Kanoottihommia Cellessä

Tämä juttusarja käsittelee elokuussa 2018 tehtyä roadtripiämme Euroopassa. Tarkempaan reittikuvaukseen voit tutustua täällä.

Celle on saksalainen kaupunki, jota on tituleerattu maan kauneimpien joukkoon kuuluvaksi. Se on julistettu kaupungiksi vuonna 1292 eli noin 300 vuotta aiemmin kuin Helsinki. Historiaa onkin kaduilla nähtävissä erityisesti kauniiden ja omalaatuisten ristikkorakenteisten talojen muodossa.

Celle on tunnettu ristikkotaloistaan

Yllä siis nähtävissä sitä puolta Cellestä, jota ensimmäisenä tuodaan esille. Näitä taloja onkin koko kaupunki pullollaan, ja niiden julkisivuissa on nähtävillä hämmästyttävän kaukaisia vuosilukuja. Seinät ovat vinoutuneet, talot tuntuvat paikoin oikein nojaavan toisiinsa ja ylöspäin levenevät julkisivut voivat venksottaa kuin Peppi Pitkätossun Huvikumpu. Vanhaa tunnelmaa oli siis ylinkyllin – kunhan siirtää katseensa katutasosta ylöspäin.

En tiedä muista Cellessä käyneistä, mutta itseä kyllä häiritsi kovasti vaikkapa vuodelta 1532 olevan, todella sympaattisen talon ensimmäisessä kerroksessa oleva Applen liike. Talo, Hoppener Haus  nimeltään, on yksi kaupungin tunnetuimmista ja koristeellisimmista. Tokihan maailma muuttuu, ja pitääkin muuttua, eikä kaupunki pysyisi hengissä jos siellä ei olisi tarjolla normaaleja palveluita. Jotenkin vaan olin romanttisissa mielikuvissani odottanut enemmän terasseja ja kahvilaa kahvilan perään tai vaikkapa jotain tunnelmallisia pieniä sisustusputiikkeja – enkä H&M:ää, tekniikkaliikkeitä tai jotain tusinatavarakauppoja.

Parasta tekemistä Cellessä olikin kanootin vuokraaminen

Kaupungin vanha keskusta on nopeasti kävellen kierretty ja meillä oli vielä melkein koko päivä kulutettavana. Ydinkeskustan pohjoispuolella virtaa maltillisen kokoinen Aller-joki, ja Google Maps kertoi että sieltä olisi mahdollista vuokrata kanootteja. Mikäpä ettei! Sää oli helteisen aurinkoinen (kuten koko kesän ympäri Eurooppaa) kun saavuimme vuokrauspaikalle. Ovi kadulta vei sisään todella vanhaan, isoksi osaksi lähellä alkuperäiskuntoa olevaan venevajahenkiseen rakennukseen.

Huhuiltiin sisälle ja siellä oli pariskunta läppäreidensä kanssa puolihämärän pöydän äärellä. Keskustelu taittui mainiosti englanniksi ja kyseltiin vähän miten homma toimii. Meille kerrottiin eri kanoottimahdollisuuksista ja päädyttiin heidän suositukseensa avoimesta mallista. Lapsille tuli pelastusliivit ja ohjeistus meloa ensin vastavirtaan ja sitten tulla virran mukana takaisin.

Meidän perhe ei ole minkään sortin purjehtijoita, ja lapset ovat olleet lähinnä ruotsinlaivalla, joten tämä oli äärimmäisen hauska kokemus siinäkin mielessä.

Laukussa meillä oli hieman syötävää ja pidettiin evästauko rauhallisessa kaislikossa. Maisemat eivät olisi voineet kauniimmat olla. Joki oli paikoin hyvinkin matala, niin että melalla pystyi osumaan pohjaan ja vesi oli kirkasta.

Eikö tästä maisemasta tulekin hieman suomalaisen kesä ja järvimaisema mieleen?

