Suomen suurin matkablogiyhteisö

Externsteine – pyhiä ja pakanoita vuosisatojen ajalta

Kaikenlaista sitä tulee itselleen Google Mapsiin tallennettua muistiin – mutta onneksi! Eihän näitä mielenkiintoisia paikkoja muuten voisi mitenkään muistaa ulkoa. Ja mikä on erityisen mahtavaa, paikat eivät lopu vaikka kuinka yrittäisi niitä kahlata läpi. Viikonloppuna kävimme katsastamassa mahtavan Externsteinen kivikasan, joka sijaitsee Luoteis-Saksassa, noin 200km Düsseldorfista kohti Hannoveria.

Kyseessä on ikiaikainen palvontapaikka, jota ovat pitäneet omanaan niin pakanat kuin kristitytkin. Hiekkakivestä noin 70 miljoonaa vuotta (!) sitten muodostuneet kivipilarit työntyvät kuin tyhjästä lähes 40 metrin korkeuteen keskellä Teutoburgin metsää. Kaikki sai alkunsa vaivaiset 100 miljoonaa vuotta sitten, kun maankuoren liikkeet puskivat hiekkakivikerrokset pystysuunnassa ylöspäin ja seuraavien miljoonien vuosien aikana pehmeä maa-aines huuhtoutui vähitellen pois jättäen näkyviin vain nämä valtavat pilarit.

Jätettiin auto parkkiin (3€/päivä) harvakseen paikoitetulle alueelle. Parkkipaikan jälkeen on pieni info- ja museopiste, jota ei kannata ohittaa. Siellä on kompakti näyttely Externsteinin kivien synnystä ja alueen historiasta. Infot ovat saksan lisäksi englanniksi ja myös lapset on huomioitu (joskin heidät vain saksaksi). 

Infolta on lyhyt, noin 300m matka itse kivien luokse. Alueella on mahdollista myös seurata eri pituisia merkittyjä ulkoilureittejä, mutta me tyydyimme tällä kertaa pyörimään vain kivien lähiympäristössä, siihenkin sai 5- ja 3-vuotiaiden kanssa uppoamaan aikaa ihan kiitettävästi. 

Näköalatasanteet korkeuksissa

Kivipilareita on yhteensä 13, ja niistä on selkeästi näkyvissä neljä. Kolmeen näistä pääsee kiipeämään osittain hyvinkin kapeita, jyrkkiä ja isoja porrasaskelmia pitkin. Sisäänpääsy maksaa 4€ aikuisilta ja 6-14-vuotiailta 2€. Portaiden sivussa on kaiteita, joista pitää kiinni ja lapsetkin uskalsi päästää kulkemaan ilman suurempia sydämentykytyksiä. Paikka onkin kuulemma erilaisten koululaisryhmien suosiossa retkikohteena.

Kivipilarista toiseen voi mennä kaarevaa, osittain puista siltaa pitkin. Silta on tehty vuonna 1811 ja heikompaa saattaa hirvittää sen ylittäminen. Korkeus on muutenkin juuri sellainen, että sen pystyy oikein hyvin aistimaan ja itsekin teki hieman mieli nojata mielummin kivipaasia päin kuin kurkkia kaiteen yli.

Nykypäivän palvontamenoja todistamassa

Ylhäällä, vain siltaa pitkin saavutettavissa olevassa kivitornissa, on koverrettu pyöreä reikä kiviseinään ja sen edessä on selvä alttari – minkä uskonnon alunperin, sitä tarina ei kerro.

Tänne oli kivunnut myös noin reilut kymmenkunta naista, jotka edustivat ehkäpä jonkin luonnonuskonnon ryhmittymää. He soittivat noitarummun näköistä lyömäsoitinta ja pitivät rytmiä yllä erilaisilla marakasseilla. Lisäksi he lauloivat kuin transsiin vaipuneina ”Eeeeee-oooooooo”. (Jos haluat nähdä tästä videopätkän, kurkkaa blogin Instagram, Externsteinin jutut on tallennettu sinne kohokohdat-pallukkaan). Puheesta päätellen nämä naiset olivat hollantilaisia. Katsoimme menoa hetken aikaa ja lähdimme takaisin maan pinnalle.

Kävelimme alhaalla kohti ulommaisen kivipaaden vieressä olevaa tekolampea. Taas alkoi kuulua rummunlyöntejä, koko ajan voimistuen. Tämän kivipilarin juureen olikin sitten koverrettu kokonainen ihmisen mentävä hautakuoppa. Mies soitti noitarumpuaan ja lauloi, poltti paksua suitsuketta ja teki käsillään liikkeitä kivikuopassa todella makaavan naisen yllä. Sen ympärillä pienempi seurue kävi läpi omia rituaalejaan. Enpä olekaan vähään aikaan nähnyt mitään oudompaa. 

Eikä tässä vielä kaikki! Niityllä kivien edustalla oli toistakymmentä miestä ja naista, jotka seisoivat piirissä. Keskellään heillä oli kukkia ja muita esineitä, joiden voisin kuvitella edustavan jonkinlaisia uhrilahjoja. Välillä he pitivät toisiaan käsistä kiinni, nostivat käsiään ylös ja toisiaan yksi heistä näytti pitävän puhetta muille. Me viihdyttiin alueella yhteensä noin kolme tuntia, ja tämä joukkio oli paikalla vähintään yhtä kauan kuin mekin.

Kristinuskoa paikalla edustaa yhden kiven kylkeen kaiverrettu taidokas reliefi, joka on määritelty tehtäneen 1100-luvulla. Teoksessa Joosef Arimatialainen ja Nikodemus ottavat Jeesuksen pois ristiltä Johannes Kastajan ja Marian suriessa vieressä. Reliefin takana on ihmisen kallioon kaivertamat onkalot, joita on voitu pitää kirkkona tai muuna pyhänä paikkana.

Ulkoiluvarusteista tärkeimmät on kengät

Hieman paremmalla ulkoiluvaatetuksella, yhdellä lisäevässetillä ja vesipullolla olisi voinut mennä vielä lisätuntikin. Paikalle kannattaa myös valita kunnon kengät, koska Externstein tarjoaa parjon kiipeiltävää ja jyrkkiä mäkiä. Toisaalta reissusta selviää kyllä nähtävästi myös henkkamaukan sileäpohjaisilla tennareilla, kuten 3v osoitti. Vielä jälkeenpäinkin molempien lasten suosikki kohteessa oli nimenomaan kiipeily.

Vuosittain Externsteine vetää puoleensa puolisen miljonaa kävijää, eikä syyttä. Mystisen historiansa vuoksi paikka on myös houkutellut joskus turhankin paljon väkeä, ja mm. telttailu alueella on jouduttu kieltämään vuonna 2010.

Jatkoin päivän mittaan omia valokuvaustreenejäni lensballin eli linssipallon kanssa. Huomasinpa myös samalla, että jos kuvaa aurinkoisella säällä, kannattaa olla hyvin tarkkana miten palloa pitelee kädessään. Toimii nimittäin aika tehokkaana polttolasina oikeassa kulmassa!

Externsteinen viralliset nettisivut (vain saksaksi)

***

Blogini löydät myös Facebookista, Instagramista, Bloglovinista ja Blogit.fi:stä

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Make 26.3.2019 at 19:31

    Sitten tutustumaan Thingstätteihin, esim Heidelbergissa. Thingspiel sanalla löydät listan amfiteattereista.

  • Leave a Reply