Suomen suurin matkablogiyhteisö

Viikonloppu Champagnen alueella

Kun asuu reilun neljän tunnin ajomatkan päässä samppanjan valmistusalueelta, niin onhan sinne mentävä, vaikkapa viikonlopuksi kuten me. Jo tuttuun tapaan ohjelmassa oli aamulähtö, tällä kertaa hieman ”myöhemmin” kuin normaalisti eli klo 5.30. Pitkäaikaisia lukijoita ei ehkä enää edes yllätä tieto, että oltiin koko perhe autossa kolme minuuttia ennen tätä valmiina lähtemään liikkeelle…

Ajomatka kulki sujuvasti halki Hollannin ja Belgian aina Pohjois-Ranskaan vaikka vettä satoi lähes koko matkan; taukoamatta, hellittämättä ja täysin armotta. Näkökentän valtasi harmaan sävyjen koko kirjo ja tarkistelin vähän väliä puhelimesta määränpäämme Éperneyn kaupungin sääennusteita, jotka kivenkovaan väittivät ettei siellä sada. 

Uskomatonta kyllä, sade hellitti kuin hellittikin 50km ennen Épernaytä eikä pilannut viikonloppuamme. 

Samppanjan pääkaupunki Épernay

Épernayn kaupunki on yksi samppanjan tuotantokeskuksista Champagne-Ardennen aluella. Kaupunki oli pienempi kuin muistin. Olen piipahtanut miehen kanssa täällä noin kymmenisen vuotta sitten, joten luvassa oli jotain tuttua mutta kuitenkin paljon uutta. Viikonlopun majapaikka löytyi booking.comin kautta ja se soveltui mainiosti meille pariksi yöksi. Asunto oli aivan vanhan kaupungin ytimessä, postitalon yläkerrassa. Lisäplussaa siitä, että auton sai portin taakse postin pihaan suojaisaan parkkiin. Asunnolta oli kävelymatka kaikkiin oleellisiin paikkoihin – kuten Moët & Chandonille ja leipomoon.  

Kapeat jalkakäytävät tulivat nopeasti tutuiksi, kun puikkelehdimme etsien lounaspaikkaa. Ranskassa kannattaisi aina muistaa, että monet kaupat ja ravintolat sulkevat ovensa iltapäiväksi. Ja sitähän suomalainen sadattelee, vaikka luulisi meidänkin perheen olevan jo enemmän keskieurooppalaisesta rytmissä. Mutta silti: paikka, jonka nimi on Lunch Time on kiinni klo 12:00! Mina ei ummarra tata! 

Saatiin lopulta ruokaa, lasten toiveesta pizzaa. Google Maps johdatti meidät L’eurasienne nimiseen paikkaan, joka olikin enemmän noutotilauksia varten. Ikkunalaudalle mahtui kuitenkin juuri 4 henkeä syömään ja jokaiselle löytyi baarijakkarakin. Pizzat oli ihan loistavat, joten kannatti jäädä ja saatiin ystävällisen (omistajan?) suosituksesta kylkeen paikalliset oluet, joissa häivähdys inkivääriä. Siinä sitten pizzan ja bissen äärellä naureskelin, että eikö tämän pitänyt olla samppanjamatka?! 

Samppanjaa oli kuitenkin luvassa myöhemmin, iltapäivällä mentiin minnepä muuallekaan kuin Moët & Chandonin kellarikierrokselle. Valittiin kolmesta vaihtoehdosta keskimmäinen eli Imperial-kierros, jonka päätti kahden eri kuohuvan maistelu. Luvassa myöhemmin erillinen kertomus sekä Moëtin kierroksesta (lue juttu) että vastaavasta vierailusta toisella samppanjatalolla, Mercierillä – odotan jo innolla, että pääsen kirjoittamaan teille näistä!

Rauhallista Avenue de Champagnea takaisin kämpälle kävellessä tuuli pörrötti hiukset täysin uuteen kuosiin ja käsissä heilui muutamat ostokset. Hintataso piti huolen, että ostoksia ei lähtenyt kantoon liian kanssa. Kellarikierrokset kun eivät suinkaan pääty siihen maisteluun, vaan viimeinen etappi on luonnollisesti kauppa!