Meidän tunnin melontaretki maksoi naurettavat 12 euroa, ja ne olivat ehdottomasti yhdet koko road tripin parhaiten käytetyistä euroista. Palatessamme venelaiturille saimme vielä kattavan historiikin firmasta. Pariskunnan rouva oli kotoisin itse Cellestä ja hän oli miehensä kanssa ostanut tämän AllerLeih -venevuokrafirman kymmenisen vuotta sitten eläköityneeltä omistajalta. He tekevät päätyötään suoraan läppäreiltä ja pitävät siinä sivussa venevuokraamoa hengissä. Lopuksi saimme vielä hyviä vinkkejä illallispaikasta.

Hotelli- ja ravintolavinkit

Hotel am Hehlentor Sympaattinen 16 huoneen hotelli oli nappivalinta yhden yön yöpymiselle. Hotellissa oli ystävällinen palvelu, tunnelmallinen sisäpiha sekä kodikas ja monipuolinen aamiainen.

Jos haluat syödä todella hyvän pihvin, valitse ravintolaksesi Grand Canyon. Taas kerran olisi pitänyt vaan ottaa se sama annos kuin Miehellä, eikä alkaa kikkailemaan mitään erikoista. Pippuripihvi oli niin suussasulavaa, että annoskateus iski ja pahasti.

Ps. Tiesitkö, että Hämeenlinna on Cellen ystävyyskaupunki

Vuodesta 1971 Hämeenlinna on ollut Cellen ystävyyskaupunki, ja tämä oli nähtävillä kaupungilla olevassa tienviitassa. En tiennyt tätä lainkaan etukäteen, joten tutun kaupungin nimen bongaaminen yllättäin kyltistä oli hauska sattuma. Cellen kaupungissa on katu nimeltään Hämeenlinnastraße  ja Hämeenlinnassa sen sijaan piskuinen alle sadan metrin mittainen kadunpätkä nimeltään Cellenkatu.

Jos meillä olisi ollut enemmän aikaa Cellessä, olisimme

 • jaksaneet perehtyä historiallisiin nähtävyksiin paremmin
 • etsineet jonkun ihanan kahvilan

***

Roadtrip-juttusarjan edelliset osat:

Kesäkelkkarata Saksan ja Itävallan rajalla

Koblenz – kun kahdesta tulee yksi

Blautopf – salainen sininen suppilo Saksassa

Ravensburger Spieleland – huvipuisto lapsille

Mainaun kukkaissaari Bodenseella Etelä-Saksassa

Liechtensteinin ruhtinaskunnan juhlapäivä

Saksan Legoland

Kehlsteinhaus – ei mikä tahansa alppimaja

Tropical Islands on tropiikkisi Berliinin kupeessa

***

Blogini löydät myös Facebookista, Instagramista, Bloglovinista ja Blogit.fi:stä

Previous Post Next Post

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply Roope Hietala 21.1.2019 at 00:15

  Ihanan näköinen paikka! Ja vielä kaiken lisäksi mahdollisuus kanotoida 😮

 • Reply Eveliina | Korkkarit rinkassa 21.1.2019 at 22:13

  Luulin tietäväni Saksasta paljon, mutta näyttävästi sivistyksessäni oli suuri Cellen kokoinen aukko! 😀 Jouduin ihan googlaamaan sijainnin! 😀 Tänne ehdottomasti joskus!

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 27.1.2019 at 21:50

   Haha, Saksa osaa aina yllättää! Cellessä on myös paljon hevostoimintaa, koska siellä toimii arvostettu valtion orisiittola – jos siis sattuu olemaan hevosista kiinnostunut.

   Mutta siis suloinen pikkukaupunki, suosittelen lämpimästi 🙂

 • Reply Anu / Matkataan Mutkitellen 23.1.2019 at 19:48

  Hauska idea vuokrata kanootti. Yleensä kun katsoo vähän nurkan taakse missä tahansa kaupungissa näkeen ne aidoimmat maisemat. Olipa todella suomalaisen näköistä maisemaa joella.

