5 + 1 vinkkiä Düsseldorfiin

Usein tulee kirjoiteltua enemmän niistä kaupungeista, joissa käy lomalla. Mutta onhan täällä Düsseldorfissakin vaikka mitä, ja halusin koota teille 5 + 1 vinkkiä paikoista, joissa yleensä olemme omia vieraitamme kierrättäneet.

1. Rheinturm

Düsseldorfin maamerkki, 240 metrinen betonista tehty torni vetää vuosittain noin 300 000 kävijää. Monessa saksalaisessa kaupungissa on näitä tv- ja radiotorneja, mutta ihan kaikkialla niihin ei pääse vierailemaan. Rheinturmiin kuitenkin pääsee, ja olen käynyt siellä kuluneen kahden vuoden aikana varmasti ainakin kymmenen kertaa, ehkä jopa lähemmäs 20? En kuitenkaan kyllästy ihastelemaan maisemia; ihmettelemään Rein-joen pinnan korkeutta, sen rannoilla levittäytyviä tulva-alueita ja niiden nurmikoiden vihreyttä – tai käristynyttä ruskeutta kuten viime hellekesänä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tornissa toimii kahvila ja baari, joista saa pientä syötävää ja juotavaa. Suosittelen lasillista shampanjaa, erityisesti auringonlaskun aikaan. Lisäksi tornin nupin yläkerrassa olisi ravintola, joka avattiin kasvojenkohotuksen jälkeen syksyllä 2018.

2. Medienhafen

Aivan Rheinturmin juurella on Medienhafenin alue, jossa on tarjolla modernia arkkitehtuuria ja hyviä ravintoloita. Tunnetuimmat rakennukset lienevät Neuer Zollhofin valkoiset, punaiset ja hopeiset kerrostalot, jotka uhmaavat normaaleja rakennusmuotoja. Näiden arkkitehti, amerikkalainen Frank O. Gehry on sama heppu, joka on suunnitellut mm. Espanjan Bilbaon Guggenheimin  ja Prahan Tanssivan talon.  Tyylin tunnistaa helposti!

Alue on parhaimmillaan kauniilla säällä, jolloin on mukavaa vain kuljeskella ympäriinsä. Ollaan oltu alueella myös pyörillä, jolloin toki ehtii näkemään enemmän.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Medienhafenissa on myös Düsseldorfin ainoa hiekkaranta, vaatimattomasti nimeltään Paradiesstrand. Uimista Reinissä ei kuitenkaan suositella, johtuen äkkijyrkästä pohjasta, vahvoista virtauksista ja laivaliikenteen nostattamista aalloista – eikä vesi liene muutenkaan järin puhdasta. Mutta paratiisiranta silti!

3. Altstadt

Altstadt eli vanha kaupunki ei nuku koskaan. Altstadissa on museoita, kauppoja ja patsaita, mutta eniten sinne vetää väkeä ravintoloiden ja baarien loppumaton rivistö. Erilaisia kuppiloita on yli 300 ja ne ovat aivan vieri vieressä toisiaan. Näin ollen Düsseldorfissa on maailman pisin baarikatu!

Ravintoloiden tasosta voidaan olla montaa mieltä, mutta asiakkaita tuntuu riittävän ja on siellä helmiäkin seassa. Edustettuna on lähes kaikki maailman eri keittiöt ja iltaisin pääsee tanssimaan lähes minkä tahansa musiikkigenren mukaan. Janon voi sammuttaa alle kahden euron hintaan paikallisella tummalla Alt-oluella. Paikallisia panimoita on useita ja vanhin niistä on Schumacher Alt (vuodesta 1838). Muita paikallisesti valmistettuja olutmerkkejä on ainakin Füchschen Alt, Schlüssel Alt ja Uerige Alt.

