Suomen suurin matkablogiyhteisö

Utrecht – varteenotettava vaihtoehto Amsterdamille

Tämä juttusarja käsittelee elokuussa 2018 tehtyä roadtrippiä Euroopassa.

Viimeinen etappimme ennen kotiinpaluuta oli kaunis kanaalikaupunki Hollannin puolella. Alkuperäinen ajatuksemme oli mennä pitkästä aikaa Amsterdamiin, mutta järkytyttyäni sen hotellien hinnoista oli tarve löytää jotain muuta. Kaveri vinkkasi tällaisesta Utrechtin kaupungista, jota mini-Amsterdamiksikin nimitti. Ja kyllä – se oli juuri sitä!

Pieni reissuväsymys taisi alkaa jo pukata päälle, kun en ollut enää ehtinyt/jaksanut liikoja ottaa selville kaupungin must see -kohteista. Onneksi Utrechtissa asuva bloggaajakollega Satu bongasi meidät Instagramista ja antoi lennosta lukuisia hyviä vinkkejä. Sympaattinen Satu kirjoittaa elämästään Hollanninsuomalainen -blogissa. Ja pakko tähän väliin hehkuttaa, kuinka hauskoja asioita tällainen blogin pitäminen voi elämään tuoda; löysimme itsemme Sadun kotoa vielä samana iltana siemailemasta kuohuvaa!

Kaikki irti kanaaleista

Valitettavasti budjettiin ei tällä kertaa mahtunut yöpyminen houseboatissa, kelluvassa asunnossa, mutta saimme heti sen toisiksi parhaimman vaihtoehdon eli asunnon suoraan kanaalin varrelta.

Majapaikkamme oli erikoinen, puoliympyrän muotoiseen, syvään tunneliin tehty asunto. Paikka lienee aiemmin toiminut lähinnä venevarastona? Nyt se kuitenkin toimi meille nukkumapaikkana mainiosti parin yön ajan. Iltaisin oli hauskaa vain istuskella ulko-oven edustalla ja vilkutella ohi lipuvien veneiden hyväntuulisille seurueille.

Kanaalit kiertävät kaupunkia helposti seurattavaa reittiä pitkin, ja kun oltiin edellispäivänä nautittu melomisesta Cellessä, ajateltiin ottaa vaihtelun vuoksi pieni perämoottorillinen paatti alle. Kesäsesonkina veneet voivat olla kovinkin kysyttyjä, ja mekin käytiin ensin vain tekemässä varaus seuraavalle aamupäivälle. Vuokrapaikkoja on useampia, senkus vaan menee ja kysyy varaustilannetta.

Kanaaleista käsin kaupungista saa myös taas hieman eri perspektiivin. Tämähän näyttää paikoin kuin Venetsiassa olisi! Kovinkaan paljon ei sovi pinnan nousta ettei jalat kastu eteisessä. Tai no, nämä taisivat olla jo hylättyjä paikkoja, mutta silti.

Kaupunki, jossa on hyvä haahuilla

En yhtään ihmettele, kuinka moni tuntuu lähiaikoina ihastuneen Utrechtiin. Sen kaduilla olisi ollut vaikka mitä pientä putiikkia, kahvilaa, kuppilaa ja muuta hauskaa tutkittavaksi helposti useammaksikin päiväksi. Tunnelma oli kauttaaltaan varsin hollantilainen,  sellainen rento ja soljuva. Katujen varsilla ja liikenteessä oli jumalattomasti pyöriä, toinen toistaan huonokuntoisempia konkeloita, jotka houkuttelisivat pyörävarkaita mahdollisimman vähän.

Ruokatärppejä Utrechtiin

De Rechtbank Lounaspaikka ja ravintola, jossa runsaat annokset ja mahtava sisäpiha. Tällöin aikuiset voivat istua pöydissä samalla kun lapset voivat leikkiä pihalla. Lasten annoksissa ranskalaisten kanssa tarjoiltiin hyvin hollantilaisittain ei suinkaan ketsuppia vaan omenahilloa.

Dogma: Kulinaristinen hodaripaikka. Jos odotat mautonta ja pehmeää pullasämpylää höyrytetyllä nakilla, älä mene tänne. Nirsoille lapsille myös ehkä hieman haastava paikka, mutta nappivalinta aikuiseen makuun.