Aamupäivän retki Hautvillersin kylään

Éperneyssä tuli syötyä liikaa, juotua – eikun siis maisteltua – sopivasti ja viikonloppu oli riittävä aika viipyä kaupungissa. Piipahdettiin autolla myös läheisessä Hautvillersin kylässä, joka oli korkeuseroineen, rapistuvine ikkunaluukkuineen ja rypäleaiheisine julkisivukoristeineen jotenkin niin ranskalainen (päristä ärrää lausuessasi tämä). Voisin hyvin kuvitella kylän olevan erityisen kaunis kesäaikaan. Näin maaliskuussa kaikki köynnökset ja kasvit olivat vielä varsin karun oloisia.

Harmittavasti oltiin paikalla aamupäivällä sen verran ajoissa, että moni pienistä shamppanjataloista oli vielä visusti kiinni, mutta ne availivat luukkujaan pikkuhiljaa, kun oltiin käyty tekemässä muutama kävelykierros viiniviljelmien laitamilla. Kannattaa siis todella kurkkia niitä aukioloaikoja tässäkin mielessä etukäteen. Tällä kertaa lähdettiin kylästä tyhjin käsin, mutta otettiin vahinko takaisin kotimatkalla paikallisessa Prismassa eli Carrefourissa. 

Épernayn ravintolat

Épernayssä olisi ollut mahdollisuus syödä oikein fiinistikin, mutta me keskityttiin rennompiin ja nopeampiin vaihtoehtoihin. Tässä meidän testaamat paikat, joista kaikki vallan hyviä vaihtoehtoja (myös lasten kanssa).

Sacré Bistro – Monipuolisin Ceasar-salaatti ikinä, puristi olisi varmaan palauttanut keittiöön, mutta minulle maistui. Lapsilla oli hyvä Fish & Chips annos puoliksi. Illaksi kannattaa tehdä pöytävaraus, mekin päästiin tuurilla syömään vaikka ollaan vielä off-seasonilla

Cafe de Progrès – Hyvä lounas, suosittelen Croque Madamea ja kylkeen tietysti lasillista samppanjaa. Täältäkin sai hyviä ranskalaisia ja nuggetit olivat itsetehtyjä.

Maison Dallet – Yksi monista alueen leipomo-konditorioista. Macaronseja, toinen toistaan kauniimpia leivoksia, suklaata – tarvitseeko sanoa enempää?

Royal Sylhet – Jos haluaa väliin syödä jotain muuta kuin croissanttia ja patonkia, intialainen maistuu hyvin. Lapsille upposi Butter Chicken ja mangolassit tulivat isoissa laseissa. Ei parasta syömääni intialaista, mutta ajoi asiansa.

Samppanjaa vain Champagnesta

Juoma, jota saa kutsua samppanjaksi, on valmistettava erittäin tarkkaan määritellyllä Champagnen alueella erittäin tarkkojen säädösten mukaan – alkaen rypäleiden kasvatuksesta. Muualla valmistetut kuohujuomat ovat sitten proseccoa, cavaa, sektiä tai spumantea.

Sanotaan, että Épernayssä on maailman kalleimmat kadut. Niiden alla nimittäin kiemurtelee noin 1000 kilometriä viinikellareita, joissa on miljoonia ja taas miljoonia pulloja. Kaupunki on kuin reikäjuusto, kun maanpäällisten katujen alla risteilee kokonaan toinen katuverkosto, jonka tasaisessa +10c lämpötilassa samppanjat valmistuvat hiljalleen.

Samppanja kuuluu juhlaan ja se on kieltämättä erittäin taidokkaasti brändätty juoma. Kyllä ne ranskalaiset osaa.

***

Blogini löydät myös Facebookista, Instagramista, Bloglovinista ja Blogit.fi:stä

Previous Post Next Post

You Might Also Like

24 Comments

 • Reply Sari – Campasimpukka 24.3.2019 at 08:54

  Jään odottamaan postaustasi Mercieristä, se on ollut minun suosikkitaloni Epernayssa!

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 30.3.2019 at 11:55

   Mercierillä oli ihan ok kierros, mutta henk koht tykkäsin Moetistä enemmän. Olisi ollut kiva käydä myös jossain pienemmällä valmistajalla, mutta tällä kertaa ei ehtinyt

 • Reply Jukka / Sillä Sipuli 24.3.2019 at 09:49

  Ranskalaiset ovat kyllä hienosti brändänneet sampanjan. Kiinnostava kuulla myöhemmin kellarikierroksesta.

