Suomen suurin matkablogiyhteisö

Karnevaaleja kerrakseen

Jokavuotinen karnevaalikirous ei meinannut jättää meitä välistä tänäkään vuonna. Kahtena edellisenä vuonna olemme olleet enemmän ja vähemmän kipeinä, ja nyt oltiin jo todella lähellä, että kolmaskin vuosi olisi mennyt samoissa merkeissä. Ihan 100% terässä ei ehkä menty vieläkään, mutta sen verran kunnossa, ettei yhtäkään suunniteltua karnevaalitapahtumaa tarvinnut sairauksien vuoksi jättää väliin.

Lapsille omistettu karnevaalitapahtuma, jossa aikuisetkin viihtyivät

Reininlaakson alueella Saksassa on useita eri järjestöjä, joiden pääasiallinen tehtävä on järjestää karnevaaleja. Minun oli alkuun aika vaikea tätä sisäistää, mutta näin se vaan on. Düsseldorfissa vaikuttaa ainakin kaksi yhdistystä: sini-valkoinen Prinzengarde der Stadt Düsseldorf ”Blau-Weiss” e.V. 1927 ja puna-valkoinen Prinzengarde der Stadt Düsseldorf.

Näistä ensimmäisen organisoimissa lastenkarnevaalijuhlissa oltiin tänä vuonna toistamiseen, ja kyseessä oli kolme tuntia täyttä tykitystä juhlahumua. Onnistuin ostamaan liput etukäteen juuri ennen kuin ne myytiin loppuun, ja ensi vuoden tapahtuman lipunmyynti on jo aloitettu! Ohjelmassa oli pellejä, taikureita, musiikkia, popkornia, hattaraa, karkkia ja toinen toistaan suloisempia karnevaaliasuisia lapsia ja hassusti pukeutuneita aikuisia.

Päiväkoti täysillä juhlissa mukana

Päiväkodilla oli askarreltu värikkäitä koristeita jo useamman viikon ajan, ja lapset olivat saaneet äänestää itselleen pukeutumisteeman. Teemaksi valikoitui supersankarit, ja tämä oli musta vähän höhlä juttu – oliko nyt pakko rajata pukeutumista näin? No, onneksi me ei oltu ainoita, jotka eivät ihan perinteisimmissä supersankariasuissa olleetkaan, vaan juhliin asteli meiltä yksisarvinen ja intiaani. Pakko muuten tähän kohtaan todeta, että täällä intiaani tuntuu olevan hyvinkin yleinen karnevaaliasu – niin aikuisilla kuin lapsillakin. Kulttuurisen omimisen nimissä en ole kuullut kenenkään vetävän herneitä nenään…

Karnevaalijuhlaan päiväkodilla kuului koko talon yhteinen pihajuhla, jossa jokainen ryhmä esitti ennakkoon harjoittelemansa esityksen. Aamulla päiväkodille mennessä kaikki lapset tervehdittiin riehakkailla Helau! -huudoilla ja konfettisateella. Reetan kolme-neljävuotiaiden ryhmä tanssi Peppi Pitkätossun saksaksi (on muuten hauskan kuuloinen) ja Arminin eskariryhmä veti varmaan neljä tanssia zumbaa. Kyllä, heillä käy zumba-ope kerran viikossa vetämässä halukaille lapsille tunnin ja voi että niitä esitysiä oli mahtavaa katsoa!

Ennen viikonloppua oli vielä suuri herkkubuffet, jonne kaikki vanhemmat olivat saaneet tuoda valitsemiaan syötäviä ja juotavia lapsille. Todennäköisesti kaikki lapset ovatkin sitten vetäneet kaksin käsin herkkuja. Päädyin itse viemään voisilmäpullia, jotka eivät tehneet kauppaansa yhtä hyvin kuin edellisen kerran korvapuustit.

Lähes kaikki karnevaalitapahtumat alkavat klo 11.11.

Karnevaaliaika alkaa virallisesti marraskuussa, tarkalleen ottaen 11.11. klo 11.11. Miksi näin – todennäköisesti ihan vaan koska se on hauskaa. Ja siitä koko karnevaalissa tuntuukin olevan kyse, hassuttelusta, hauskanpidosta ja hölläämisestä.

Näin laskiaisen kynnyksellä ympäri kaupunkeja järjestetään useita erilaisia, isompia ja pienempiä kulkueita. Olen useasti kuullut meidän lähellä järjestettävästä lauantaikulkueesta, jossa alueen koululaiset pääsevät pääosaan ja näin ollen tapahtuma soveltuu erityisen hyvin lapsille. Lisäksi tällainen pienemmän profiilin tapahtuma kuulosti mukavammalta kuin jättimäiset pääkulkueet maanantaina, Rosenmontagina.

Onnistuin kuitenkin olemaan selvittämättä oikeaa ajankohtaa etukäteen – olin ihan varma että toki se alkaa klo 11.11. – mutta ei, tämä kulkue olisi alkanut klo 15.00. Noh, missattiin siis lastenkulkue, mutta sitten olikin aika siirtyä juhlimaan vähän ”aikuisten karnevaaleja”.

Aikuisten karnevaalit juhlitaan Altstadtissa

Düsseldorfin Altstadtissa, vanhassa kaupungissa, on aina – ihan aina – juhlat päällä. Mutta näin karnevaaliaikaan meno oli ihan eri sfääreissä! Baareja, yökerhoja ja ravintoloita on kaduilla vieri vieressä, ja normaalistikin niiden terasseilla olevat ihmiset sulautuvat yhdeksi isoksi massaksi. Nyt kaduille oli asennettu jättimäiset kaiuttimet, joista kaikista soitettiin samaa musiikkia, jolloin kaikki kadut muuttuivat juhla- ja tanssialueeksi. Jotkut kadunpätkät olivat niin jumissa, että läpipääsyyn piti käyttää vähän mielikuvitusta ja kyynärpäätä.