Kaikista kiireisintä aikaa Altstadtissa ovat kesäiset viikonloput, joilloin kadut valtaavat paikallisen väen ja normaalituristien lisäksi polttarijoukkiot, jotka ovat tulleet paikalle parhaimmillaan jostain toisesta maasta. Mutta kyllä näin helmikuisenakin viikonloppuna väkeä riittää ja terassien lämpölamput mahdollistavat ulkonaistumisen, vaikka sää ei kovin keväinen vielä olisikaan. Kesällä kannattaa mennä aivan Reinin rannalla oleviin ravintoloihin auringonlaskun aikaan, jolloin on paraatipaikalla ihastelemaan taivaan värileikkiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

4. Königsallee

Hienostuneempaa meininkiä tarjoaa hieman Altstadista sisemmälle keskustaan päin oleva Königsallee, jota voisi verrata Helsingin Esplanadiin. Suomalaisittain Könärin,  tai lyhyesti pelkkä Kö,  varrella ovat kaikki luxusmerkkiliikkeet, jotka osaat nimetä ja muutama vielä siihen päälle. Monien liikkeiden näyteikkunoita katsellessa pätee mainiosti vanha sanonta ”Jos tarvitsee kysyä hintaa, ei ole varaa ostaa”, ja hinnat pidetäänkin osin piilossa.

Keskellä virtaa – tai paremminkin seisoo – kanaali, jonka vesi tulee Düssel-joesta. Ennen joulua Königsalleen ja Altstadtin alueella on paljon niitä perinteisiä saksalaisia joulumarkkinakojuja, joista saa ostettua käsitöitä, lahjatavaroita, säilykeherkkuja, syötävää ja tietysti Glühweinia. Kivijalkaliikkeet palvelevat vuoden ympäri ja niiden lisäksi Könärin kulmalla on Schadow Arcaden ja Galeria Kaufhof, jotka ovat tsekkaamisen arvoisia tavarataloja.

5. Südpark, Volksgarten

Düsseldorf on rehellisyyden nimissä paikoitellen harmaa, betoninen ja suoraviivainen kaupunki. Vastapainoksi täällä on kuitenkin idyllisiä puistoalueita, jotka ovat erityisen kauniita kevätkukkien puhjetessa täyteen loistoonsa. Puistoja on useita, mutta tähän listaan halusin nostaa 70 hehtaarin kokoisen Südparkin. Alue on niin iso, etten ole itsekään vielä ehtinyt joka kolkkaa koluta, mutta omat lempipaikat ovat puiston pohjoisosassa, Volksgartenin kulmilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Volksgartenissa on mm. maailman mahtavimmat magnoliat, jotka kukkivat intensiivisesti kevään ensimmäisten kukkasten joukossa. Rakastan näitä kukkapuita yli kaiken ja jos voisin, viettäisin niiden katveessa kokonaan ne muutamat viikot, jotka kukinta kestää.

Puiston pohjoisosassa on myös yksi suosikki taideteoksistani, Zeitfeld  eli aikakenttä, jossa nurmialueelle on pystytetty monta kymmentä tolppaa, joiden yläosassa on kellotaulut. Kaikki kellot ovat samassa ajassa ja viisareiden liikkumista on hypnoottista seurata.

Aivan näiden kellojen vieressä on myös toinen hauska taideteos, Nessy Family. Jos ihan tarkkoja ollaan, kyseessä ei ole varsinainen taideteos, vaan jättimäiset putkenpätkät ovat olennainen osa Düsseldorfin viemärijärjestelmän ilmanvaihtotekniikkaa ja ne pumppaavat joka tunti 70 000 kuutiometriä ilmaa alla olevaan kanavaan.

+ Classic Remise

Saksalaiset ovat autokansaa ja tällä autokaupatkin voivat olla hieman tavanomaisesta eroavia. Königsalleen kulmalla on Teslan showroom, mutta jos on kiinnostunut hieman vanhemmista menopeleistä, kannattaa suunnata Oberbilkin kaupunginosaan, Classic Remiseen. Vanhaan veturitalliin sijoitettu autokokoelma tuo mieleen museon, mutta kyseessä on todella autokauppa. Kaikki esillä olevat, toinen toistaan vanhemmat, kalliimmat ja täyteen loistoonsa kiillotetut autot ovat mielenkiintoisia katseltavia, vaikka ei autoista mitenkään erityisesti perustaisi.