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 30.3.2019 at 11:56

   Sehän, että juoma on samppanjaa, ei automaattisesti tarkoita sen olevan hyvää – joskin kyllä mun mielestä ne pääsääntöisesti on, mutta ehkä se on juuri tämän brändäyksen tulosta 😅

 • Reply espanjaan 24.3.2019 at 11:32

  Kiitos kivasta vinkistä, juuri suunnittelen tässä paluumatkaa autolla Espanjasta kotiin. Aikaa on, joten mutkia mahtuu. Tämä jäi nyt kilpailemaan miehen haluaman Trierin kanssa.

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 30.3.2019 at 11:57

   Trierissä en ole käynyt joten itse en pääse äänestämään tässä 😃 Épernayn / Reimsin mutkaa kyllä voin suositella ☺️

 • Reply Katriina 24.3.2019 at 18:15

  Saksassa on hassuja omituisuuksia. Täällä on vielä voimassa shamppanjassa, cr+emondissa ja sektissä erityinen kuohuviinivero. Preussin keisari Wilhelm II määräsi sen 1903, kun tarvitsi rahaa Kaiser-Wilhelm-Kanavan (nyk. Kielin kanavana tunnettu) rakentamiseen ja sotalaivastonsa varustamiseen. Keisarikunta lopetettiin jo sata vouotta sitten ja keisarikin ajat sitten kuollut on jo ajat sitten kuollut maanpaossa, mutta kuohuviiniveroa kukaan ei ole kumonnut. Joten osaavathan Saksan menneet ja nykyinen valtiotkin kerätä rahaa alkoholilla. Muuten prosecco´sta ei peritä kuohuviiniveroa, kun siinä on vähemmän painetta ja erilainen korkki. Loogista! 😊

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 30.3.2019 at 11:59

   Vaikka olis minkälaiset verot, ei se onneksi hinnassa paljoa näy. Samppanjapullon saa lähikaupasta alle 13eurolla ja eihän pullo halvinta sektiä maksa kuin pari hassua euroa 😃

 • Reply Pirkko / Meriharakka 26.3.2019 at 05:47

  Katsoin äskettäin Todella Upeeta -sarjan erikoisjakson matkasta tuolle alueelle ja alkoi kyllä vähän kutkuttamaan … tosin tavallinen tallaaja ei tietysti pääsisi kaikkialle mitä televisio-ohjelman tekijät pääsivät, mutta silti …

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 30.3.2019 at 12:00

   Oi täytyykin koittaa etsiä tuo jakso jostain, sarja on ainakin aina ollut tosi hauska!

 • Reply Sateenmuru 26.3.2019 at 13:43

  Viehättävä reissu, voisin lähteä itsekin! Asun Berliinissä ranskalaisen kaupan yläkerrassa, ja väliin on tullut napattua samppanjapullo mukaan sieltä – ennen olin ehdoton cavan ystävä, sitten siirryin proseccoon ja nyt ilmeisesti samppanjaan. 😀

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 30.3.2019 at 12:02

   Ranskalainen kauppa alakerrassa kuulostaa mahtavalta! Ja olis kyllä hauska joskus pitää vaikka ihan oma tasting, että ottaisi esille cavaa, proseccoa ja sampaanjaa ja miksei vaikka sektiäkin vielä 😃

 • Reply sari/ matkalla lähelle tai kauas 26.3.2019 at 19:59

  Jatko osaa odotellessa! Haaveilen niin pääsystä samppanjakylään. Erityisesti pienet kiinnostaa. Meillä oli Tsarina merkkistä samppanjaa ja vei kyllä voiton sisaristaan. Kallista oli kyllä mutta ilmeisesti tuolta saisi ostaa edullisesti. Sinne mennessä pitääkin joko olla laukku ruumassa tai sitten lähteä reissuun autolla! Voi käydä konjakkia hakemassa myös 🙂

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 30.3.2019 at 12:06

   Tsarina, täytyy pistää korvan taakse 🙂 Ja joo, ehdottomasti kunnon matkalaukku tai sit autolla matkaan 🙂 Joskus vuosia sitten tullut piipahdettua myös Cognacin kaupungissa, mutta en ole suuri konjakin ystävä

