi myytin taustaa – se oli ehkä mielestäni vähän korni mutta itse tarina oli kuitenkin ok. Mutta joo, tässä tapauksessa todellisuus oli tarua mielenkiintoisempaa 🙂

 • Reply Sanni/Revontulia repussa 29.7.2019 at 09:57

  Oi vautsi, onpa erikoinen ja hieno luontokohde! 😊

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 1.8.2019 at 22:10

   Luontokohteet on usein mielenkiintoisempia kuin ne ihmisen rakentamat 🙂

 • Reply Sonja | FIFTYFIFTY 30.7.2019 at 15:29

  Vau minkä värinen! Mulla on sydämessä paikka kaikille tällaisille kirkasvetisille järville ja joille. Tuonnekin olisi tehnyt mieli pulahtaa, mutta hyvä tietää, ettei lämpötila oikein salli sitä. Tämä täytyy pistää muistiin. 🙂

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 1.8.2019 at 22:11

   Joo ei uimareille 😀

 • Reply Jenna / Citylights & Sunsets 31.7.2019 at 16:56

  Onpa kaunis paikka! Olisi ihanaa päästä näkemään noin satumainen lampi itsekin. Sveitsi on kyllä ihan mun suosikkimatkailumaita, mekin ajeltiin siellä ja Italiassa touko-heinäkuussa. Nähtävää riittäisi noilla suunnilla loputtomiin!

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 1.8.2019 at 22:12

   Mäkin menisin koska vaan Sveitsiin uudestaan, mutta sen hinnat on kyllä sen verran suolaiset, ettei ihan heti uudestaan. Tai jos pystyisi aina vaan Italian puolelta koukkaamaan sinne, sitten ehkä 😀

 • Reply Tiina Johanna / Kookospalmun alla 31.7.2019 at 19:29

  On todella kaunis ja suorastaan taianomaisen värinen lampi. On myös todella rauhallisen näköistä, tuolla kelpaisi luonnon helmassa rentoutua ja nauttia maisemista. 🙂 Ihanan kirkasta vettä ja mielenkiintoinen kohde ehdottomasti!

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 1.8.2019 at 22:14

   Rauhallista oli, joskaan ei toki aivan turistivapaata (kuten ei varmaan mihinkään aikaan vuodesta). En tiedä kuinka jumissa mahtaisi olla kesäkuukausina?

 • Reply Sandra / Terveiset päiväntasaajalta 1.8.2019 at 15:50

  Voi että miten kaunista! Uskomattomat värit todella. 🙂 näitä olisi ihana nähdä paljon ja tehdä vaikka järviin pohjautuva roadtrip. 😅

 • Reply Emilia/Merkintöjä maailmasta 3.8.2019 at 16:03

  Mielettömän näköinen paikka 😍 ihana luonnon paratiisi. Täytyy pitää mielessä sun postaus ja muut jutut, Sveitsiin ois ihana mennä kunnolla joskus roadtrippaileen.

 • Reply Anna | TÄMÄ MATKA 3.8.2019 at 16:44

  Näistä erikoisen näköisistä järvistä ja lammista on kyllä kiva kuulla. Viimeksi ihailin Saksassa Füssenin luona ihanan turkoosia jokea. Yhden kerran minua on kyllä hieman höynäytettykin. Montenegrossa on tosi kuuluisa (ainakin paikallisten mielestä) Crno jezero eli Musta järvi. Se on yksi Durmitorin kansallispuiston 18 jääkaudella syntyneestä kirkasvetisestä järvestä. Kovan kävelyn päätyttyä pääsin järvelle vain todetakseni, että se oli ihan normaali järvi 😀

 • Reply Anu / Matkataan Mutkitellen 3.8.2019 at 17:36

  Sveitsissä on toinen toistaan upeampia paikkoja ja tämä on vielä omalla tavallaan hieno. Uskomattomat värit. Pitääpä paikataa vielä tarkemmin kartalle, tänne voisi seuraavalla Sveitsin matkalla ehkä suunnata.

 • Reply Kohteena maailma / Rami 4.8.2019 at 07:40

  Kauniit värit, komean näköinen paikka! Täytyypä laittaa nimi muistiin, mikäli lähiseudulle reissu suuntautuu. Tuollaiset paikat nostavat reissufiiliksen korkealle.

 • Leave a Reply