Keek: Leipomo-kahvila-lounaspaikka, jossa tarjolla luomuraaka-aineista leivottuja herkkuja. Ei se halvin paikka, mutta sen sijaan juuri se paikka, josta kannattaa aamucroissantti ostaa. Äläkä vaan unohda maailman parasta juustoskonssia, ”kaasscone”, joka on mennen tullen tuhdein, maistuvin ja täyttävin sämpylä tai siis skonssi, jota olen ikipäivänä syönyt.

Jos oltaisiin oltu kaupungissa pidempään tai nälkäisempinä, olisin ehdottomasti halunnut testata jotain seuraavista

Utrechtista tuntui löytyvän jotain jokaiseen makuun, ja todella näyttävästi tarjolla oli kasvista, luomua ja vegaanivaihtoehtoja – ainakin jos Saksaan vertaa, jossa Schnitzeliä nyt ei vaan voita mikään muu kuin Currywursti…

Miffy-pupun kotikonnuilla

Lastenkirjoista tuttu pupuhahmo Miffy on kotoisin Utrechtista. Sen hollanninkielinen nimi on Nijntje,  ja se on täysin mahdotonta lausua lähellekkään oikein. Näin ollen Miffy on ihan hyvä käännös kansainvälisille markkinoille.

Et voi vierailla Utrechtissa törmäämättä Miffyn hahmoon kauppojen ikkunoissa, muistoesinemyymälöissä tai jopa liikennevaloissa! ”Miffy’s traffic light” on TripAdvisorissakin mainittu risteys, jossa suojatie on maalattu katuun sateenkaaren väreissä ja jalankulkijoiden liikennevaloissa seikkaille pikkupupu.

Miffyllä olisi myös kokonainen museo kaupungissa, joka on kuulemma ilmeisen suosittu kohde; sinne kannattaa suunnata heti ovien avautuessa jotta välttyy ruuhkalta. Koska meidän suomalaisille lapsille koko hahmo oli täysin tuntematon, ei tällä kertaa menty koluamaan museon tarjontaa vaikka ohi käveltiinkin.

Tähän päättyy kesän roadtripimme ja on aika suunnata takaisin kotiin Düsseldorfiin! Kiitos että olit mukana ja toivottavasti juttusarjasta on ollut sinulle iloa ja hyötyä. Vastaan mielelläni, jos haluaisit tietää jotain lisää tai jos mieleen juolahtaa mitä tahansa muuta. Hausfrau kiittää ja kuittaa ja toteaa, että kyllä automatkailu avartaa, mutta kotiinkin on ihanaa palata reissun päältä.

***

Roadtrip-juttusarjan edelliset osat:

Kesäkelkkarata Saksan ja Itävallan rajalla

Koblenz – kun kahdesta tulee yksi

Blautopf – salainen sininen suppilo Saksassa

Ravensburger Spieleland – huvipuisto lapsille

Mainaun kukkaissaari Bodenseella Etelä-Saksassa

Liechtensteinin ruhtinaskunnan juhlapäivä

Saksan Legoland

Kehlsteinhaus – ei mikä tahansa alppimaja

Tropical Islands on tropiikkisi Berliinin kupeessa

Kanoottihommia Cellessä

***

Blogini löydät myös Facebookista, Instagramista, Bloglovinista ja Blogit.fi:stä

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

17 Comments

 • Reply Satu / hollanninsuomalainen 20.1.2019 at 22:32

  Oli kyllä tosi kiva, kun kävitte ja tervetuloa uudelleen!

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 27.1.2019 at 21:34

   Kiitos vielä itsellesi, tullaan oikein mielellään! Ja jos suunta käy Düsseldorfiin päin niin let me know 🙂

 • Reply Vilma 21.1.2019 at 00:44

  Oi ihana Utrecht! Asuin vaihto-opiskelujeni ajan toisessa, vielä vähän pienemmässä kaupungissa Utrechtin vieressä, Arnhemissa. Utrechtissa tuli sillon käytyä pariin kertaan kun se oli lähempänä kuin Amsterdam ja kuitenkin ajoi ihan saman asian. Mini-Amsterdam on täysin oikea nimitys siis.

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 27.1.2019 at 21:36

   Hauska kuulla! En tosiaan jäänyt lainkaan harmittelemaan, ettei Amsterdamiin tällä reissulla päästy, Utrecht ajoi asiansa vallan mainiosti.

 • Reply Kati Suomalainen im Allgäu 21.1.2019 at 08:02

  Teillä oli kyllä mahtava reissu, ja oli niin hauska tavata. Nyt voit keskittyä muihin postauksiin tai uusiin suunnitelmiin.