 • Reply Martta / Martan matkassa 27.3.2019 at 07:18

  Champagne jäi minulta käymättä, kun asuimme Geneven tuntumassa ja harmittelin tätä kovasti, sillä se oli vain muutamien tuntien ajomatkan päässä. Tuonne olisi ihan mahtava päästä kevät / kesä kun köynnökset ovat kasvuvaiheessa tai juuri ennen sadonkorjuuta. Minua niin huvitti tuo teidän lounastaminen, sillä meille käy aina noin! Tosin pienellä erotuksella, sillä me taas lähdemme aina jotenkin liian myöhään matkaan ja missaamme tuon lounasajan, jonka jälkeen on vaikea löytää ruokapaikkoja ennen kuin ne taas aukeavat illaksi…

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 30.3.2019 at 12:08

   Toivottavasti pääsette joskus myöhemmin sitten! Eihän sitä vaan keski-Euroopassa vaan mitenkään ehdi käymään kaikkia mielenkiintoisia paikkoja läpi, vaikka kuinka olisi lyhyt ajomatka. Täällä on niiiiin paljon kaikkea ❤️

 • Reply Tiina Johanna 27.3.2019 at 14:11

  Nuo kuvat sai niin matkajalan vipattamaan ja vedenkin kielelle! 🙂 Hyvä ja mielenkiintoinen postaus ja nyt tekisi mieli itsekin päästä pian käymään Ranskaa koluamassa. Loppuvuodesta olisi itselläkin matkasuunnitelmat viemässä Ranskaan, ehkä tämän myötä eksyn Champagneen? Kiitos vinkeistä 🙂

  Tiina Johanna, http://www.kookospalmunalla.fi

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 30.3.2019 at 12:12

   Ihanaa tulevaa Ranskan matkaa! Pariisi on aina nappivalinta, mutta jos tosiaan haluaa vähän jotain muuta niin tämä Champagne on alueena varteenotettava vaihtoehto. Kurkkaa ihmeessä juttu myös kierroksesta Moetillä ja vielä myöhemmin tulossa juttu Mercieristä.

 • Reply Katja / Lähtöselvitetty 27.3.2019 at 21:55

  Onpa kiva, että teidän shampanjareissu oli onnistunut! Meidän pysähdys Epernayssä oli vain lounaan ja lyhyen kävelyn mittainen, kun ei kohdevalinnasta huolimatta oltu ihan niin paljon shampanjan perässä. Mutta täytyy sanoa, että Epernay on sitä varten huippukohde jo sen vuoksi, että Moet et Chandon on aivan keskellä kaupunkia. Siitä ei viinivierailu helpommaksi mene!

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 30.3.2019 at 12:14

   Tämä totta, meillä oli vielä majoitus siinä keskellä kanssa joten oli hupaisaa kävellä Moetille 😅 Ja onhan siinä Avenue de Champagnella muitakin kuuluisia merkkejä, joiden jo pelkästään rakennukset ja aidat ovat komeita vaikkei sisälle menisikään

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää 30.3.2019 at 06:13

  Mielenkiintoista, ja ihanan näköistä. Kyllä Champagne varmaan on sen verran lengendaarinen alue, että sinne on vielä päästävä. Sitä ennen on tyytyminen Napa Valleyihin, jossa muuten on myös Chandonin viinitila. Jään odottelemaan jatkopostauksia.

 • Reply Anna | TÄMÄ MATKA 30.3.2019 at 10:36

  Joitakin vuosia sitten tuli vierailtua useammankin kerran Champagnen alueella ja ylipäätänsä noissa maisemissa. Asiaan vaikutti se, että kaveri asui näppärästi tuollapäin ja yöpaikka oli olemassa. Nyt tuo seutu on ollut vähän paitsiossa, mutta hiljalleen on heräillyt ajatus lähteä taas tuonne ajelemaan.

 • Reply Eve, Jetlaggies 31.3.2019 at 22:03

  Ihan mahtavat ostoskorin täytteet teillä ;D Champagnen reissu on itsellenäkin haaveissa. Tekisiköhän sen jopa ihan kaksin kesken vain me vanhemmat joku mukava pitkä viikonloppu? Ehkäpä;) Jotenkin näen paikan romanttisena kohteena, jossa pirkahtelevalla aloitellaan aamutkin <3

 • Reply Heli / Drama On The Road 3.4.2019 at 12:48

  Tämä alue kiinnostelee itseäkin. Ranska ylipäänsä maana on niin kaunis, että siihen pitäisi tutustua ehdottomasti paremmin. Tuo Hautvillers kuulostaa ihanalta! Juuri sen näköinen paikka missä itse viihdyn. Korvan taakse tämä vinkki siis 🙂

 • Leave a Reply