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 27.1.2019 at 21:51

   Oli kyllä niin rentouttavaa lillutella joella – varsinkin kun oltiin lähes joka päivä istuttu tuntikausia autossa! Loistavaa vastapainoa, ei harmita yhtään ettei niin paljon kulutettu aikaa kaupungilla.

 • Reply Pirkko / Meriharakka 24.1.2019 at 08:50

  Vaikka käynnistämme Cellessä on jo vuosikymmeniä, niin nuo ristikkotalot ovat jääneet vahvasti mieleen. Tuota näkökulmaa kaupunkiin, kanootilla, emme tuolloin edes harkinneet – tosin voi olla, että silloin ei sitä helposti turistille olisi ollut tarjollakaan. Kivoja näkymiä veden päältäkin kaupunki näyttää tarjoavan!

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 27.1.2019 at 21:53

   Ei me varmaan ikinä olisi tuota vuokrausmahdollisuutta löydetty ilman nettiä, karttoja ja TripAdvisoria, joten en ihmettele että ette käyneet melomassa 😀 Ristikkotaloja on Saksassa niin monessa paikassa, että pelkään pian ”turtuvani” niihin – mutta on ne kyllä aina yhtä kauniita!

 • Reply Anna | TÄMÄ MATKA 25.1.2019 at 09:23

  Cellessä on tullut käytyä muutaman kerran ja edelleen ristikkotalot jaksavat ihastuttaa. Muistan kyllä joen ja sen vieressä olevat kauniit puistoalueet. Ei olisi vaan ikinä tullut mieleen, että jokea pystyisi tutkimaan meloen! Hieno oivallus teiltä.

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 27.1.2019 at 21:54

   Kiitos, oli kyllä hauska kokemus! Yrittäjäpariskuntakin oli vielä niin mukavia, että toivottavasti heillä riittää asiakkaita jatkossakin 🙂

 • Reply Elina | Vaihda vapaalle 26.1.2019 at 08:56

  Nuo ristikkotalot on monista kuvista tutut, mutta Celle -nimi ei kyllä sanonut minulle mitään ennen tämän postauksen lukemista. Nyt piti käydä kurkkaamassa missä päin Saksaa tämä symppiksen näköinen kaupunki on. Sehän on itseasiassa sellaisella sijainnilla, että pitää pitää nimi (ja kanoottiretki) nyt mielessä. 🙂

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 27.1.2019 at 21:55

   Celle oli mullakin vain yksi satunnainen muistiinpano kartalla, mutta kun se sattui lähes suoraan ajoreitille oli helppo päätös ottaa se yhdeksi yöpymispaikaksi.

 • Reply Sari / matkalla lähelle tai kauas 26.1.2019 at 16:38

  Ihana kaupunki. Tuonne on ehdottomasti päästävä. Itselle Saksa on jäänyt hiukan paitsioon.

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 27.1.2019 at 21:57

   Saksa yllättää monipuolisuudellaan, kun sille vaan antaa mahdollisuuden! Ei mullakaan ole aiemmin tullut mieleen, että hei matkustetaanpa Saksaan, mutta nyt on kyllä mieli muuttunut ja uusia mielenkiintoisia paikkoja tulee vastaan jatkuvasti 🙂

 • Reply Eve, Jetlaggies 27.1.2019 at 04:34

  Ihanan nätti paikka<3 Ja mikä mahtava kanoottielämys koko perheen kanssa. Meidän tyttö rakastaisi tuollaista retkeä! Jälleen paikka, josta en ollut kuullutkaan, mutta joka pitää muistaa. Kiitos!

  • Reply Jenni / H niin kuin Hausfrau 27.1.2019 at 21:58

   Kiva kun voi vinkata ihan uusista paikoista – yleensä tulee helposti tallattua siellä missä muutkin 🙂 Suosittelen lämpimästi kanoottiretkeä, meilläkin lapset tykkäs tosi paljon ja oli oikein rohkeasti vesillä 🙂

  Leave a Reply