Hallin keskellä on myös hämmästyttävän hyvä italialainen ravintola Mezzomar, jonne jää oikein mielellään syömään autokierroksen jälkeen. Kesällä pihalle tulee luonnollisesti myös Biergarten.

Autot ovat hallissa useammassa kerroksessa, ja mahtaa olla aikamoinen tetris vaihdella niiden paikkoja tarvittaessa. Hallissa myös kuuluu hyvin vanhojen moottoreiden pörinä ja kävijät hapuilevat heti katseellaan, että mitä autoa liikutetaan.

Oliko listalla tuttuja paikkoja? Mikä olisi oma suosikkisi?

***

Blogini löydät myös Facebookista, Instagramista, Bloglovinista ja Blogit.fi:stä

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Katriina 11.2.2019 at 13:03

  Joo, minäkin asun Reinin varrella 321 km Düsseldorfista etelään. Olen mielinyt ties kuinka kauan käydä kerrankin Düsseldorfissa, mutta ei ole sattunut matkojeni varrelle. Düsseldorf on kuuluisa rikkaasta Schikkeriastaan (hienostelevista ihmisistä), mutta ennen kaikkea Dorthen alunperin 1968 laulamasta ikivihreästä Partyhitistä/Ohrwurmista ” Wärst du doch in Düsseldorf geblieben” (Olisit pysynyt Düsseldorfissa kaunis Playboy). Yuoutubesta löytyy alkuperäinen ja useita uusintoja, samoin kuin karaoke-versio ja düsseldorfilaisen Die Toten Hosen´in pseudonymilla Die roten Rosen julkaisema rock-versio. Teksti löytyy myös netistä. Sen lisäksi Siw Malmkvist julkaisi 1968 ruotsiksi melodiaan sanoitetun ”Ingenting går upp mot gamla Skåne”. muuten kivasti skoonelaisella aksentilla, koska hän on kotoisin Skånesta Landskronesta. Siw Malmkvist oli hyvin suosittu Saksassa ja myös Suomessa. Tässäpä tuli saman tien nyt kaksi musikaalista matkailumainosta. Turhaan ei Siw Malmkvist kehu Skåneakaan. Siellä kannattaa vaikkapa Suomi-kesäloman yhteydessä viivähtää päivä tai pari. On sopinut paremmin minun ajoreiteilleni, mutta ehkäpä joskus sopii vielä Düsseldorfkin.

 • Reply Venla 13.2.2019 at 12:51

  Suosikkini kaikista mielenkiintoista oli ehkä kuitenkin Volksgarten ja nuo kauniit magnoliat. Milloin ne yleensä kukkivat? Olen muutaman viikon päästä menossa Müncheniin, voisikohan sinne osua noiden kukinta-aika sen parin viikon ajalle, jonka siellä olen?

  Vanhoistakaupungeista pidän aina kovasti myös, niiden tungoksestakin.

  Kiva postaus, nämä paikallisesittelyt ovat minulle mieleen .

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 13.2.2019 at 15:50

   Tervetuloa Saksaan! Kurkkasin omia kuvia viime keväiltä, ja ainakin näillä leveyksillä magnolioiden kukinta on alkanut vasta maaliskuun loppupuolella. Toisaalta München on etelämmässä, joten hyvällä tuurilla voisi ehkä onnistuakin!

   • Reply Venla 13.2.2019 at 20:00

    Kiitoksia,mukavaa tulla. Saksa on tehnyt minuun visiiteilläni hyvän vaikutuksen.

    Toivotaan, että on tuuria, olen maaliskuun loppuun saakka siellä, joten ehkäpä onnistuu.

  Leave a Reply