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 27.1.2019 at 21:36

   Oli ihan huippu päivä, tosi kiva kun pääsitte mukaan! 🙂 Nyt tosiaan katse kohti tulevaa ja enemmän päivityksiä myös ihan tästä nykymenosta luvassa 🙂

 • Reply Noora / Seikkailumielellä 21.1.2019 at 18:04

  Vietin Utrechtissa viikon verran pari kesää sitten koulutusmatkalla ja ihastuin kaupunkiin kovasti! Mieleeni jäivät etenkin kiipeäminen kellotorniin, sekä polkuveneajelut kanaaleissa. Kompakti ja sympaattinen kaupunki, johon voisin hyvin palata uudestaan.

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 27.1.2019 at 21:37

   Kellotornin ohi käveltiin useammankin kerran, mutta enpä tiennytkään että sinne olisi päässyt myös kiipeämään – ehkä ensi kerralla sinne siis! 🙂

 • Reply espanjaan 21.1.2019 at 18:11

  Kiitos valaisevasta postauksesta. Enpä ole vielä käynyt, mutta mikä ettei sattuisi matkan varrelle, kun seuraavan kerran ajelemme Espanjaan ja takaisin. Viimeksi poikkesimme juuri Belgiassa Brüggessä, joten ei tämä niin huonosti matkareittiin sopisi. Ja sattuu tänä keväänä olemaan yksi sukulainen siellä töissä, joten tuli paremmin kuin tarpeeseen. On kiva nähdä postauksia muistakin kuin maiden pääkaupungeista tai niistä muuten suosituista kohteista.

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 27.1.2019 at 21:39

   Belgian Brugge on meillä mahdollisesti ohjelmassa vielä kevään aikana 🙂 Olen kanssa tykästynyt näihin hieman pienempiin kaupunkeihin, ja Saksan puolellahan niitä riittäisi ihan loppuelämäksi saakka 😉

 • Reply sari / matkalla lähelle tai kauas 21.1.2019 at 21:42

  Ollaan keväällä menossa Hollantiin ja pohditaan, mihin kaupunkiin nyt menisimme. Utrecht on yhtenä listalla. Oli kiva nyt lukea, mitä tekemistä siellä olisi. Onpa teillä ollut mielenkiintoinen majoituspaikka!

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 27.1.2019 at 21:42

   Hollannissa on niin monta kivaa ja viihtyisää kaupunkia, että varmasti on valinnanvaikeutta! Mutta Utrecht oli tosiaan todella kiva!

   Jos ette ole aiemmin käyneet, niin kevätaikaan suosittelen erityisesti Keukenhofin tulppaaniparatiisia lähellä rannikkoa. Ehdottomasti näkemisen arvoinen paikka, varaisin kiertämiseen 3-5 tuntia. Viime kevään vierailusta olen kirjoittanut https://www.rantapallo.fi/hausfrau/2018/05/13/romantiikkaa-keukenhofissa/

 • Reply Nina 26.1.2019 at 19:48

  Houkutteleva juttu. Itse olen kerran ”vahingossa” joutunut Utrechtiin. Olin matkalla Amsterdamista Maastrichtiin. Juna stoppasi Utrechtiin. Valitettavasti kaikki aika meni loppumatkan setvimiseen. Kaupunki jäi katsastamatta.

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 27.1.2019 at 21:43

   Voi mikä sattumus! Jos toiste samoille suunnille päädyt niin toivottavasti pääset kiertelemään myös kaupungille 🙂

 • Reply Tanja / Tädin ja tytön matkablogi 27.1.2019 at 18:40

  En ole vielä koskaan käynyt Hollannissa, tämä kaupunki vaikuttaa kivalta. Onko Utrechtista miten pitkä matka Amsterdamiin?

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 27.1.2019 at 21:44

   Utrechtista pääsee junalla alle puolessa tunnissa Amsterdamiin – ja toki myös toiseen suuntaan. Eli helposti voi vierailla kaupungeissa miten päin vaan 🙂

 • Reply Hirvonen 6.4.2020 at 11:15

  Onpas kivan näköistä siellä! Ja fiksu valinta ottaa perämoottorillinen vene. Me otettiin Berliinin reissulla soudettava versio ja meinasi loppua puhti kesken reitin. Kiitos ravintolavinkeistä, menee kokeiluun kun mennään noille suunnille seuraavan kerran.

 • Leave a Reply