Normaalisti Altstadtin yökerhoihin ei juurikaan maksa sisään (tai en ainakaan itse ole koskaa maksanut minnekään), mutta nyt oli selvästi tullut karnevaalilisät. Yhteen paikkaan sisäänpääsy oli maltillisen euron (1€), toiseen kolme ja yhteen jopa 8 euroa – mutta siinä vaiheessa olin jo juonut itseni rikkaaksi, joten antaa mennä vaan!

Rosenmontag tarjoilee mahtavimmat kulkueet

Kun juhlinnanjälkeisen päivän oli vähän kerännyt itseään ja voimiaan, pystyi maanantaina hyvin lähtemään uudemman kerran Düsseldorfin keskustaan. Tällä kertaa kuitenkin ihan rauhallisissa merkeissä lasten kanssa. Ruusumaanantaina eli Rosenmontagina järjestetään karnevaaliajan mahtavimmat kulkueet Kölnissä, Düsseldorfissa ja Mainzissa. Joidenkin lähteiden mukaan Düsseldorfin kulkuetta oli seuraamassa 600 000 – 1 000 000 katsojaa, joka on hurja lukema siihen nähden, että koko kaupungissa asuu 617 000 asukasta!

Sään valtiaat meinasivat pistää hieman kapuloita rattaisiin iskemällä myrskyvaroituksen maanantaille, mutta onneksi kyseessä oli nopeasti ohimenevä puuskatuuli. Kulkue oltiin jo valmiina peruuttamaan kokonaan turvallisuussyistä, mutta lopulta edellisenä iltana tehtiin päätös vain lykätä sen aloitusta 1,5h. Tämä toimi mainiosti, pisaraakaan vettä ei kolmituntisen kulkueen aikana tullut ja myrskyvaroitus oli enää muisto vain. Toisena hyvänä asiana myöhäistämisen lisäksi oli päätetty jättää kaikki oikeat hevoset pois kulkueesta. Moni toivoo, että vastaava jatkuisi tulevinakin vuosina, riippumatta säästä.

Rosenmontagin kulkue oli mahtavaa seurattavaa! Saatiin oikein hyvät paikat aivan Königsalleen pohjoispäädystä ja vaikka alkuun lapset olivat vähän epäuskoisia tapahtuman viihdyttävyydestä, mielipide taisi muuttua sillä samalla sekunnilla kun taivaan täydeltä satoi karkkia. Ja sitä karkkiahan sitten riitti niiden seuraavien tuntien ajan niin paljon kuin kaksi pientä Kånken-reppua vaan vetää sisuksiinsa. Taidettiin siinä osa työntää jo äidinkin reppuun. Sisäinen muoviroskista ahdistujani oli pakko vaientaa kokonaan tai muuten mukaansatempaavasta kulkueesta olisi hävinnyt kaikki ilo – roskamäärä kaduilla oli suoraansanottuna järjetön.

Poliittisten satiirikärryjen takana on Jacques Tilly, düsseldorfilainen taiteilija, joka on tunnettu räväkästä tyylistään ottaa kantaa päivänpolttaviin kysymyksiin karnevaalikulkueessa. Brexit on tarjonnut innoitusta jo parinakin vuonna ja toinen vakiokasvo Trump oli myös edustettuna.

Hiljentyminen paaston aikaan

Vielä tiistaina lapsilla oli mahdollisuus pukeutua päiväkotiin, mutta sen verran rankat juhlat taisi olla näin suomalaisittain, ettei tämä enää jaksanut Arminia ja Reetta innostaa. Tästä olisi nyt sitten tarkoitus rauhoittua paaston aikaan ja suunnata pikkuhiljaa katse kohti pääsiäistä. Mitähän lapset tuumaisivat, kun nyt julistaisi 40 päivän herkkulakon paaston nimissä? Ehkä ei sentään.

Aiempia karnevaalijuttujani:

Saksan karnevaalit ovat talven piristys

Oliko jossain karnevaalit…?

***

Blogini löydät myös Facebookista, Instagramista, Bloglovinista ja Blogit.fi:stä

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Katriina 6.3.2019 at 23:06

    Kiva, että osaatte juhlia. Tänään, tuhkakeskiviikkona pitää sitten katua ylenmääräistä juhlimista, ylensyöntiä ja ylenjuomista. Karnevaalinarri kannettiin tänään symbolisesti hautaan tai poltettiin. Tänään kaduttiin ja syötiin suolasilliä. Kukin paastoaa omalla tavallaan. Tuntuuko autopaasto oudolta? Voit ilmoittautua vaikka evankelisen ja katolisen kirkon jo 22. kerran organisoimaan yhteiseen autopaastokampanjaan 6.3.- 20.04. Ihmisiä kannustetaan kokeilemaan vaihtoehtoja omalla autolla ajamiseen. Kampanjaan ilmoittautuneet saavat erikoishintaan mm. junalippuja, lainapyöriä tai car-shering-jäsenyyksiä. Ei tarvitse välttämättä räväkästi kiipeillä eduskuntatalon pylväisiin ilmaston puolesta mieltään näyttämään kuten Helsingissä, tai koululaisten seisoskella torilla koulupäivinä.

  • Leave a Reply